Hlavní obsah

Potvrzeno: Spánek nás zkrášluje!

Foto: Thinkstock

Na kosmetiku zapomeňte. Vyspěte se!Foto: Thinkstock

Reklama

Zapomeňte na drahé krémy i vitaminové doplňky. Pusťte z hlavy myšlenky na nový účes. Místo toho si jděte včas lehnout a pořádně se vyspěte! Poctivý osmihodinový spánek napomůže vaší kráse mnohem víc než všechna kosmetika světa. A vědci to teď konečně potvrdili!

Článek

S důkazem přišel tým lékařů ze švédské univerzity Institut Karolinska. Ti si pro svou studii, jejíž výsledky zveřejnil časopis British Medical Journal, vybrali 23 dospělých, zdravých lidí ve věku mezi 18 a 31 lety. Skupina měla příjemný úkol – spát. V prvním případě je lékaři nahnali do postelí už v 11 hodin a nakázali jim, aby si budíky nařídili na 7. hodinu ranní. Po probuzení je pak vyfotografovali.

Druhou noc strávilo všech 23 lidí ve spánkové laboratoři – vědci tak mohli lépe kontrolovat, jestli plní jejich „spánkové“ příkazy. Nebo lépe řečeno – ty „nespánkové“. Druhou noc totiž svým ovečkám povolili jen necelých pět hodin spánku. A dobře se ujistili, že nenaspí ani o vteřinku více. Pak je znovu vyfotografovali. Ženy přitom měly zakázáno používat make-up a upravovat si vlasy, aby byl test opravdu objektivní. A jaký byl výsledek?

Spánek omlazuje

Všechny fotky kromě vědců hodnotilo i 65 dobrovolníků z řad obyčejných lidí. Ke každému snímku přiřazovali body ze stupnice atraktivity od jedné do desíti. A došli k jasnému závěru – dobrovolníci v „odpočaté“ verzi připadali hodnotícím mnohem atraktivnější!

Na fotkách po nepříliš vydatném spánku naopak lidé vypadali nezdravě a méně atraktivně. „Zjevnou únavu hodnotící silně spojovali s tím, že dotyční vypadají méně zdravě a méně atraktivně,“ píše se ve studii. Lékaři tak poprvé experimentálně prokázali, že mýtus, podle kterého zdravý spánek prospívá kráse, opravdu platí! Navíc zjistili i to, že během dobrého a dostatečně dlouhého spánku se vyhlazují vrásky na obličeji a krku. To proto, že když déle spíme, více se potíme a tato vlhkost na pleti vyhlazuje jakékoli linky. Experti tak doporučují minimálně sedm hodin spánku denně.

A co vy? Zvládáte se touto radou řídit?

Reklama

Související témata:

Načítám