Hlavní obsah

Nábytek: Krása je v jednoduchosti

Foto: JYSK

Skandinávský design spočívá v jednoduchostiFoto: JYSK

Reklama

Nabídka nábytku je tak široká, až nám často přecházejí oči kolem. Vybírat si můžeme nábytek bílý, světlý nebo tmavý, se zdobením nebo bez něj. Vyrobený může být prakticky z čehokoli. Jenže my chceme jednoduchý, hladký a ze světlého dřeva. Proč? A jaký nábytek máte doma vy?

Článek

Ačkoli patříme do střední Evropy a mnohé z nás by rády žily na Jihu v teple u moře, při zařizování domů a bytů jsme těmto snům tak trochu nevěrné a preferujeme severský nábytek a styl těchto národů. Důvod? Nikdo ho přesně nezná. Ale paradoxně za něj možná může náš konzervatismus a strach z nových a výstředních věcí.

Dlouhé noci a malé byty

„Typické pro severské národy je používání bílé barvy a přírodního dřeva ve světlých tónech, neboť tam mají méně světla a to hlavně v zimě, a tak nechtějí své byty dělat ještě tmavší,“ říká Jindra Válová ze „švédské“ IKEA. Nábytek ze světlého dřeva a také bíle lakovaný patří k nejprodávanějšímu i u nás. Jedno z možných vysvětlení je, že stále hodně z nás žije v bytech, pro které se hodí označení „malometrážní“. A při zařizování malých místností platí prakticky stejná pravidla jako pro prostory s nedostatkem světla – bílé a světlé odstíny dokážou prostor opticky prosvětlit a zvětšit, naopak ty tmavší ho dělají menší a ponurý.

Zastoupení dřeva nejen v nábytkářském průmyslu bylo na Severu vzhledem k velkému množství lesů logické. Šlo o nejdostupnější materiál. I v tuzemsku dřevo milujeme a považujeme ho za tradiční a hlavně „poctivý“ materiál.

A moderním trendům, odpovídá jednoduchost tohoto nábytku, a to nejen ve vzhledu, ale i v jeho používání. Skandinávský design tento trend „razí“ skoro šedesát let, současné světové tendence ho vydávají za módní vlnu. To ale nic nemění na tom, že mu tím dodávají na atraktivnosti.

Foto: JYSK

Černobílou kombinaci doplňuje třetí barvaFoto: JYSK

Bílá versus černá

Jednoduchost nábytku podtrhují Seveřané i volbou barev – preferují základní kombinaci černé a bílé. A bílá patří i k nejžádanějším u nás. I když spíš než trendy za to mohou peníze. Vyměnit pohovku nebo obklady v koupelně každé tři roky, jak se mění světové trendy, si může dovolit jen málokdo. Ale být zcela mimo také nechceme. Proto volíme zlatou střední cestu. Dražší věci kupujeme v neutrálních barvách – tedy ve „skandinávské“ bílé nebo světlém dřevě a při změně módních stylů kupujeme věci levnější a snadno vyměnitelné – tedy třeba kusové koberce, textilie a doplňky.

Mnohé z nás při tom sáhnou po květinách a možná ani neví, že jde o proslulý dekor Marimekko pocházející z Finska. Květiny na Severu táhnou a jsou součástí nejen bytového textilu, ale třeba i místních krojů. Jejichž nošení tam má mnohem větší tradici než u nás.

„V Dánsku jsou pak velmi oblíbené dekorace ve tvaru srdce, proto třeba i na vánočních stromcích mají pověšená srdíčka,“ říká Monika Poláková z „dánského“ Jysku. Zároveň uvádí příklad, se kterým zřejmě ani proslulý skandinávský design u nás neprorazí. „Černá barva je tam natolik oblíbená, že nesmí chybět ani na vánočním stole. Používají tam černé svíčky, černé prostírání, černé dekorace,“ dodává.

Připadá vám to úchylné a kombinaci červené, zelené a zlaté byste ani za nic na Vánoce nevyměnily? Před loňskými Vánocemi si ale prodejci libovali, že poptávka po moderních černých stromcích vzrostla dvojnásobně! Tak letos pozor!

Reklama

Související témata:

Načítám