Hlavní obsah

Rady pro osamělé mámy: Jak dítěti vysvětlit, že táta není?

Foto: Thinkstock

Poradíme vám s odpovědí na ošemetnou otázku, která jistě od vašeho dítěte přijde, a to: „Kde je můj tatínek?"Foto: Thinkstock

Reklama

Svůj život jste si představovala jednoduše: máma, táta, dítě. Prostě rodina. Jenže s tátou vašeho potomka to nevyšlo a dítě ho vůbec nezná. Co ale říct, až se poprvé zeptá: Kde je vlastně tatínek?

Článek

Iveta otěhotněla s přítelem, který se ale na otcovství ještě necítil a jednoho dne prostě zmizel. „Když jsem přišla z práce, byl pryč on i jeho věci,“ vzpomíná Iveta.

Syna porodila a tatínka ani nezapsala do rodného listu. Když ale začal chodit Kuba do školky, poprvé se zeptal: Kde mám tátu? „Já mu tenkrát řekla, že táta nás neměl rád. Brečel, ptal se, proč ostatní děti tátové rádi mají, ale pak zase vše plynulo dál,“ říká Iveta.

Tátu hledají tříletí

Právě mezi třetím a čtvrtým rokem se děti na chybějícího tátu často zeptají poprvé. Začnou přece chodit do školky a tam se tátové objevují.

Jak ale říct pravdu a na jakou lež je lepší zapomenout?

Táta umřel – Tahle lež je definitivní, dítě se smíří s tím, že táta opravdu není a nemá cenu po něm třeba pátrat. Jenže když táta ve skutečnosti někde žije, může dojít k pěkně nepříjemné situaci. Život je náhoda, expartnera potkáte a on si může jednoduše spočítat, že je potomek jeho.

„Malé dítě to ještě nepochopí, ale ti starší, kterým máma namluvila, že jejich táta nežije, by tohle braly jako ohromnou zradu,“ míní psycholog z ambulance Psychoterapie Anděl Jan Kulhánek.

Foto: Thinkstock

Okolo třetího a čtvrtého roku se děti začnou potkávat s otci kamarádů a kamarádek, proto je nasnadě, že začnou pátrat po tom svémFoto: Thinkstock

Počkejte na dospělost

Táta tě nechtěl – Možná je to pravda a vy máte za sebou bolavé období, kdy jste se těšila na miminko a partner vás příšerně zklamal. To ale není důvod, abyste podobně ublížila i dítěti. To chce žít ve světě, kde ho má každý rád.

Táta byl ...zlý, ubližoval mi, pil a tak dále a tak dále – Ano, zřejmě to tak bylo, ale myslíte, že malé dítě chce slyšet o tátovi, kterého vůbec nezná a možná si ho ve své fantazii zidealizovalo, jen to špatné? „Dítě si v rodině utváří představu o tom, jak funguje mužský a ženský svět. A když od malička slyší o mužích jen to špatné, tak zejména v případě holčiček to může pokřivit jejich vztah k mužům v dospělosti,“ poznamenává Jan Kulhánek.

Nedávejte naději

Táta odjel daleko – Tahle věta je možná pro dítě nejmíň bolavá, ale zároveň dává šanci, že jednou tatínek třeba bude stát za dveřmi. „Maminky vyrábí lež, aby nemusely říct pravdu, a ta lež potom dítě udržuje v marné naději,“ říká Jan Kulhánek.

Foto: Thinkstock

Nelžete, pravdu uzpůsobte věku vašich potomkůFoto: Thinkstock

Táta o tobě neví – Je vlastně jedno, jestli je to pravda nebo lež, ale pokud tohle řeknete dítěti, počítejte, že nejspíš po tátovi jednou začne pátrat. „Snad každého zajímá, co jsou jeho rodiče zač, co tedy teprve někdo, kdo někde má tátu, ale vůbec ho nezná,“ poznamenává terapeutka Lucie Horníková.

Než si vymýšlet lež, která na vás může snadno prasknout a vztah s dítětem narušit, řekněte radši pravdu, ale přeloženou do dětského jazyka. „Není dobré, aby maminky dětem o chybějícím tátovi lhaly, ale pravdu musí uzpůsobit věku dítěte. Takže lepší je nějaká univerzální věta, že si máma s tátou nerozuměli, a proto spolu nežijí, než fakt, že táta odešel kvůli dítěti. Plnou pravdu lze potom říct dítěti třeba až bude dospělé,“ doplňuje Jan Kulhánek.

Jak ještě můžete vysvětlit, že táta prostě není?

  • Táta si život představoval jinak, mně to ale nevadí, protože mám tebe!
  • Táta se choval tak, jak se to mně nelíbilo.
  • Neměli jsme se s tátou rádi, ale tebe moc miluji.

Rozhodla jste se vychovat dítě bez partnera? Dítěti nelžete, pravdu ale řekněte opatrně.

Reklama

Načítám