Hlavní obsah

Rozvádíme se. Jak si rozdělíme děti?

Foto: Thinkstock

Podle odborníků by děti měly zůstat spolu. Rodiče by je neměli rozdělovat!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdeme od sebe! Když mezi partnery padne tahle věta, nastává dělení majetku. Ty si vezmeš sedačku, já si nechám pračku. A co děti? Tak ty si rozdělíme také na půl! Je tenhle nápad od rodičů dobrý?

Článek

Když se Lenčina sestra rozcházela s manželem, netušila, že muž bude chtít kromě úspor dělit i děti. „Bylo mu jedno, která z dcer, kterým bylo sedm a deset, zůstane s ním. Říkal, že jsou i jeho, tak každý dostane jednu,“ nechápe Lenka. Pro sestru to bylo nepřijatelné a s manželem radši zůstala. „Vydrželo to rok, mezi tím ovšem švagr dostal dobrou práci a už o děti nestál,“ doplňuje Lenka.

Vypadá to přece tak jednoduše. Vy už spolu žít nechcete a děti milujete oba stejně. Tak si je rozdělíte! Víte ale vůbec, o co všechno sourozence ochudíte? O zážitky, sounáležitost, rivalitu, spory, chvíle, kdy si v pokojíčku šeptají tajemství nebo vás trochu „zdrbnou“. Každý z nich už bude po rozdělení žít jiný život. Jaké jsou argumenty proti dělení dětí?

Sourozenec je nenahraditelný

„Sourozenci se společně narodili do jedné rodiny, jsou naladěni na to, aby byli spolu a rozchod rodičů je pro ně velké narušení pospolitosti," říká dětská psycholožka Markéta Klingerová a pokračuje: „Když by se navíc měli potomci i rozdělit, je ta zátěž ještě větší. Navzájem se potřebují, v dětství si budují vztah, který pro ně bude v dospělosti nenahraditelný. I když rodiče odejdou z tohoto světa, sourozenectví dovoluje vědomí společných kořenů žít dál. V tomto ohledu sourozence nenahradí ani ten nejlepší kamarád,“ míní Markéta Klingerová.

Budete se rozvádět aneb Víte, jak tuto špatnou zprávu dětem sdělit?

Foto: Thinkstock

Pokud k takovému návrhu, rozdělit si děti, dojde, příslušní pracovníci v oboru zjistí, které dítě by chtělo k mamince a které k tátoviFoto: Thinkstock

Dvojčata mohou mít trauma

Ještě horší je nápad rozdělit si dvojčata. Víte třeba, že dospělá dvojčata popisují jako traumatickou situaci, kdy se musela rozdělit proto, že každé chodilo do jiné školy, ale jinak spolu dál žila? Vnímají to jako něco, co je velmi zasáhlo. Co tedy musí prožívat, kdy si je rodiče „rozeberou“ a odstěhují každé jinam?

Zvláště jsou-li jednovaječná, může je to nevratně poznamenat. „Rozdělená dvojčata se mohou cítit oslabena, jako by jim chybělo druhé já. Záleží samozřejmě na tom, zda se spolu stýkají, jak daleko od sebe bydlí, zda navštěvují třeba stejnou školu," vysvětluje Klára Vítková Rulíková, ředitelka Klubu dvojčat a vícerčat o. p. s. a dodává: „Každopádně dvojčata jsou na sebe velmi úzce vázána, ztratí svého nejbližšího kamaráda, přítele, někoho, s kým vyrůstala od nitroděložního vývoje, spolu v maminčině bříšku. Takže rozdělení je pro ně velkým šokem.“

Foto: thinkstock

U dvojčat je věc oddělení ještě citlivějším tématem, než u ostatních dětí. Jsou totiž na sebe navázaná ještě více!Foto: thinkstock

A co si přejí děti?

Brněnská advokátka Lucie Štursová z Advokátní kanceláře Brno, která se specializuje mimo jiné i na rozvody manželství, výživné či vypořádání bývalých manželů, upozorňuje na to, že soud zajímá nejen domluva dospělých, ale také názor a přání dítěte, jehož rodiče se rozcházejí.

„Zkoumá se to i u dvouletých dětí, ne tedy, že by se jich přímo někdo ptal v soudní síni, ale odborníci jsou schopni na základě návodných otázek rozpoznat, s kým by dítě bylo radši,“ poznamenává advokátka Lucie Štursová.

Osobně se s tím, že by si rodiče chtěli děti rozdělit, setkala před časem poprvé. „Případ však ještě není u konce, takže není jasné, jak to dopadne. Obecně ale platí, že psychologové rozdělování dětí nedoporučují a neradi to vidí i soudci,“ dodává Lucie Štursová.

Chcete po rozvodu kromě majetku rozdělit i děti? Není to dobrý nápad.

Reklama

Načítám