Hlavní obsah

Stůl, který vám vyroste před očima

Foto: IKEA

Rodinná pohoda vyžaduje velký stůlFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalé Vánoce! Také je to váš sen? Pokud se letos právě u vás schází celá rodina, ověřte si, zda se všichni vejdou k jídelnímu stolu. Jinak se slavnostní večeře promění v zápas o každý centimetr volného místa a hosté z ní budou mít akorát otlučené lokty. Velký stůl přitom nepotřebuje mnoho místa.

Článek

Recept na velký stůl do malé kuchyně je jednoduchý: pořiďte si rozkládací! Manipulace s nimi je mnohem jednodušší než s výrobky, které se dělaly před zhruba čtyřiceti lety, kdy jste potřebovali mít vyklizenou půlku komory, abyste sem po složení stolu uklidili část desky a také přídavné nohy. Dnes vše zůstává ukryté přímo ve stole.

Foto: Foto: BoConceptDeset lidí není problém

„Trendem současné doby jsou jídelní stoly, které na první pohled vypadají nenápadně, ale z klasické velikosti se dají rozložit tak, že se k nim vejde deset, dvanáct, ale i osmnáct lidí,“ říká Martin Šťastný z BoConcept a pokračuje: „Důležité je, aby systém rozkládání byl co nejnenápadnější, takže se osvědčují takzvané vkládací desky zabudované přímo ve stolu, díky nimž se stůl elegantně pár tahy rozloží i složí, a není nutné vnitřní díl nikam nosit a uklízet, vše probíhá velmi hladce.“

Existuje několik typů rozkládání. Nejoblíbenější je mechanismus, kdy deska ukrytá uvnitř popojíždí při rozkládání po ložiskách. Je totiž také nejjednodušší. Ze stolu standardních rozměrů 90 x 90 centimetrů pak získáte plochu až 180 x 90 centimetrů. Rekordmanem mezi rozkládacími stoly je pak takový, který se dá postupným vkládáním čtyř desek prodloužit až o dva metry, ze 180 na 380 centimetrů. Vejde se tedy k němu osmnáct lidí. Pokud tolik místa nepotřebujete, rozložíte třeba jen dvě desky a ke stolu posadíte dvanáct osob.

Foto: For Living

Stůl se středovou nohouFoto: For Living

Pokud se pro rozkládací stůl rozhodnete, můžete vybírat nejen z různých velikostí, ale také podle počtu nohou. Kromě klasických čtyř jsou totiž velmi oblíbené i ty s jednou větší podnoží uprostřed. Druhá varianta je velmi praktická, protože můžete hosty posadit i ke kraji stolu, aniž by tady nohy nohám překážely. Navíc zabráníte tomu, že se budete kopat navzájem.

Na stojáka to nepůjde

Pokud si kupujete velký jídelní stůl, který se má stát ozdobou kuchyně či jídelny, je třeba pamatovat i na jeho vzhled. Ladit by měl minimálně s kuchyňskou linkou, pokud jste zastánci otevřeného interiéru, pak i s obývacím pokojem. „Co se týká materiálu, velmi populární je černě mořený dub, ke kterému krásně ladí výraznější židle různých barev, jako je oranžová, černá či průhledná. Kdo dává přednost klasice, zpravidla sáhne po bílém laku nebo ořechové dýze,“ vyjmenovává Martin Šťastný.

Foto: Foto: BoConcept

Pokud si kupujete velký stůl, myslete na to, že k rozloženému budete potřebovat více židlí. Kam s nimi? Nejjednodušší řešení je takové, že koupíte deset či dvanáct jídelních židlí a ty, na něž nezbude místo u složeného stolu, postavíte třeba do chodby, obýváku či pracovny, kde poslouží jako odkládací místo. Pokud chcete nepoužívané židle ukrýt třeba do komory, pak volte stohovatelné. Dáte jich několik na sebe a potřebujete k tomu jen asi půl metru volného místa. Volit můžete i skládací, ale ty zpravidla nebývají tak pohodlné, navíc riskujete, že se složí v ten nesprávný čas.

A komu by se chtělo jet na Štědrý večer na pohotovost s přiskřípnutým prstem nebo zlomenou nohou? Na tento den lze přece přichystat mnohem příjemnější překvapení!

Reklama

Související témata:

Načítám