Hlavní obsah

Tapety jsou zpět? Ano a krásné!

Foto: Lavmi

Geometrické prvky stále zůstávají oblíbeným vzorem tapetFoto: Lavmi

Reklama

Tapety se objevují v interiérech stále častěji. A tak není divu, že návrháři nabízejí stále nové kolekce, vzory a barvy. I když pro letošní rok to zcela neplatí. Hnědé barvy a jemné plastické vzory mohou někomu připomínat imitaci juty, kdysi hojně používané v panelácích. Vrací se kdysi nenáviděné vzory opět do módy?

Článek

Strukturovaný a plastický povrch – to je hlavní prvek, který nesmí chybět módním tapetám. A je jedno, zda zvolíte nenápadné barvy a neurčité tvary, nebo dáte přednostem veselým odstínům a tapeta pak působí jako pletená. Důležité je, že si tapety do bytu vůbec pořídíte!

Hladce vám to neprojde

Nerovný povrch tapet je letos in! Ve skutečnosti ale tapety strukturu mít nemusí. Dokonalý tisk výrobcům dovoluje dělat takové vzory, které působí jako opravdu prostorové. Jde tedy o mnohem zdařilejší napodobeniny, než nabízely hnědé panelákové „juty“, které pokrývaly všechny stěny v bytě, protože byly levnější než omítky.

U mnohých tapet ale stačí jeden dotyk a poznáte, že jejich vzor není jen tištěný. „Může jít jak o do tapety protlačené tečky, kostky nebo jiné geometrické tvary, tak například o kombinaci vlisovaného podkladu s vinylovým vzorem, čímž také vznikne plastický povrch,“ popisuje některé způsoby výroby Zuzana Cremonini z firmy Abitare. To platí pro všechny typy a jen na vás záleží, zda sáhnete po decentnějších barvách, nebo dáte přednost výrazným kombinacím.

Foto: Orsei

V jedné místnosti je přípustné kombinovat pruhy a květinyFoto: Orsei

Foto: Abitare

Plastické motivy jsou hitem roku 2011Foto: Abitare

Foto: Orsei

Někteří návrháři volí výrazné až neonové barvyFoto: Orsei

Barvy. Kterou cestou se vydáte vy?

Při výběru barev najdete u tapet letošního roku dvě skupiny. „Trendy jsou takzvané zemité odstíny, tedy různé odstíny hnědé od té nejtmavší přes střední varianty až po světle béžovou,“ říká Zuzana Cremonini. Tyto teplé odstíny se hodí prakticky do každého interiéru, použít je lze jak v obývacích pokojích, tak ložnicích, neboť na člověka působí pozitivním a uklidňujícím dojmem.

Foto: Orsei

Velmi oblíbené se stávají i tapety s velkoplošnými motivyFoto: Orsei

Foto: Abitare

Plastické vzory a zajímavé barvy na tapetě italské firmy Wall and Deco působí jako pleteninaFoto: Abitare

Foto: Orsei

Květiny vládnou tapetám všech rozměrůFoto: Orsei

Foto: Abitare

Klasické florální motivy se hodí i do koupelenFoto: Abitare

Zpravidla opačný efekt má druhá barevná skupina, pro kterou platí, že čím více odstínů, tím lépe. Jde o kombinaci několika až neonových barev dohromady, zpravidla v kombinaci s velkoformátovými vzory. Tyto tapety sice zaujmou na první pohled a nelze je přehlédnout. Ale omezují vás při výběru nábytku a dalších doplňků, zatímco k hnědým odstínům můžete zvolit cokoli a kombinovat je s dalšími barvami, u těch výrazných je třeba se držet neutrálních barev.

Květiny stále hrají prim

Ať už se rozhodnete pro decentní nebo výrazné barvy, stále platí, že tapeta – aby patřičně vynikla – by neměla pokrývat všechny čtyři stěny v místnosti. Ale existuje výjimka potvrzující pravidlo, kterou lze použít v klasických interiérech, jako jsou například staré činžovní byty s vysokými stropy nebo staré domy. Na stěnách se pak kombinují zpravidla dva vzory sladěné do stejné barevné kombinace. Velmi často se tak setkáte s kombinací v současnosti nejpoužívanějších motivů – a to jsou geometrické tvary – od pruhů až po kruhy – a květiny.

Foto: Abitare

Zajímavého efektu lze dosáhnout i kombinací matných a lesklých vzorůFoto: Abitare

Foto: Heimtextil

Velké kruhy a výrazné barvy stále odkazují na retro stylFoto: Heimtextil

Foto: Orsei

Velkoformátové tapety se hodí do malých prostorů, neboť je opticky rozšíříFoto: Orsei

„Geometrické prvky a květiny jsou opět dominantním vzorem letošních novinek. Kromě klasického provedení, kdy jsou tištěné barevné motivy na světlém provedení, se objevují i iluzorní vzory laděné tón v tónu a zvýrazněné stříbrným či zlatým lesklým efektem. Ty ale patří mezi exkluzivní kolekce a to ovlivňuje i jejich použití. Hodí se například do obývacích pokojů, nikoli třeba do hal,“ popisuje Václav Velát z příbramské společnosti Vavex.

Výrazné a lesklé vzory povyšují tapety na hlavní doplněk interiéru, který lze doplnit jen nenápadnými a neutrálními barvami a textilem. I když to už zcela neplatí. Například návrhářská firma Lavmi loňskou velmi úspěšnou kolekci tapet letos doplnila samolepicími dekoracemi a textilem ve stejném designu. Snadno tak motiv z tapety díky samolepce přenesete na hladkou desku stolu či dvířka skříně a můžete vzor i barvy zopakovat i na závěsech, polštářích nebo ložním povlečení.

Dokonale tak sladíte interiér a stanete se sami sobě designéry, kteří zařídí byt přesně podle svých představ a vkusu. A to vše díky tapetám!

Reklama

Načítám