Hlavní obsah

Test plnotučných hořčic: Které dopadly nejlépe?

Foto: Greta Blumajerová

Drahé, nebo levné hořčice? Našli jsme kvalitní výrobky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

V kuchařských knihách najdete mnoho receptů, ve kterých byste se neobešli bez hořčice. Co o ní ale víte? Nakoupili jsme různé typy a testovali jsme jejich kvalitu. Možná se budete divit!

Článek

Základem všech jejích druhů jsou semena tří příbuzných řepky olejné, laicky označovaných jako hořčice bílá, hnědá a černá, dále sůl a ocet. Plnotučná hořčice, která je u nás nejoblíbenější, je vyráběna z jemnější a méně palčivé hořčice bílé. Ta je mletá jemně, bez hrubých částic. Pokud je přibarvená, má jasně žlutohnědou barvu, bez přidaných barviv je šedožlutá.

Plnotučná hořčice má obsahovat minimálně 5 procent cukru, palčivější hořčice ze semen hořčice černé ho musí mít nejméně 16 procent. Hořčice může být přibarvena přírodními nebo chemickými barvivy a také chemicky konzervována, většinou kyselinou benzoovou.

My jsme nakoupili šest různých výrobků a odvezli je do laboratoří. Zajímalo nás, kolik obsahují tuku, sušiny, cukru a soli, jestli jsou s chemickými látkami, nebo bez nich, ale také jsme hodnotili vzhled, vůni a chuť. Pochopitelně jsme do hodnocení zahrnuli také cenu.

Výsledek testu je překvapující. Nejdražší hořčice téměř propadly, a ty nejlevnější dostaly jedny z nejlepších známek. Především proto, že hodnotitelům nejvíce chutnaly. Pouze jedna jediná ze zakoupených hořčic používá jako konzervant kyselinu benzoovou, což je v minimálním množství dovoleno. Nejvyšší přípustná hodnota této kyseliny je jeden gram v kilogramu hořčice, a to výrobce této konkrétní hořčice opravdu dodržel. Další hořčice používá konzervant disiřičitan draselný, který opět není zakázaný, ale v dnešní době se snažíme všem chemickým látkám spíše vyhnout. I tentokrát jsme známkovali jako ve škole.

Plnotučná hořčice ALBA plus

Obsah a cena: 400 g/8,50 Kč, 100 g/2,10 Kč

Výrobce: ALBA PLUS s. r. o., Jana Palacha 515, Pardubice

Prodejce: Billa

Složení: Pitná voda, hořčičné semeno, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, kurkuma, výtažek koření, obsah NaCl – ve slovenském textu – 2 g/100g

Bez chemické konzervace

Co ukázaly testy:V laboratořích prověřili, že hořčice je skutečně bez chemické konzervace. Tento výrobek obsahuje nejméně tuku ze všech, 3,65 %, tomu odpovídá procento sušiny 20,23 %, soli obsahuje 2,23 %, cukru 7,06 % a kyselost je 1,62 %.

Senzoricky ve vzhledu a vůni nebyly žádné odchylky. Při posuzování chuti dva hodnotitelé posoudili tuto hořčici jako netypickou, nahořklou.

Naše hodnocení:Plnotučná hořčice ALBA plus dostala v našem testu dvojku. Není příliš tučná, je přiměřeně slaná a přiměřeně kyselá. I cena je velmi příznivá. Sníženou známku o jeden stupeň si vysloužila svou poněkud nahořklou chutí a také tím, že výrobce deklaruje na obale (i když pouze ve slovenském textu) nižší procento soli, než zjistili v laboratořích.

Královská hořčice plnotučná

Obsah a cena:350 g/19,90 Kč, 100 g/5,70 Kč

Výrobce: SNICO s. r. o., Družstevná 8, Liptovský Mikuláš, Slovensko

Prodejce: Billa

Složení:Voda, hořčičné semeno jemně mleté, kvasný ocet, izoglukózový sirup, jodizovaná sůl, koření. Neobsahuje lepek

Nepřibarveno, bez chemické konzervace

Co ukázaly testy:I tato hořčice je skutečně bez chemické konzervace. Obsahuje 4,37 % tuku, 21,79 % sušiny, 2,41 % soli, 7,13 % cukru a kyselost je 1,72 %. Královská hořčice zcela propadla v senzorických zkouškách. Vzhled byl hodnocen jako druhý nejhorší, a to především pro netypickou, načervenalou barvu a nevýraznou vůni. Chuť výrobku byla příliš kyselá.

Naše hodnocení:Královská hořčice si vysloužila hlavně kvůli senzorickému posouzení čtyřku. I když je slazená izoglukózovým sirupem, což je přírodní tekuté sladidlo, které je získáno hydrolýzou většinou kukuřičného škrobu, přesto nedosáhla na lepší známku. Hodnotitelům prostě nechutnala, možná právě izoglukózový sirup způsobil onu nepříliš výraznou chuť. Tato hořčice je poměrně tučná, přiměřeně slaná a kyselá. Jedná se o druhý nejdražší výrobek.

Albert quality Hořčice plnotučná

Obsah a cena:450 g/22,90 Kč, 100 g/5,10 Kč

Výrobce: BONECO a. s., Lopatecká 223/13, Praha 4 – vyrobeno pro AHOLD Czech Republic

Prodejce: Albert

Složení:pitná voda, hořčičná semena 16 %, ocet, cukr, jedlá sůl 1,4 %, koření, konzervační látka: disiřičitan draselný, barviva: lutein

Alergologická informace: Tento výrobek obsahuje siřičitany a hořčičné semeno

Co ukázaly testy: Albert quality Hořčice plnotučná obsahuje 3,8 % tuku, 23,69 % sušiny, cukru obsahuje 7,13 %, soli 1,96 % a kyselosti 1,94 %. Většina hodnotitelů vnímala vůni této hořčice jako nevýraznou a chuť jako netypickou – hořkou, kyselou a nevýraznou. Všichni hodnotili negativně příliš světlou barvu.

Naše hodnocení:Tato hořčice dosáhla v našem testu na průměrnou známku, tedy na trojku. Výrobce u této hořčice použil jako konzervant disiřičitan draselný, což sice je povoleno, ale určitě by se bez této chemie obešla. Jedná se o E 224. Ačkoli je tato látka v malých dávkách pokládána za bezpečnou, existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, bolestech hlavy nebo nevolnosti, u citlivých osob může způsobovat alergické reakce. Použité barvivo lutein, tedy E 161b, je přírodní barvivo bez vedlejších účinků. Hořčice je poměrně kyselá, druhá nejkyselejší ze všech a patří také k těm dražším. Rozhodně se nedá hovořit o jemné chuti, jak uvádí výrobce.

PAGUSA Hořčice plnotučná

Obsah a cena:400 g/6,50 Kč, 100 g/1,60 Kč

Výrobce: Německo – privátní značka

Prodejce: Lidl

Složení:pitná voda, hořčičné semeno, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, kurkuma, výtažek koření

Bez chemické konzervace

Co ukázaly testy:PAGUSA Hořčice plnotučná je skutečně bez konzervačních přípravků, je poměrně málo tučná 3,93 %, sušiny obsahuje 20,76 %, málo kyselá 1,65 %, soli obsahuje 2,44 % a cukru 7,26 %. Tato hořčice byla hodnocena jako nejchutnější, hodnotitelé pozitivně vnímali její výraznou chuť. Na vzhledu a vůni nebyly shledány žádné odchylky.

Naše hodnocení:PAGUSA Hořčice plnotučná získala v testu jako jediná jedničku. Byla nejchutnější, s typickou chutí hořčice, ocenili jsme také to, že je málo tučná a málo kyselá. Má sice více cukru i soli, ale jde o nepatrné rozdíly a právě to hořčici dodává onu příjemnou chuť. Kromě toho patří tato hořčice k těm nejlevnějším, takže se opět potvrzuje, že i levné věci mohou být kvalitní.

MALVA Hořčice plnotučná

Obsah a cena:400 g/6,50 Kč, 100 g/1,60 Kč

Výrobce: KAND s. r. o., Opočenská 431, Dobruška

Prodejce: Albert

Složení: voda, hořčičné semeno, ocet, cukr, sůl, směs koření, přírodní barviva: kurkuma a paprikový extrakt. Obsah soli max. 3 g/100 g

Bez chemické konzervace

Co ukázaly testy: Také tato hořčice je bez jakékoli chemie. Je poměrně tučná, obsahuje 4,54 % tuku, 21,91 % sušiny, 6,63 % cukru, 2,56 % soli, kyselin obsahuje 1,59 %. Hodnotitelé ocenili jako nejlepší celkový vzhled této hořčice a shodli se na její výrazné chuti.

Naše hodnocení: MALVA Hořčice plnotučná byla v našem testu oceněna dvojkou. Sníženou známku o jeden stupeň získala pro vyšší obsah tuku, je druhá nejtučnější. Samozřejmě záleží pouze na spotřebiteli, pokud mu vyšší obsah tuku nevadí, potom je tato hořčice určitě dobrou volbou. Navíc stojí úplně stejně jako PAGUSA Hořčice plnotučná, takže jde opět o levný, ale kvalitní výrobek. Značku kvality má určitě oprávněně.

HELLMANN´S Gurmánská hořčice

Obsah a cena:440 g/36,90 Kč, 100 g/8,40 Kč

Výrobce – dovozce:Unilever ČR, Thámova 8, Praha 8

Prodejce: Billa

Složení: voda, ocet, hořčičná semena (žlutá, hnědá), cukr, jedlá sůl, 0,2 % směs koření (obsahuje kurkumu), karamelizovaný cukr, konzervant (benzoát sodný), aroma

Co ukázaly testy:Jako jediná obsahuje tato hořčice kyselinu benzoovou, a to 990 mg/kg. Tuku má 5,06 %, sušiny 24,10 %, cukru 6,93 %, soli 2,35 %, kyselost 2,10 %. Senzoricky ve vzhledu a vůni nenašli hodnotitelé žádné odchylky. V hodnocení chuti se však rozcházeli, pro jednu skupinu byla chuť hořčice nežádoucí, a to pro typickou kyselou chuť. Druhá skupina však hodnotila pozitivně kořeněnou chuť tohoto výrobku.

Naše hodnocení: HELLMANN´S Gurmánská hořčice byla oceněna čtyřkou. Výrobce použil jako konzervant kyselinu benzoovou, což sice není zakázané, ale opět by bylo lépe, kdyby se bez této chemie obešel. Většina lidí sice nemá s tímto konzervantem žádné problémy, ale u citlivých lidí se mohou dostavit alergické reakce, a to především kopřivka a také astma. Tato hořčice je nejtučnější a zároveň nejkyselejší, takže opět záleží na individuální chuti. Tato hořčice je nejdražší ze všech.

Co říci závěrem?

Když se budete rozhodovat, kterou hořčici si koupíte, určitě byste měli pečlivě prozkoumat složení (někdy je to skutečně vzhledem k velmi malému písmu obtížné), a pokud vám vadí chemická konzervace, měli byste sáhnout po hořčicích, u kterých se výrobce bez chemie obešel. Jinak záleží na individuální chuti a ochotě zaplatit více, než je třeba, protože – jak jsme zjistili – ty nejchutnější hořčice jsou ty nejlevnější.

A co vy? Kterou hořčici máte rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám