Hlavní obsah

Test rajčatových protlaků a pyré. Pořád jíte shnilou zeleninu!

Foto: archiv redakce

Tyhle výrobky jsme podrobili prodrobnému zkoumáníFoto: archiv redakce

Reklama

Zdá se, že výrobci rajčatových protlaků a pyré nás, jako zákazníky, neustále zkouší. Jak jinak si vysvětlit výsledky našeho nového testu šesti výrobků, které odhalily možnou přítomnost plesnivých rajčat? Podrobnosti v textu!

Článek

Komoditní vyhláškou Ministerstva zemědělství je zeleninový protlak (tedy také rajčatový protlak) definován jako potravina řídké až kašovité konzistence s případnými jemnými nebo hrubšími kousky použitých surovin vyrobená z jedlých částí zeleniny (bez slupek, jader) propasírováním nebo obdobným procesem, konzervovaná snížením obsahu vody, přidáním soli, sterilacínebo přidáním konzervačního prostředku, popřípadě kombinací uvedených způsobů.

Co se týče technologických požadavků, refraktometrická sušina – tedy přibližný obsah cukrů, pocházejících z použitých rajčat, musí u zahuštěných rajčatových protlaků činit nejméně 24 %, kdežto u výrobků označených jako „rajčatové pyré“ se může refraktometrická sušina pohybovat jen mezi 8–24 %. Pokud by výrobek (protlak či pyré) byl solený, pak obsah soli nesmí být vyšší než 10 %.

Legislativa také stanovuje některé požadavky na označení těchto výrobků. Nesmí například chybět informace, zda jde o protlak zahuštěný nebo nezahuštěný (pyré). Na obale má být informace o použité technologii, tedy, jestli je protlak sterilizovaný(tedy tepelně upravený) nebo chemicky konzervovaný, či pasterovaný.

Nás zajímalo, jestli rajčatové protlaky, které jsou běžně dostupné v supermarketech, tuto vyhlášku splňují a zda v nich nejsou nežádoucí látky. Proto jsme zakoupili šest výrobků, které jsme odvezli na laboratorní zkoušky odborníkům z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Výsledek testů byl skutečně překvapivý. V pěti výrobcích se našly mykotoxiny, tedy toxické látky, které produkují plísně. V některých sice jen ve velmi nízkých hodnotách, v jiných však byly hladiny výrazně vyšší. Přitom správně pěstované, uskladněné, ošetřené a zpracované plody nejsou plísněmi napadeny a prakticky žádné mykotoxiny neobsahují!

Máme pro vás konkrétní výsledky!

SELIKO – rajčatový protlak

Cena: 15,90 Kč/120 g (1kg/132,50 Kč)

Úprava:Zpracovaná zelenina, zeleninové protlaky jednodruhové s podílem přidaného cukru a soli, zahuštěné, sterilizováno.

Složení: pitná voda, rajčatový protlak, cukr, jedlá sůl, zahušťovadlo E 1422. Může obsahovat stopy: sóji, ořechů, pšenice, mléka, vajec, hořčice, celeru. Refraktometrická sušina min: 24 %.

Výrobce: Hamé s. r. o.

Co ukázaly testy: Seliko – rajčatový protlak sice uvádí refraktometrickou sušinu, ale protože při výrobě přidávají cukr, který je ve složení uvedený, není jasné, kolik ho připadá na samotná rajčata. Výrobce opět neuvádí obsah rajčat, ačkoli je v názvu slovo rajčatový. Tento protlak má ze všech testovaných výrobků nejnižší kontaminaci mykotoxiny, dá se říct, že je prakticky čistý.

Hodnocení: Tento rajčatový protlak získal v testu jedničku. Kdybychom byli ve škole, připsali bychom k ní minus, a to za přislazování a umělé zahušťování, které kvalitní protlak nepotřebuje. Ale vzhledem k téměř nulovému množství mykotoxinů si ještě jedničku tento protlak udržel. Je to jediný výrobek, u kterého není podezření na použití nahnilých či dokonce plesnivých rajčat.

Výrobce korektně uvádí použití E 1422, což je neškodné zahušťovadlo a stabilizátor. Jedná se o modifikovaný škrob. U nás je jeho použití v nezbytném množství povoleno dokonce i v dětské výživě. Tento škrob může být pšeničný nebo například kukuřičný, proto, pokud není výslovně uvedeno, o jaký druh škrobu jde, měli by se tomuto éčku vyhnout ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu.

K – Classic Tomato paste – rajčatový protlak zahuštěný

Cena: 7,90 Kč/140 g (1 kg/56,50 Kč)

Úprava: Sterilizováno, refraktometrická sušina 28–30 %

Složení:rajčata, jedlá sůl, regulátor kyselosti – kyselina citronová.

Země původu: Itálie

Distributor/ prodejce: Kaufland ČR

Co ukázaly testy:Tento výrobek splňuje svým označením požadavky vyhlášky. Ovšem – pokud je v názvu „rajčatový zahuštěný“, mělo by být na obalu uvedeno také množství rajčat použitých pro výrobu 100 g výrobku. Toto výrobce v tomto případě nahrazuje informací o refraktometrické sušině, což pro laického zákazníka není dostatečně srozumitelné. Při rozboru se ukázalo, že tento protlak obsahuje poněkud zvýšené množství mykotoxinu – konkrétně alternariolu a jeho ethyletheru.

Hodnocení: Rajčatový protlak K – Classic dostal v našem testu dvojku. Podle refraktometrické sušiny je obsah rajčat v tomto výrobku hodně vysoký. Jedná se tedy o velmi kvalitní výrobek. Bohužel, množství mykotoxinů je zvýšené (i když v menších hodnotách než u některých jiných výrobků), a to znamená, že na výrobu protlaku nebyla použita zcela zdravá rajčata. Chybí informace o množství použitých rajčat, ovšem tuto informaci nenajdeme téměř na žádném testovaném výrobku.

Giana – rajčatový protlak Tomato pasta

Cena: 10,10 Kč/140 g (1kg/72, 20 Kč)

Úprava: Zpracovaná zelenina – protlak jednodruhový, refraktometrická sušina: 24–26 %

Složení: rajčata, jedlá sůl, regulátor kyselosti: E 330.

Země původu: Itálie

Distributor: Kaufland ČR

Co ukázaly testy:I tento výrobek splňuje požadavky vyhlášky, ovšem opět nenajdeme informaci o obsahu rajčat. Vzhledem k tomu, že v názvu je slovo „rajčatový“, neměla by tato informace chybět. Stejně jako v prvním případě našli odborníci z VŠCHT v Praze zvýšené obsahy mykotoxinu – opět alternariolu a jeho ethyletheru. Těch je v rajčatovém protlaku Giana nepatrně více než v protlaku K – Classic.

Hodnocení:Vzhledem k podobným nedostatkům dostal rajčatový protlak Giana od nás trojku, a to především pro zvýšený obsah mykotoxinů a ne zcela dostatečné údaje o obsahu rajčat. Protože tuto podmínku nesplnil téměř nikdo, mohli bychom výrobci tento nedostatek při hodnocení odpustit. Odpustit se však nedá zvýšené množství mykotoxinů, které zatěžují játra, ledviny a způsobují poruchy imunity. Mykotoxiny by se ve výrobcích neměly vyskytovat, a pokud jsou při rozboru přece jen nalezeny, měly by být jen v minimálním, „pozaďovém“ množství. Ve složení výrobku najdeme E 330, jde o kyselinu citronovou, konzervant, který zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní. Obecně je však E 330 uznáváno jako bezpečná látka.

OTMA rajčatové pyré Hamé

Cena:14,90 Kč/190 g (1kg/78,50 Kč)

Úprava:Zpracovaná zelenina. Protlak jednodruhový, s podílem přidaného cukru, zahuštěný.

Složení: zahuštěný rajčatový protlak, voda, cukr.

Výrobce: Hamé s. r. o.

Co ukázaly testy: Ani tento výrobek nemá konkrétní údaj o obsahu rajčat, dokonce ani o obsahu refraktometrické sušiny. Po věcné stránce to ale tolik nevadí, neboť samo „rajčatové pyré“ v názvu napovídá, že rajčat tam není mnoho, a pokud se konkrétní hodnotou výrobce nepochlubil, lze předpokládat, že hodnoty nad hranici povinnou pro zahuštěné pyré (min. 8 % refraktometrické sušiny) nelze čekat. Tento výrobek obsahuje nízké množství mykotoxinů, ale to je dáno také podstatně nižším obsahem rajčat. Do výrobku se přidává voda a cukr. Zahuštěné pyré uvedené ve složení znamená, že se vyrábí ze zahuštěného protlaku, který je naředěn vodou a oslazen cukrem.

Hodnocení: OTMA rajčatové pyré získalo v našem testu trojku. Jde o druh výrobku s (povoleným) nízkým obsahem rajčat, a proto se pozitivně projevil nízký obsah mykotoxinů. Průměrnou známku si výrobek vysloužil také neuvedením obsahu refraktometrické sušiny, ani obsahu rajčat a dále zavádějícím a nepovoleným zdravotním tvrzením v internetové nabídce.

TESCO value Tomato Puree – rajčatový protlak

Cena:10,20 Kč/190 g (1kg/53,70 Kč)

Úprava: Zpracovaná zelenina, protlak, zahuštěný. Použito 5–6 kg rajčat na 100 g výrobku.

Ostatní: Informace pro alergiky: Výrobek může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů a arašídů. Vyrobeno v Polsku

Distributor/ prodejce:Tesco Stores ČR a. s.

Co ukázaly testy: Tento protlak jako jediný uvádí množství použitých rajčat. Ovšem na obalu stojí, že na 100 g výrobku bylo použito 5–6 kg rajčat. Za touto informací udělali odborníci z VŠCHT velký otazník, protože je velmi nepravděpodobná. Spíše jde o zcela mylnou informaci. Ve výrobku byl nalezen velmi nízký obsah mykotoxinů.

Hodnocení: Protlak Tesco value získal v našem hodnocení trojku. Sníženou známku o dva stupně si vysloužil kvůli nepatrnému množství mykotoxinů, což znamená, že se při výrobě mohly použít lehce nahnilé či přezrálé plody, dále kvůli zavádějícímu, až neuvěřitelnému množství použitých rajčat a také pro matoucí označení druhu. Tomato puree znamená rajčatové pyré, ale pod tímto názvem je deklarován „Rajčatový protlak“, což je označení povolené jen pro výrobek s vyšším obsahem rajčat (skutečný obsah rajčat uveden fakticky není, pomineme-li nemožných 5 kg na 100 g výrobku).

HEINZ TOMATO PASTE – rajčatový protlak

Cena:26,90 Kč/200 g (1kg/134,50 Kč)

Úprava: Zpracovaná zelenina, protlak pasterizovaný.

Složení:rajčatový protlak. Neobsahuje zahušťovadla. Bez konzervantů.

Distributor: H.J. Heinz ČR/SR a. s.

Co ukázaly testy: Tento výrobek nemá na obalu uvedený žádný údaj o obsahu refraktometrické sušiny a přitom stejně jako ostatní výrobky, ani tento neuvádí obsah rajčat, ačkoliv je v názvu „rajčatový“. Nelze tedy vůbec usoudit, jak mnoho rajčat si zákazník ve výrobku kupuje. A jakých? Laboratorní zkoušky prokázaly relativně vysoký obsah mykotoxinů, celkem osm různých druhů. V podstatě nejvyšší obsah mykotoxinů ze všech testovaných výrobků. To naznačuje použití plesnivé suroviny.

Odborníci z VŠCHT se také podívali na webové stránky distributora. Tam našli informaci o lykopenu, který je nejvíce obsažen v rajčatech, především v povrchových vrstvách plodů, vystavených světlu. Společnost Heinz uvádí, že lykopen je antioxidant, který je podle nejnovějšího výzkumu velmi účinným bojovníkem proti rakovině prostaty, děložního čípku, snižuje i výskyt infarktu o celých 48 %. Tyto údaje považují odborníci z VŠCHT za nekorektní reklamní tvrzení.

Hodnocení:Protlak Heinz tomate paste v našem testu zcela propadl a dostal pětku. Za poměrně vysokou cenu nevíme, co kupujeme, a podle mykotoxinů je tento protlak vyroben z podřadné suroviny. Pětku má protlak Heinz kvůli nejvyššímu obsahu mykotoxinů různých druhů. Používání plesnivých rajčat na výrobu protlaků je velkým prohřeškem vůči zákazníkovi. Obecně bychom se měli potravinám s mykotoxiny vyhýbat. Určitě nebudeme jíst nahnilé či dokonce plesnivé ovoce či zeleninu a už dávno víme, že ani vykrojení nahnilé části nám nepomůže, protože mykotoxiny už pronikly dále.

Proto je smutné, že právě jedna z nejznámějších značek se může (přinejmenším ve výrobcích distribuovaných v ČR) „pochlubit“ zvýšeným obsahem mykotoxinů a dá se předpokládat, že firma při výrobě použila plesnivá rajčata. Informace v internetové nabídce výrobku, které hovoří o zdravotních účincích lykopenu, jsou zavádějící.

Stejně jako všechny předchozí protlaky, ani tento neuvádí obsah rajčat a prohřeškem je neuvedení údaje o obsahu refraktometrické sušiny. Spotřebitel se nemá podle čeho orientovat. Výrobek sice neobsahuje žádná zahušťovadla, ani konzervanty, ovšem přítomnost mykotoxinů je zarážející.

Pár rad závěrem

Testy ukázaly, že většina výrobků obsahuje v menším či větším množství mykotoxiny. Pouze jeden jediný výrobek nemá mykotoxiny téměř žádné. Používání nahnilých a plesnivých rajčat na výrobu protlaku je vzhledem ke spotřebiteli „podpásovkou“, protože ten nemá možnost zjistit, z jakých plodů byl protlak vyroben.

Někteří výrobci neuvádějí obsah refraktometrické sušiny, tedy přibližný celkový obsah cukru vneseného surovinou (rajčaty), a neumožňují tak spotřebiteli správnou orientaci při nákupu. Žádný výrobce totiž neuvádí obsah rajčat ve výrobku. Vlastně kromě jediného, který vyrábí rajčatový protlak Tesco Value, ovšem tady odborníci vážně pochybují o serióznosti informace, protože použít 5 až 6 kg rajčat na 100 g by bylo příliš velkým luxusem a věcným nesmyslem.

A ještě poznámka k ceně – naše ceny byly platné v době nákupu před vlastními rozbory. Pochopitelně se mohou měnit různými akčními slevami nebo jinou strategií supermarketů. Z testu však vyplynulo, že ani ten nejdražší výrobek nemusí být tím nejlepším. V našem testu se na posledním místě umístil nejdražší Heinz – rajčatový protlak a nejlépe dopadl druhý nejdražší výrobek Seliko – rajčatový protlak. Pokud bychom výrobky hodnotili pouze podle množství rajčat, která za své peníze dostaneme, zvítězil by asi K – Classic Tomato paste (z Kauflandu). Jak je však vidět, cena nemusí být při nákupu jediným vodítkem.

Není podle vás těch plesnivých rajčat v protlacích pořád nějak příliš?

Reklama

Související témata:

Načítám