Hlavní obsah

Tyhle krby nepotřebují komín!

Foto: Thinkstock

Krb zpříjemní společně strávené chvilky. A je jedno, zda klasický, nebo lihovýFoto: Thinkstock

Reklama

Věřte nebo ne, ale příjemné chvíle strávené u krbu si můžete dopřát i v koupelně nebo ložnici panelového bytu! A vůbec se nemusíte starat o napojení na komín ani o poletující saze, i když v něm hoří opravdový oheň. Jednoduše si krb koupíte, vybalíte ho z krabice a postavíte, kam se vám zlíbí. Stačí jen 1500 korun. Jak je to možné?

Článek

Celá záhada má jednoduché vysvětlení. Komín nepotřebují takzvané bio krby. Ty totiž nespalují dřevo, ale tekutou směs v podobě denaturovaného alkoholu (Ethanol) či takzvaného bio lihu. Při hoření nelátají jiskry ani saze a vzniká tak malé množství zplodin, že není nutné zmiňované napojení na komín. Kouř odchází přímo do místnosti stejným způsobem, jako když se zapálí svíčka, a je zcela neškodný.

Foto: archiv

Takovýto krb je i designovým kusem do interiéruFoto: archiv

Plameny krbu prostor zútulní

Běžně se o bio krbech mluví jako o náhradě konvekčních čili běžných krbů na dřevo. Velkou výhodou je, že i bio krbem lze místnost velmi příjemně vytápět. Prodejci uvádějí výkon 3–4 kW, což by stačilo i k vyhřátí místnosti velké kolem 18 m2!

Foto: PANGEA trade, s. r. o.

Nemusíte se starat o saze, kouř anebo jiskryFoto: PANGEA trade, s. r. o.

Do obytné části bytu se tedy umísťují volně stojící krby, jejichž ceny se u nejlevnějších modelů pohybují okolo 1500 korun. Existují i typy vestavné, které mohou být například zabudovány ve zděné příčce mezi dvěma místnostmi, a na plameny je vidět z obou stran. Takové modely jsou ale výrazně dražší, musí je instalovat odborník, takže se cena může vyšplhat na asi 30 000 až 100 000 korun.

Foto: Bio-Krby.net

Pozvání k takovému posezení se dá těžko odmítnoutFoto: Bio-Krby.net

Pokud máte tradičně řešený interiér, můžete využít i nabídku velmi věrných kopií konvekčních krbů na dřevo v cenách od 20 000 korun. Jejich vzhled dokáže propůjčit místnosti až zámecký charakter. Stejné krby najdou uplatnění i v ložnici. Záleží jen na stylovém řešení vašeho bytu. Sledovat plameny před spaním je velmi atraktivní a živý oheň prý dokáže ovlivnit a dynamizovat kvalitu partnerského života.

Foto: Bio-Krby.net

Bio krb můžete pověsit na zeď podobně jako závěsný obraz nebo jinou dekoraciFoto: Bio-Krby.net

Romantika při koupání

Takové uvažování ale může omezovat vaši fantazii. Buďte odvážnější! Představte si, jak relaxujete ve vaně a přitom se díváte do mihotavých plamenů. Krb v koupelně je velmi luxusní záležitost a určitě je i sexy. Dnes se stačí jen rozhodnout a říct si, že právě tohle je váš sen! Pak už nic nebrání v cestě k jeho uskutečnění.

Foto: Biokamin EU s.r.o.

Záleží na vás, jestli centrem obývacího pokoje bude televize, nebo třeba právě bio krbFoto: Biokamin EU s.r.o.

Pokud máte koupelnu malou, pak bude ideální pořídit si bio krb určený k zavěšení na zeď. Výrobci ale upozorňují, že minimální vzdálenost od stropu do oblasti hoření musí být 1,8 metru. Bydlíte-li tedy v panelovém domě, kde jsou stropy ve výšce 2,5 metru, bude muset být krb zavěšen takřka těsně nad podlahu. Závěsný model je poněkud dražší než typy nejlevnější, stojí od 5000 korun výš.

Foto: Biokamin EU s.r.o.

Pokud budete mít krb v ložnici, pak je vždy vhodné před usnutím vyvětratFoto: Biokamin EU s.r.o.

Kolik vlastně stojí provoz?

Důležitou informaci také představují provozní náklady spojené se spotřebou hořlavé směsi. Každý výrobce bio krbů totiž přirozeně nabízí i svou speciální směs. V průměru se uvádí, že jeden litr vystačí na 3–6 hodin provozu krbu v závislosti na velikosti hořáků. Litr směsi se cenově pohybuje kolem 100 korun, a jedna hodina provozu krbu tedy představuje částku kolem 20 korun. Přibližně o 25 % dražší jsou hořlavé směsi obohacené o vonné esence. Pokud ale zakoupíte náplň obyčejnou, bude hoření zcela bez vůně či zápachu.

Foto: PANGEA trade, s. r. o.

Velikost plamene lze měnit výkonem hořáku a volbou hořlavé směsi můžete regulovat i jeho barvuFoto: PANGEA trade, s. r. o.

Tak co? Stačí vám nevzhledné vafky či radiátor ústředního topení, nebo uděláte doma za pár korun romantiku? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Načítám