Hlavní obsah

Přituhuje. Proč si (ne)pořídit biokrb?

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzimním čase není snad nic příjemnějšího než si po příchodu domů zatopit a uvařit dobrý čaj. Domácí pohodu pak ještě umocní plápolající krb. Chcete si dopřát i toto potěšení, ale dispozice bytu jsou proti vám? Můžete zvolit alternativu v podobě biokrbu. Jaké jsou jeho plusy a minusy?

Článek

Žádné saze ani kouř. Jen skutečný žlutooranžový oheň, který zpravidla obklopuje nějaká designově vydařená schránka. To jsou ve zkratce biokrby. Jinak by se daly popsat i jako bezkomínové krby spalující speciální kapalné palivo – biolíh, což je 96% etanol.

Bez dřeva a bez povolení

Výhodou krbů spalujících biolíh je především to, že nepotřebujete komín, dřevo ani stavební povolení. Jsou jakýmsi kompromisem, když chcete ono pověstné teplo domova včetně pohledu do hořícího ohně, ale klasická krbová kamna by u vás doma nebyla možná – třeba proto, že nemáte komín nebo je na zcela nepříhodném místě.

Foto: MarinaGrigorivna, Shutterstock.com

Biokrby jsou krásné a nabízejí živý oheň, ale vytápění nevyřešíFoto: MarinaGrigorivna, Shutterstock.com

Hřejivá atmosféra i do garsonky

Při provozu se do ovzduší uvolňuje oxid uhličitý a vodní pára. Jiné zplodiny nevznikají. „Velkou devízou biokrbů je, že se hodí do bytů i menších rozměrů, protože k svému provozu nepotřebují komín ani žádnou údržbu,“ vysvětluje Michaela Brandalíková z internetového obchodu Biokrby.

„Biokrby jsou vhodné nejen do domu, ale i do bytu, což v minulosti nebylo možné. Pro svoji univerzálnost a výjimečný design se s oblibou používají i v takových objektech, jako jsou hotely, restaurace, kavárny či kanceláře,“ říká Róbert Jančkár, marketingový manažer firmy Bio Flame.

Foto: MarinaGrigorivna, Shutterstock.com

Toužíte po plápolájících plamenech v interiéru? Pořízení i provoz biokrbu jsou relativně levnéFoto: MarinaGrigorivna, Shutterstock.com

Přitopí opravdu jen lehce

Prvních pět až patnáct minut – závisí na typu hořáku – hoří biokrb nižším modrým plamenem, který se po rozhoření změní na plamen žlutooranžový. Žádné extra zvýšení teploty v místnosti ovšem nečekejte. Díky biokrbu sice budete mít doma skutečný oheň, který bude samozřejmě hřát, teplo je však spíše jen jeho přidaná hodnota.

„Jako nevýhodu můžeme označit to, že nejsou příliš výhřevné. Tepelný výkon biokrbů se pohybuje v rozmezí jedna až pět kilowatthodin, přičemž spalování biolihu lze regulovat – a tím se reguluje i výhřevnost,“ říká Michaela Brandalíková. Musíte tedy počítat s tím, že se v případě biokrbů jedná především o atmosféru a designovou záležitost.

Foto: Biokrb-levne.cz

Jednoduchý typ Delta o rozměrech 40 x 90 x 15 cm je vyroben z ušlechtilé oceli. Instalace je možná na zděnou stěnu, s použitím izolace jej můžete i zabudovat. Cena 2799 korunFoto: Biokrb-levne.cz

Foto: Biokrb-levne.cz

Volně stojící romantický kousek o rozměrech 98 x 123 x 33 cm, který si můžete jednoduše posunout ke stěně. Srdcem biokrbu je regulovatelný hořák, díky kterému si nastavíte výšku plamene, dobu hoření, tepelný výkon a spotřebu paliva. Cena je 15 999 korunFoto: Biokrb-levne.cz

Foto: Bio-krby.com

Stolní biokrb Carlo Milano Avantgarde XS vykouzlí velmi rychle útulnou a romantickou atmosféru. Má moderní design a kompaktní rozměry. Cena je 2016 korunFoto: Bio-krby.com

Kolik to stojí?

Instalace elegantních designových kousků je velmi jednoduchá. Záleží na typu, který si vyberete: existují volně stojící, nástěnné i vestavné. Od toho se pak samozřejmě odvíjí i pořizovací cena. Nejde ale o nijak horentní sumy – čistě dekorační menší stolní kousek lze pořídit už za tisíc korun. A přibližně za čtyři tisíce můžete mít větší nástěnný model široký devadesát centimetrů.

Náklady na topení závisejí na typu hořáku a jejich počtu. Čím větší plamen, tím větší spotřeba paliva. „Přibližné náklady jsou skoro stejné jako při topení elektřinou. Pokud tedy používáte biokrb při maximálním výkonu, tak dvojkilowattový biokrb spotřebuje za hodinu provozu přibližně 15 korun, trojkilowattový 20 a čtyřkilowattový 27 korun za hodinu. Přepočet je pouze přibližný a cena provozu závisí i na ceně paliva,“ uvádí Róbert Jančkár.

Foto: Danske-krby.cz

Volně stojící biokrb Quadro s podstavcem můžete umístit kamkoliv. Má izolovanou platformu s gumovými nožičkami pro instalaci na podlahu. Cena je 6700 korunFoto: Danske-krby.cz

Foto: Biokrby.cz

Model Avani Mini je zcela přenosný velmi kvalitní biokrb, který je navržený pro stolování, do menších prostorů, do menších zákoutí. Může být použitý v interiérech, stejně tak i v exteriérech. Cena je 2222 korunFoto: Biokrby.cz

Foto: Dobresny.cz

Nástěnný biokrb Board je jednoduchý, moderní a elegantní zároveň, hodí se tak snad do každého interiéru. Cena je 2550 korunFoto: Dobresny.cz

I biokrb umí popálit

Palivo se prodává běžně v obchodech v různě objemných lahvích. Nalévá se pomocí nálevky přímo do hořáku, a to maximálně do dvou třetin objemu. „Biolíh v žádném případě nelijte do hořáku během hoření. Chcete-li po dohoření palivo znova nalít a zapálit, počkejte alespoň 10 až 15 minut, až hořák vychladne! Palivo zapálíte přiložením zapáleného zapalovače ke hladině bioalkoholu,“ popisuje Róbert Jančkár.

Ačkoliv se nejedná o klasický krb, obezřetnost je jistě namístě – přece jen se jedná o otevřené ohniště. Výhoda je, že se nemusíte obávat jisker. „Je ale třeba dávat pozor, aby hořlavé materiály byly od biokrbu vzdáleny alespoň jeden metr,“ uzavírá Michaela Brandalíková.

Dáte biokrbu šanci? Máte s ním nějaké zkušenosti?

Související témata:

Načítám