Hlavní obsah

Umyvadlo: posaďte ho, jak se patří

Foto: Ideal Standard

Umyvadlo využíváme v koupelně nejvíceFoto: Ideal Standard

Reklama

S výběrem umyvadla si velké starosti neděláme. Proč? Vždyť se prodávají jen bílá a liší se podle toho, zda mají více či méně zaoblené rohy. My ale říkáme, že tak snadné to není. Tvar umyvadla a jeho osazení je důležitým vodítkem, kolik odkládací plochy získáme a také jaký čas nám zabere úklid koupelny.

Článek

Umyvadlo a zrcadlo nad ním používáme více než všechno ostatní zařízení koupelny. Čištění zubů, česání, mytí rukou, malování se, přepírání drobného prádla... to je jen krátký výčet toho, k čemu všemu musí být umyvadlo přizpůsobeno. A to bez ohledu na to, zda máme koupelnu o velikosti dva metry čtvereční nebo dvacet. Zvlášť v těch prvních je proto třeba maximálně využít prostor jak kolem, tak pod umyvadlem.

Když je vše při ruce

Věcí, které potřebujeme při používání umyvadla, jsou desítky - kartáček, hřeben, mýdlo... A pro každou musíme najít místo, aby byla hned při ruce. Proto se hitem posledních několika let stala umyvadla s odkládací plochou, která může být z jedné či obou stran. Tím, že jde o jeden kus „nábytku", nikde nejsou žádné spáry a spoje, kde by se usazovaly nečistoty. Tato umyvadla se klasicky věší na zeď a pod ně lze umístit skříňky nebo tady nechat prostor volný.

Foto: Keramag

Odkládací plocha je velmi praktickáFoto: Keramag

Umyvadlo lze také „posadit" na odkládací desku. Toto řešení vypadá efektně, ale je náročnější na úklid. V místě osazení na desku vzniká spára, kde se usazují nečistoty, prach a toto místo je pak ideální ke vzniku plísní.

Další a praktičtější variantu představují umyvadla zápustná. Tedy osazená podobně jako dřez v kuchyni. Princip je jednoduchý: průměr otvoru v desce, pod kterou umyvadlo připevňujeme, je nepatrně menší než průměr umyvadla. Proto se nestane, že by voda tekla tam, kam nemá. Stejně tak tady není prostor pro usazování nečistot.

Co máme pod umyvadlem?

Ať už se rozhodneme pro jakoukoli variantu osazení umyvadla, vždy nás čeká druhé rozhodnutí, a to jak využijeme prostor pod umyvadlem. Možnosti jsou prakticky dvě. Nejen v malých koupelnách bývá zvykem dát sem skříňky, čímž zabijeme hned dvě mouchy jednou ranou. Vznikne tady prostor na odkládání špinavého prádla - některé skřínky mají totiž podobu vyklápěcích košů -, nebo sem uklidíme ručníky, kosmetické a hygienické potřeby. A také skříňkou zakryjeme ne právě půvabný plastový odpad.

Foto: Ideal Standard

U zapuštěných hrozí, že se budou ve spáře usazovat nečistotyFoto: Ideal Standard

Jestliže skříňku pod umyvadlo nechceme, můžeme se rozhodnout, zda umyvadlo doplníme sloupem, polosloupem nebo aspoň plastový sifon nahradíme designovým chromovým.

Nejen kvůli úklidu je lepší zvolit polosloup než sloup. Mezi sloupem a zdí zůstává prostor, který je příliš malý, abychom tady pohodlně vytřeli, ale na druhé straně dost velký, aby se uvnitř sloupu usazoval prach a další nečistoty.

Druhý důvod, proč se upřednostňuje polosloup, je podobně jako u závěsných toalet a bidetů možnost zvolit si výšku umyvadla podle potřeb rodiny. Zatímco u sloupu jsme omezeni jeho výškou, u polosloupu si můžeme umyvadlo zavěsit, jak nám to nejlépe vyhovuje.

Reklama

Související témata:

Načítám