Hlavní obsah

Usaďte se do kuliček!

Foto: bag4u.cz

Červený sedací pytelFoto: bag4u.cz

Reklama

Před více než dvaceti lety se zrodil nápad finského designéra Jukka Setäly zašít do textilního povlaku miliony polystyrenových kuliček. Od té doby vzniklo mnoho variant tohoto nábytku od sedacích vaků, přes křesla a pohovky až po zvířecí pelíšky.

Článek

Sezení bez kompromisů

Kuličkové vaky nacházejí své uplatnění prakticky všude - oblíbili si je -náctiletí, pro které je sezení na klasickém křesle či pohovce opravdu nuda, stávají se vhodným vybavením prvních bytů, ale i kanceláří a pracoven, když si potřebujeme při práci na chvíli dáchnout.

Jednoduše se totiž tvarují a není problém si v nich vytvořit různé dolíčky, podpěry a další podpory, které nám sezení či ležení zpohodlní a zpříjemní.

Zelenou tomuto nábytku dokonce dávají i lékaři a rehabilitační sestry. Tvrdí, že právě nekonečné množství tvarů pomáhá rozprostřít síly působící na páteř rovnoměrněji na větší povrch těla. Proto i lidé s bolavými zády, kteří v pevném křesle trpí, si tady mohou „vyležet" ten správný tvar a nechat své bolavé tělo odpočinout. Ovšem rozhodně nelze tyto vaky považovat za rehabilitační pomůcky jako třeba velké rehabilitační míče. I když se v nich cítíme příjemně a uvolněně, stále se pouze povalujeme.

Foto: bag4u.cz

Modrý sedací pytelFoto: bag4u.cz

Miliony ukryté v polštáři

Jednotlivé výrobky se od sebe liší nejen cenou a velikostí, ale také potahovým materiálem a hlavně vnitřní výplní. Platí totiž, že čím jsou kuličky uvnitř menší a je jich více, tím se nábytek méně deformuje a lépe uchovává tvar, který mu dáme. Dobrý polštář poznáme tak, že když vstaneme od televize, vysezený důlek zůstává a polštář si uchová svůj tvar. Originální výrobky, které se k nám dovážejí z Nizozemí, mají povrch kuliček opatřený pogumovanou vrstvou, čímž se ještě zvyšuje jejich životnost.

Většina na našem trhu prodávaných výrobků bývá vybavena pevně uzavíratelným otvorem, který dovoluje ubírat a přidávat kuličky podle toho, jak si kdo přeje.

Musí něco vydržet

Kvalitu kuličkového nábytku ovšem určuje i potah, který mu dodává nejen na atraktivitě a zajímavosti. Jemná bavlna tady opravdu nemá prostor. Musí jít o pevný materiál, který udržuje tvar polštáře přesně takový, jaký jsme si vytvořili. A také samozřejmě nesmí prasknout, když na něj děti skočí, nebo se roztrhnout při sebemenším neopatrném zacházení, ani prošoupat po letech používání. Kuličkový nábytek dostaneme jak v textilním, tak koženém provedení.

Při nákupu těchto výrobků bychom se měli zajímat i o údržbu - vždyť víme, jak to občas vypadá na křesle, když z něj vstáváme od televize, o zvířecích pelíšcích ani nemluvě. Ke standardu by proto měla patřit omyvatelnost povrchu. Nejčastěji si při údržbě vystačíme s vysavačem, na fleky platí voda s kapkou saponátu.

Foto: bag4u.cz

Pytle můžete vytvarovat podle potřeby.Foto: bag4u.cz

Pro děti, nebo pro psa?

K oblibě tohoto nábytku přispívá i cena - výrobky koupíme od jednoho do zhruba deseti tisíc korun. Záleží na jejich velikosti, druhu a také zda jde o originál či napodobeninu.

K dostání jsou velké polštáře, menší pro děti, sedací hrušky i zvířecí ležení. Možná někoho napadne, že když jsou tyto výrobky tak snadno tvarovatelné a variabilní, proč je třeba mít tolik druhů. Vždyť by stačil jeden, který si každý vytvaruje dle své libosti. Ano, ale je to o penězích.

Většinou platí, že čím je polštář větší a jednodušší, tím více variant z něj uděláme. Je však také nejdražší. Proto výrobci nabízejí jako kompromis levnější a menší křesla, hrušky a míče. U nich je však menší možnost vytvarovat si je dle své libosti. Ovšem ocení je třeba starší lidé, kteří se přece jen hůře pohybují, a tak při usedání a vstávání ocení „předpřipravené" područky.

Speciální kategorií jsou děti - ty malé, zhruba do deseti let, by se totiž mezi velkým množstvím kuliček skoro ztratily a jen těžko by si zde vytvořily pohodlné sezení. Velké polštáře ocení hlavně na skákání, dovádění a válení se. Na sezení jsou pro ně lepší menší výrobky, které se jednoduše tvarují i pod jejich menší hmotností.

U zvířecích výrobků se zase počítá s náročnější údržbou, proto mají dvojité potahy - jeden pevný a druhý snímatelný, který je možné prát až na 40 stupňů.

Reklama

Načítám