Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Ať už Velikonoce slavíte nebo ne, určitě se rádi a dobře najíte! Tak co takhle využít příležitosti, kdy nám příroda po zimě nadělila čerstvé bylinky, a vyzkoušet jeden netradičně tradiční recept? Třeba malé, baby kuřátko!

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 65 g másla
  • 4 ks baby kuřátek
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 4 stroužky česneku
  • 4 hrsti čerstvých bylinek
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 10 ks brambor
  • 8 ks šalotky
  • 4 palice česneku
Článek

Postup

01.

Z celého chemicky neošetřeného citronu nastrouhejte kůru, stroužky česneku prolisujte a čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, pažitka, bazalka, saturejka, libeček) nadrobno nasekejte. Promíchejte s máslem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Pomocí malého ostrého nožíku oddělejte jemně kůži na prsíčkách od masa, aby vám vznikla kapsa. Do této kapsy namažte bylinkové máslo. Část dejte také pod kůži u křídel a zbytek do břišní dutiny kuřete. Citron rozkrájejte na osminky a rozdělte do bříšek kuřátek. Okořeňte je solí a čerstvě drceným pepřem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Brambory nakrájejte na čtvrtinky a rozložte do pekáčku, šalotky nakrájejte na klínky a rozdělte na brambory. Osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Do takto připraveného lůžka poskládejte kuřátka bříšky dospodu a poklaďte je plátky slaniny. Palice česneku rozkrojte na půlky a dejte vedle kuřátek.

04.

Potřete je trochou oleje. Dejte péct do trouby na 15–20 minut při 180 °C, dokud se slanina nepropeče. Poté kuřátka obraťte na druhou stranu, slaninu nechte vespod a navrch dejte plátek másla, pečte dalších 40 minut dozlatova. Na talíř servírujte porci brambor s šalotkami, půlky opečeného česneku a jedno celé kuřátko.

A další tipy? Máslo vetřete co nejvíce pod kůži k prsíčkům, budou krásně šťavnatá a budou mít skvělou chuť po bylinkách.

Pokud chcete mít kuřátka odlehčenější, vynechejte slaninu. K jarním kuřátkům se výborně hodí nádivka. Tip na ni najdete níže. Baby kuřátka koupíte ve větších supermarketech, cena se pohybuje kolem 65 korun za kus.

Z pečených česnekových palic jdou stroužky krásně vyloupnout, takže se nemusíte bát, že by byly jen na ozdobu.

Brambory můžete okořenit červenou paprikou, chytnou krásně zlatou barvu. Něco navíc: Jak na skvělou jarní nádivku? Připravte si 10 rohlíků, 500 ml mléka, 5 vajec, 150 g másla, 500 g vařeného uzeného hovězího jazyka, 2 hrsti mladých kopřiv nebo čerstvého špenátu, 2 hrsti jarních bylinek (petržel, libeček, kerblík), sůl, pepř, muškátový oříšek a strouhanku.

Rohlíky nakrájejte na kostičky a namáčejte v mléce, ve kterém jste rozšlehali vaječné žloutky. Uzený jazyk nakrájejte nadrobno, stejně tak i bylinky a kopřivy a smíchejte s rohlíky. Přilijte rozpuštěné máslo. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte do směsi. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pekáček nebo formu vymažte máslem a vysypte strouhankou, nalijte směs a dejte péct. Troubu předehřejte na 160 °C a pečte asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne.

Malá baby kuřátka asi nepatří mezi úplně nejlevnější maso, ale na druhé straně je nejíme každý den, tak proč si je jednou za čas nedopřát? Tímhle ne úplně tradičním jídlem doma určitě překvapíte a každý bude rád, že má svou porci stehýnek i křidýlek.

Reklama

Související témata:

Načítám