Hlavní obsah

Zbavte se dotěrného hmyzu. Ihned!

Foto: Thinkstock

Klasická plácačka asi nikdy nezanikneFoto: Thinkstock

Reklama

Je to jedna z nevýhod léta – otevřenými okny či balkonovými dveřmi se nám do bytu dostávají nejen sluneční paprsky, ale i mouchy, komáři a další hmyz, který dokáže být pěkně nepříjemný, a to hlavně v noci. Přitom existuje mnoho možností, jak mu „zavřít“ dveře!

Článek

Nesnášíte chemii v podobě různých sprejů či odpařovacích přípravků do zásuvky? Nabízíme jiná účinná řešení!

Květiny, které mouchám nevoní

Muškáty či afrikány – mnohé z nás je dávají do truhlíků na parapety oken nejen proto, aby zdobily svými barevnými a bohatými květy, ale i kvůli jejich schopnosti odpuzovat hmyz. A obdobně užitečných rostlin je více. Podobné účinky mají třeba levandule nebo bazalka. A nepatříme-li k nadaným pěstitelkám a rostliny nám dlouho nevydrží, proti mouchám působí i sušené květy šeříku.

Sítě jsou jistota

Velmi účinným prostředkem, jak zabránit hmyzu ve vstupu do bytu, je zasíťovat okna i dveře. Sítě lze dát všude, snad jen s výjimkou starých panelákových oken, která se otáčela kolem svislé nebo vodorovné osy. Z ulice to pak pozná jen málokdo, protože rám se vyrábí z hliníku, který je lakovaný do barvy oken.

Foto: Rolls

Otevřené okno nemusí být pozvánkou pro hmyzFoto: Rolls

Na výběr máme několik typů sítí. Nejlevněji nás vyjdou sítě pevné, které se zpravidla připevňují na okno zvenku. Tam mohou zůstat nepřetržitě, nijak totiž nebrání při zavírání nebo otevírání. Toto řešení ale nelze využít vždy. Nevyhovují třeba, když máme na okně zavěšený sušák na prádlo nebo truhlíky s květinami. Pak překážejí a je třeba zvolit některý jiný typ - třeba sítě v rámu. Ten nebude na okně instalovaný napevno, ale bude se otevírat stejně jako okno nebo dveře.

Dražší variantou jsou plisované sítě, které postupně nahrazují ty roletové. Nemají totiž ani skulinu, kudy by mouchy či komáři pronikli dovnitř. Sítě jezdí v hliníkových profilech, a proto dokonale přiléhají až ke kraji. Ovládají se podobně jako rolety, stačí je stáhnout dolů nebo vytáhnout podle toho, jak potřebujeme. Jejich výhodou je i to, že je lze ovládat zevnitř i zvenku – tedy třeba z balkonu nebo zahrady.

Foto: Naoko a Tescoma

Pistole a lapač na mouchyFoto: Naoko a Tescoma

Chráníme se i na zahradě

Co s hmyzem na zahradě? I tady se můžeme ukrýt za sítě. Někteří výrobci již nabízejí ke slunečníkům speciální moskytiéry, které zabraňují hmyzu, aby nás obtěžoval třeba při večerním grilování.

Na trhu se pak objevuje spousta lapačů hmyzu, které fungují skoro stejně jako léta prověřené, ale ne moc vzhledné plastové láhve naplněné sladkým sirupem a rozvěšené různě po zahradě nebo v okolí terasy. I do nich hmyz nalétává otvorem, ovšem jen těžko se už dostává ven. Výhodou je, že tyto nádoby jsou rozkládací, takže se snadno čistí.

Na plácačku nedám dopustit

Je mnoho lidí, kteří se doposud spoléhají hlavně na klasickou plácačku. Mimochodem, i tato jednoduchá věc prošla v poslední době zdokonalením. Koupit si můžeme plácačky magnetické nebo takzvané pistole na mouchy, které by nám měly přinést zaručené vítězství v tomto nerovném boji!

Máte také své osvědčené metody, jak si poradit s obtížným hmyzem? Podělte se o ně s ostatními čtenářkami v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám