Hlavní obsah

Vepřové rolky plněné mletým

Hodnocení:
(1)
Foto: Mona Martinů

Jako přílohu můžete zvolit brambory. Dobrou chuť!

Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Vepřové rolky jde dělat mnoha způsoby. A protože jsme v diskusích nad plněným masem často narazili na poznámky, že nejlepší je kombinace masa s masem, našli jsme jeden takový recept pro zapřisáhlé masožravce i v kuchařce Marie Sandtnerové.

Ingredience pro:
5 porcí
  • 5 vepřových řízků
  • 40 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 120 ml kyselé smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
Na obalení
  • 10 g hladké mouky
Na nádivku
  • 120 g vepřového masa
  • sůl
  • 10 g másla
  • 20 g cibule
  • petržel
  • pepř
  • 1 vejce
  • 30 g strouhanky
Článek

Zbývá dodat snad jen to, že kdo má rád, může přidat také 1/2 dkg kapar.

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: Naklepané řízky osolíme, potřeme nádivkou, zatočíme, zavážeme, obalíme moukou a opečeme. Pak je zalijeme polévkou z kostí, přiklopíme poklicí a udusíme do měkka. Přidáme k nim kyselou smetanu s moukou a v omáčce je povaříme. Do omáčky se mohou přidat sekané kapary (1/2 dkg).

Nádivka: Syrové vepřové maso nebo telecí umeleme, zamícháme do něho smaženou cibulku, zelenou petržel, sůl, mletý pepř, vejce a podle potřeby strouhanku. Promíchanou nádivkou potíráme řízky.

Postup

Krok 1: Nejdřív jsem se pustila z logiky věci do nádivky. Cibulku jsem nakrájela najemno a nechala ji zezlátnout na kousku másla. V tu chvíli už chodili kolegové do kuchyně kontrolovat, co to tam tak voní :-). Cibulku jsem pak zamíchala k mletému vepřovému masu spolu s nasekanou petrželkou, solí, pepřem, vajíčkem a strouhankou.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Vepřové řízky z kýty jsem naklepala a osolila. Pak jsem na jejich konec lžící nanesla trochu směsi z mletého masa, rozprostřela ji po celé šířce řízku a ten opatrně zarolovala. Rolku jsem pak ještě zajistila kouskem kuchyňského provázku, stačí ale i bílá nit.

Foto: Mona Martinů
Foto: Mona Martinů

Krok 3: V kastrolku jsem rozpálila kousek sádla a rolky zaprášené hladkou moukou na něm ze všech stran opekla do růžova. Tento krok je poměrně důležitý, protože jakou barvu dostane maso během opékání, tak ho budete i servírovat!

Foto: Mona Martinů

Krok 4: Když byly rolky krásně zlatavé, zalila jsem je hovězím vývarem. Sandtnerová používá „vývar z kostí“. Buď si tedy můžete vyvařit kosti, nebo klidně i celé žebro. A popravdě: dobrý bio bujon z kostky dnes už také nechutná úplně nejhůř, takže se dá použít i ten. Kastrolek jsem přikryla poklicí a maso jsem asi 25–30 minut dusila. Jednou za čas je potřeba rolky trochu pootočit a podle potřeby ještě přidat trochu vývaru nebo vody.

Krok 5: Když bylo maso měkké, vyndala jsem je z omáčky a do té jsem přimíchala zakysanou smetanu a nasekané kapary. Ty v omáčce nejsou nutné, ale dají jí šmrnc. Pokud se nebojíte ochutnávat nové věci nebo už kapary máte vyzkoušené, určitě je tam přidejte!

Foto: Mona Martinů

Krok 6: Rolky pak vložte zpět do omáčky a ještě asi 5 minut je v ní povařte, aby nasály chuť smetany. Jako přílohu jsem zvolila brambory (nové teď stačí očistit drátěnkou na nádobí a nemusíte je loupat), stejně dobře by se ale hodila i rýže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek