Článek
Zbývá dodat snad jen to, že kdo má rád, může přidat také 1/2 dkg kapar.
V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: Naklepané řízky osolíme, potřeme nádivkou, zatočíme, zavážeme, obalíme moukou a opečeme. Pak je zalijeme polévkou z kostí, přiklopíme poklicí a udusíme do měkka. Přidáme k nim kyselou smetanu s moukou a v omáčce je povaříme. Do omáčky se mohou přidat sekané kapary (1/2 dkg).
Nádivka: Syrové vepřové maso nebo telecí umeleme, zamícháme do něho smaženou cibulku, zelenou petržel, sůl, mletý pepř, vejce a podle potřeby strouhanku. Promíchanou nádivkou potíráme řízky.
Postup
Krok 1: Nejdřív jsem se pustila z logiky věci do nádivky. Cibulku jsem nakrájela najemno a nechala ji zezlátnout na kousku másla. V tu chvíli už chodili kolegové do kuchyně kontrolovat, co to tam tak voní :-). Cibulku jsem pak zamíchala k mletému vepřovému masu spolu s nasekanou petrželkou, solí, pepřem, vajíčkem a strouhankou.
Krok 2: Vepřové řízky z kýty jsem naklepala a osolila. Pak jsem na jejich konec lžící nanesla trochu směsi z mletého masa, rozprostřela ji po celé šířce řízku a ten opatrně zarolovala. Rolku jsem pak ještě zajistila kouskem kuchyňského provázku, stačí ale i bílá nit.
Krok 3: V kastrolku jsem rozpálila kousek sádla a rolky zaprášené hladkou moukou na něm ze všech stran opekla do růžova. Tento krok je poměrně důležitý, protože jakou barvu dostane maso během opékání, tak ho budete i servírovat!
Krok 4: Když byly rolky krásně zlatavé, zalila jsem je hovězím vývarem. Sandtnerová používá „vývar z kostí“. Buď si tedy můžete vyvařit kosti, nebo klidně i celé žebro. A popravdě: dobrý bio bujon z kostky dnes už také nechutná úplně nejhůř, takže se dá použít i ten. Kastrolek jsem přikryla poklicí a maso jsem asi 25–30 minut dusila. Jednou za čas je potřeba rolky trochu pootočit a podle potřeby ještě přidat trochu vývaru nebo vody.
Krok 5: Když bylo maso měkké, vyndala jsem je z omáčky a do té jsem přimíchala zakysanou smetanu a nasekané kapary. Ty v omáčce nejsou nutné, ale dají jí šmrnc. Pokud se nebojíte ochutnávat nové věci nebo už kapary máte vyzkoušené, určitě je tam přidejte!
Krok 6: Rolky pak vložte zpět do omáčky a ještě asi 5 minut je v ní povařte, aby nasály chuť smetany. Jako přílohu jsem zvolila brambory (nové teď stačí očistit drátěnkou na nádobí a nemusíte je loupat), stejně dobře by se ale hodila i rýže.