Hlavní obsah
1,0
(1)
Foto: Mona Martinů

Jako přílohu můžete zvolit brambory. Dobrou chuť!Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Vepřové rolky jde dělat mnoha způsoby. A protože jsme v diskusích nad plněným masem často narazili na poznámky, že nejlepší je kombinace masa s masem, našli jsme jeden takový recept pro zapřisáhlé masožravce i v kuchařce Marie Sandtnerové.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 5 ks vepřových řízků
  • 40 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 120 ml zakysané smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
Na obalení
  • 10 g hladké mouky
Nádivka
  • 120 g vepřového masa
  • 1 špetka soli
  • 10 g másla
  • 20 g cibule
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks vejce
  • 30 g strouhanky
Článek

Zbývá dodat snad jen to, že kdo má rád, může přidat také 1/2 dkg kapar.

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše: Naklepané řízky osolíme, potřeme nádivkou, zatočíme, zavážeme, obalíme moukou a opečeme. Pak je zalijeme polévkou z kostí, přiklopíme poklicí a udusíme do měkka. Přidáme k nim kyselou smetanu s moukou a v omáčce je povaříme. Do omáčky se mohou přidat sekané kapary (1/2 dkg).

Nádivka: Syrové vepřové maso nebo telecí umeleme, zamícháme do něho smaženou cibulku, zelenou petržel, sůl, mletý pepř, vejce a podle potřeby strouhanku. Promíchanou nádivkou potíráme řízky.

Postup

01.

Cibulku nakrájejte najemno a nechte ji zezlátnout na kousku másla. Pak zamíchejte k mletému vepřovému masu spolu s nasekanou petrželkou, solí, pepřem, vajíčkem a strouhankou.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Vepřové řízky z kýty naklepejte a osolte. Na jejich konec lžící naneste trochu směsi z mletého masa, rozprostřete ji po celé šířce řízku a ten opatrně zarolujte. Rolku zajistěte kouskem kuchyňského provázku, stačí ale i bílá nit.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

V kastrolku rozpalte kousek sádla a rolky zaprášené hladkou moukou na něm ze všech stran opečte do růžova. Tento krok je poměrně důležitý, protože jakou barvu dostane maso během opékání, tak ho budete i servírovat!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Když jsou rolky krásně zlatavé, zalijte je hovězím vývarem. Sandtnerová používá „vývar z kostí“. Buď si tedy můžete vyvařit kosti, nebo klidně i celé žebro. A popravdě: dobrý bio bujon z kostky dnes už také nechutná úplně nejhůř, takže se dá použít i ten. Kastrolek přikryjte poklicí a maso asi 25–30 minut duste. Jednou za čas je potřeba rolky trochu pootočit a podle potřeby ještě přidat trochu vývaru nebo vody.

05.

Když je maso měkké, vyndejte ho z omáčky a přimíchejte zakysanou smetanu a nasekané kapary. Ty v omáčce nejsou nutné, ale dají jí šmrnc. Pokud se nebojíte ochutnávat nové věci nebo už kapary máte vyzkoušené, určitě je tam přidejte!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Rolky pak vložte zpět do omáčky a ještě asi 5 minut je v ní povařte, aby nasály chuť smetany. Jako přílohu můžete zvolit brambory, stejně dobře se ale hodí i rýže.

Reklama

Související témata:

Načítám