Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Podvést jde každá ženská. I ta hodná!

Foto: thinkstock

I hodné ženy jsou dle Josefa Hausmanna ohroženy nevěrou. Věřily byste tomu?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk si vždycky najde nějaké ospravedlnění – pokud je morálně na takové výši, že to jeho svědomí vyžaduje. Zejména v situaci, kdy podlehne volání divočiny a podvede svou ženu s nějakou jinou.

Článek

Pomiňme fakt, že podvod na tomto místě není správné slovo – pro podvod potřebujeme mít někoho podvedeného, tedy člověka, který v podstatě o něco přišel. Dopustíme-li se nevěry šikovně a nic se neprozradí, nikdo se necítí podveden, a tudíž k žádnému podvodu nedošlo.

Ale budiž, připusťme, že takhle kupecky se s vlastním svědomím vypořádat nepůjde a ospravedlnění samého před sebou muž potřebuje. To ospravedlnění najde snadno – manželka je držkatá, vyčítavá, vůbec mě nechápe, je sexuálně odmítavá, vyhýbá se jistým praktikám – co mně, chudákovi, jiného zbývá než nalézt trochu něhy a sexuálního povyražení někde jinde, kde jsou na mě hodní a dopřejí mi to, co mi doma odpírají?

Takový případ je samozřejmě ospravedlnitelný, ba dokonce vynucený, pochopitelný a každý jej musí uznat. Co ale s voláním divočiny, když má muž doma ženu hodnou, nehubující, chápající a v posteli zdatnou a experimentující? Argument, že může být celá ze zlata, ale přese všechno je to s ní za ta léta holt pořád stejné, už tak morálně neobstojí. Jako guru mužského šovinismu cítím za povinnost dodat všem, kdo se v této psychicky ošemetné situaci nalézají, morální argumenty pro vyrovnání se s vlastním svědomím.

Už sám fakt, že žena nic nevyčítá a nekupčí doma se sexem, je podezřelý a protiřečí evoluční psychologii, takže s největší pravděpodobností:

  • a) Ví, že jinde o ni není zájem, a tak se přetvařuje a seká dobrotu. Není tedy hodná, ale proradná a nic jiného si nezaslouží.
  • b) Má materiální zájem na udržení si muže – kde jinde by takového „oslíčku, otřes se“ ve svých letech hledala. Není tedy hodná, ale vypočítavá a nic jiného si nezaslouží.
  • c) Jedná se o zlou a vyčítající uzurpátorku bývalou, kterou buď mezitím život srovnal do latě nebo zestárla, a už nemá sílu být jedovatá. Za to, co prováděla v období svého rozkvětu (třeba i jiným mužům), si to každopádně zaslouží.
  • d) Je to doopravdy anděl, který to zkrátka odskáče za ty všechny mrchy ostatní. Takový už je běh světa. Mne se také nikdo neptá, za koho to odskákávám já.

Takže, pánové, buďte v klidu. A ženy? Nečekáme, že ty „hodné s přetvářkou“ se po přečtení článku chytnou za nos, a až načapají svého muže vracejícího se ze záletu, uznale mu poklepají na rameno a zbaví ho výčitek slovy: „Máš recht, já si vlastně nic jiného nezasloužím“. Ale co kdyby?

No a ty „hodné doopravdy“ rády odpustíje to tak trochu v náplni jejich práce. Navíc je jich statisticky bezvýznamně málo.

Reklama

Související témata:

Načítám