Hlavní obsah

Nejlepší hranolky bez smažení: 8 fíglů, jak vytáhnout z trouby dokonale křupavou dobrotu

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Reklama

Sen o křupavých hranolcích bez smažení má spousta lidí. Někomu vadí nadbytečné kalorie, jiný zkrátka nemá fritézu. Jak tedy na ně?

Článek

Nebudeme si mazat med kolem pusy: takové hranolky, jaké připravíte předvařením a dvojím smažením, v troubě neuděláte. Máme pro vás ale pár vychytávek, jak se jim opravdu přiblížit a pochutnat si na jedničku. Pusťte se do toho s námi a nebudete litovat!

1. Vyberte dobrý druh brambor

Stejně jako se ne všechny odrůdy hodí na salát, tak se ne všechny odrůdy hodí na hranolky. Aby byly opravdu křupavé, sáhněte po varném typu C – moučnější odrůdy vám dopomohou k mnohem lepšímu výsledku. Také z nových brambor nebudou hranolky nikdy dokonalé – obsahují příliš mnoho vody.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Začněte pečlivým výběrem brambor, i odrůda hraje ve výsledku důležitou roliFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

2. Hranolky musejí být stejně velké

Dobře nakrájené brambory jsou základem úspěchu. Bude-li každý hranolek jinak velký, dokonalý výsledek nečekejte. Brambory volte střední až velké, ideální je spíš podlouhlý tvar. Není třeba je škrábat, stačí pořádně proprat ve vodě a vydrhnout kartáčkem na zeleninu nebo klidně obyčejným kartáčkem na nehty. Odřízněte špičky a „tělo“ nakrájejte na 5–7 mm široké kvádry. Přesně takováto tloušťka je ideální, můžete je mít ale klidně o něco větší – záleží na vašich preferencích.

3. Zbavte se škrobu

Zní to možná v rozporu s prvním bodem, ale není tomu tak. Připravené hranolky namočte asi na dvacet minut do studené vody a nechte je louhovat. Pak je sceďte a důkladně osušte. Druhá možnost je hranolky asi čtyři minuty předvařit: vhazujte je do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové vodě s kostkami ledu. Zastavíte tak proces vaření, kdy by svou vlastní horkostí ještě chvíli „docházely“.

4. Trocha oleje, trocha koření

Osušené hranolky pořádně promíchejte s trochou oleje. Použít můžete olivový nebo kvalitní slunečnicový, každý z nich jim dá trochu jinou chuť. Pravé americké hranolky se obvykle smaží v oleji arašídovém, tak ho klidně zkuste. Pokud máte rádi hranolky výraznější, přidejte i trochu koření, není to ale nutné. Hodí se sušený česnek, mletá sladká paprika, někomu chutnají s trochou drceného kmínu.

5. Dávejte do vyhřáté trouby!

Troubu předem rozehřejte na 200 °C a ideálně předehřejte i plech, na kterém budete oblíbenou přílohu péct. Čím rychleji se povrch brambory zatáhne, tím lepší výsledek bude.

Foto: EvgenyZinoviev, Shutterstock.com

Povrch brambory se musí zatáhnout rychle, takže předehřejte troubu a nejlépe i plechFoto: EvgenyZinoviev, Shutterstock.com

6. V jedné vrstvě

I když se vám to možná bude zdát zdlouhavé, věnujte tomuto bodu čas. Hranolky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem vždy jen v jedné vrstvě, ideálně by na sobě neměly být moc namačkané. Kdybyste tento krok nedodrželi, brambory spíš podusíte a o křupavém výsledku si můžete nechat jen zdát. Nejlepší plech na hranolky je takový, který je po celé ploše perforovaný. Takové plechy můžete dát bez obav do trouby i dva – díky dírkám vzduch rovnoměrně cirkuluje a to je pro křupavost zásadní podmínka!

7. Pečte rovnoměrně

Plech vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Tak se odpaří poslední zbytky přebytečné vody. Pak hranolky promíchejte a dalších asi 10 minut dopečte. Nakonec troubu nastavte na horní gril a ještě zhruba 5 minut pod ním nechte dojít.

8. Solte až nakonec

Aby brambory nepustily vodu a nezačaly se dusit, solte je až po dopečení. Na horké hranolky se sůl přichytí stejně dobře. Stačí je v míse trochu osolit a opatrně promíchat.

Jaká vychytávka na křupavé hranolky se osvědčila vám?

Reklama

Načítám