Hlavní obsah

Fish&Chips aneb Hranolky a filé v pivním těstíčku

Hodnocení:
(11)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Klasická britská pochoutka jménem Fish and Chips vytáhne i vás z nejhorší kocoviny. Část si můžete připravit i předem, zbytek je hotový za chviličku!

Ingredience pro:
4 porce
Ryba
  • 500 g filetu z bělomasé ryby
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 225 ml světlého piva
  • 1 citron
Na obalení a smažení
  • 2 lžíce hladké mouky
  • řepkový olej
Hranolky
  • 8 brambor
  • řepkový olej
  • sůl
Tatarská omáčka
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 2 kyselé okurky
  • 1/2 cibule
  • mletý černý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Z obou mouk, sody, soli a piva vymíchejte hladké těstíčko, které nechte alespoň půl hodiny, ale klidně i přes noc, odstát. Rybu rozdělte na menší kousky, omyjte, osušte, obalte v mouce a omočte v těstíčku. Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran asi 5 minut dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Krok 2: Brambory pořádně odrhněte, pokrájejte na hranolky, osušte papírovou utěrkou a 7 minut smažte ve vysoké vrstvě oleje nebo ve fritéze. Nechte okapat a pak smažte dalších asi 10 minut dozlatova. Díky dvojímu smažení budou hranolky extra křupavé. Nechte okapat tuk a osolte.

Krok 3: Podávejte s citronem a majonézou smíchanou s nasekanými okurkami a cibulkou a ochucenou hořčicí, worcesterem, chilli omáčkou a čerstvě mletým pepřem.

Co připravit předem: Den předem můžete připravit těstíčko, tatarku a předsmažit hranolky. V den D pak už jen obalíte rybu a spolu s bramborami dosmažíte.

Co jíte po bujarých radovánkách vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC