Hlavní obsah

Nemáte rádi ryby? Štědrovečerní hostina může být i bez kapra!

Foto: Tomáš Rubín

Připravte si slavnostní hostinu plnou zimních dobrotFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Nemáte rádi ryby, a ani všude omílaný apel na tradice vás nepřinutí pozřít kapra? Nemučte se a upečte si raději šťavnatý roastbeef! Ani Ježíška touto večeří snad neurazíte…

Článek

Svátky by měly být v současné době hlavně od toho, aby byla rodina společně, a ne aby se lpělo na dodržování veškerých (někdy i překvapivě moderních) tradic. Proto si na Štědrý den raději uvařte to, co vám chutná, než se nutit do těžkého salátu a ryby v trojobalu (osobně nic proti smaženému s majonézou nemám, ale znáte to :-)).

My se dnes inspirovali v anglosaské kuchyni a upekli šťavnaté hovězí spolu se 3 zeleninovými přílohami – glazovanou mrkvičkou, zimními kapustičkami s kaštany a efektními bramborovými harmonikami. A místo kuby přišla na řadu krémová houbová polévka s bílým vínem. Tomu říkáme šťastné a veselé!

Roastbeef s bylinkovou krustou

Na 4-6 porcí potřebujete: 1–1,2 kg nízkého roštěnce, 1/3 hrnku čerstvé petržele, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 1 šalotku, lžíci dijonské hořčice, lžíci olivového oleje, 2 lžíce másla, lžičku soli, ¼ lžičky čerstvě mletého pepře

Na hořčičnou omáčku: ½ hrnku majonézy, ¼ hrnku dijonské hořčice, bílý pepř, lžičku citronové šťávy, 1 šalotku, 2 kyselé okurky

Foto: Tomáš Rubín

Šťavnatý roastbeef je jídlo téměř bez práceFoto: Tomáš Rubín

Postup: Maso důkladně odblaňte, zformujte do válečku (jinak by se při pečení příliš roztáhlo) a svažte provázkem. Očištěné maso také zvažte – podle váhy totiž spočítáte čas pečení. Pro střední propečení s růžovým středem počítejte 18 minut pečení na každých 450 g syrového očištěného masa, pro syrovější úpravu čas snižte na 14 minut, ale naopak přidávat nedoporučuji – maso by bylo zbytečně vysušené. Troubu vyhřejte na maximální výkon.

Šalotku rozmixujte s petrželí a tymiánem a 2 lžíce této směsi odložte stranou. Zbytek smíchejte s hořčicí a olejem a maso jí potřete. Dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo kousky dřívek a pečte na maximum 5 minut, aby se maso zatáhlo. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte – v mém případě maso vážilo 1030 g, takže jsem ho pekla 41 minut.

Odložené bylinky smíchejte s máslem, solí a pepřem, upečené maso touto pastou potřete a nechte 20 minut odpočinout zabalené v alobalu. Krájejte na tenké plátky a servírujte spolu s hořčičnou omáčkou: majonézu ochuťte hořčicí, bílým pepřem, citronovou šťávou a nasekanou šalotkou a okurkou.

Tip: Jestli vám nějaký roastbeef zbude, připravte si z něj zastudena sendviče s okurkou a hořčicí.

Zeleninové přílohy

Na glazovanou mrkev potřebujete: 400 g baby karotky nebo mrkve nakrájené na špalíky, lžíci másla, lžíci medu, ½ pomeranče, sůl, pepř

Na kapustičky s kaštany:2 hrnky růžičkové kapusty, 1 hrnek jedlých kaštanů, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na brambory hasselback: ½ kg malých brambor (asi 10 ks), 6 lžic másla, ½ lžičky tymiánu, lžičku soli, pepř, čerstvou pažitku nebo petržel

Foto: Tomáš Rubín

Vychutnejte si zeleninu v úpravě, která krásně podtrhne její přirozenou chuťFoto: Tomáš Rubín

Postup: Očištěnou mrkev povařte v osolené vodě na skus, slejte a zprudka orestujte na rozpáleném másle. Přidejte med a pomerančovou šťávu a opékejte, až se veškerá tekutina odpaří. Osolte a opepřete.

Kaštany nařízněte do kříže a pečte při 200 °C v troubě asi 20 minut doměkka (můžete je i 15 minut povařit, ale hůř se pak loupou). Ještě horké oloupejte. Očištěné kapustičky povařte 6 minut v osolené vodě a ihned propláchněte studenou, aby jim zůstala barva. Spolu s kaštany je pak orestujte na rozpáleném oleji. Osolte a opepřete.

Odrhnuté brambory položte na 2 jídelní hůlky a ostrým nožem krájejte tenké plátky, ale nedokrajujte – v tom vám zabrání právě ty hůlky. Potřete rozpuštěným máslem smíchaným s tymiánem, pořádně osolte a opepřete a pečte asi 40 minut při 200 °C doměkka. Posypejte pažitkou.

Krémová houbová polévka

Na 4–6 porcí potřebujete: 50 g sušených lesních hub, 3 lžíce másla, 4 malé šalotky, 250 g žampionů, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, ½ lžičky tymiánu, 2 bobkové listy, ½ hrnku bílého vína, ¾ hrnku šlehačky, sůl, pepř, čerstvou petržel

Foto: Tomáš Rubín

Hustá krémová polévka voní po houbách, vínu a tymiánuFoto: Tomáš Rubín

Postup: Sušené houby zalejte 3 hrnky vroucí vody a nechte 30 minut nabobtnat. Slitou tekutinu pak doplňte vodou do 1,2 litru a samotné houby vymačkejte a nasekejte. Najemno pokrájenou šalotku nechte zesklovatět na rozpuštěném másle, přidejte na plátky pokrájené žampiony a restujte dalších 5 minut.

Přidejte nabobtnalé sušené houby a ještě 5 minut opékejte. Zasypejte moukou a nasekaným česnekem, pořádně promíchejte a zalejte vínem. Počkejte, až se odpaří, a do hrnce přidejte tymián, bobkový list a odměřenou tekutinu. Osolte a povařte 20 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte čerstvě mletým pepřem a posypejte nasekanou petrželí.

Tip: 2 nebo 3 žampiony si schovejte na ozdobu: orestované na troše másla se budou hezky vyjímat na hotové polévce.

Míváte na Vánoce kapra, nebo u vás tuto tradici spíš nedodržujete?

Reklama

Načítám