Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Marie Bartošová (Nejbarevnější kuchařka)

Foto: Marie Bartošová (Nejbarevnější kuchařka)

Kamila Rundusová alias Kamu je už posledních pár let charismatickou hvězdou české gastroscény. Procestovala svět, vařila u Jamieho Olivera a loni své zkušenosti sepsala do knihy „Nejbarevnější kuchařka“, ve které najdete nejen boží recepty, ale i praktického průvodce použitými surovinami. Na ochutnávku pro vás máme bleskové kuře po vietnamsku.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks kuřete
  • 6 ks limetkových listů
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 ks limetky
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup 

01.

Celé kuře rozporcujte sekáčkem i s kostmi na malé kusy. Z jednoho kuřete by mělo být asi 12 kousků.

02.

Rozpalte větší wok, případně hlubokou pánev, a na ní na středním plamenu rozehřejte olej. Přidejte kuřecí kousky, v pánvi je osolte, opepřete a za stálého míchání či prohazování zhruba 15 minut opékejte. Jestli se kuře chytá kůží k pánvi, ztlumte plamen nebo občas podlijte malým množstvím vody (přibližně 50 ml) a kuře zlehka poduste. Voda se během opékání vypaří, takže nakonec dosáhnete zlatavého opečení i s podlitím.

03.

Po 15 minutách nasypejte na kuře cukr a nechte rozpustit. Podlijte rybí a sójovou omáčkou, promíchejte, přidejte najemno nasekané limetkové listy a zakapejte limetkou. Zkontrolujte, jestli je kuře u kosti hotové, případně ještě pár minut na pánvi dopečte a podle chuti dolaďte solí a pepřem.

04.

Podávejte nejlépe s rýží nebo pečivem, čerstvou bylinkou (Kamu dala thajskou bazalku, ale použít můžete i koriandr, mátu nebo jinou asijskou bylinku) a nasekaným chilli.

Tip: Jak nejlépe nasekat limetkový list na jemné proužky? Listy si pečlivě naskládejte na sebe a zamotejte je do ruličky. Tu pak od kraje sekejte na opravdu tenoučké proužky až do konce. Usnadníte si práci a funguje to i na jiné druhy bylinek!

Snadné, že? A díky použití celého kuřete nejenže vás jídlo vyjde levněji, ale hlavně bude mnohem chutnější než ze sušších prsíček.

Reklama

Načítám