Hlavní obsah

Šéfkuchaři vaří: Sachrův dort

Foto: Petr Makovička

Sachrův dort, kterému neodoláte!

Jen málokterý moučník je tak vyhlášený po celém světě jako právě vídeňský Sachrův dort. Už proto, že jeho přesná receptura je přísně tajná a dosud ji žádný cukrář, zasvěcený do jejího tajemství, nevyzradil. Ani šéfcukrářka pražské restaurace a kavárny Savoy Karla Kahounová originální recepturu nezná, ale říká se, že ten její Sacher je ještě lepší než ten původní!

Článek

Jestli je opravdu lepší, nebo ne, to osobně nemohu posoudit, originální Sachrův dort jsem nikdy nejedla.Jedním jsem si ale stoprocentně jistá: takhle dobrý falešný Sacher jinde neochutnáte. „V jiných náhradních recepturách jde totiž často jen o olejový piškot s kakaem. Bez čokolády to ale nikdy nebude ono,“ vysvětluje Karla Kahounová. Takže neváhejte ani minutu a začněte péct s námi!

Na 1 dort potřebujete: 130 g hořké čokolády, 8 bílků, 6 žloutků, 250 g cukru krupice, 100 g strouhanky, 60 g hladké mouky, 40 g tmavého hořkého kakaa, 200 g másla, špetku soli, čokoládovou polevu, 400 g meruňkové marmelády, 250 ml šlehačky.

Foto: Petr Makovička

Co budete potřebovat?

Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dejte do misky a při středním stupni nechte rozpustit v mikrovlnce. Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypněte a čokoládu promíchejte, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dejte vychladit do lednice.

Foto: Petr Makovička

Čokoládu můžete rozpustit v mikrovlnce

Mezitím si z osmi bílků a poloviny cukru vyšlehejte tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšlehejte v lehkou pěnu.

Foto: Petr Makovička

Tuhý sníh by se měl udržet na metle

V jiné misce promíchejte strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmíchejte do pěny ze žloutků.

Foto: Petr Makovička

Kakao míchejte zvlášť

Pak střídavě vmíchávejte sníh a směs ze strouhanky, mouky a kakaa.

Foto: Petr Makovička

Sníh vmíchejte zlehka!

Pokud chcete mít ze všech stran krásně hladký a rovný dort, vyndejte z dortové formy dno a místo něj ke kruhové formě o průměru 26 cm přidělejte obmotáním pečicí papír.Pokud by se vám to nedařilo, můžete pečicí papír dát na dno formy a to do ní normálně připnout. Formu pak ani nemusíte vymazávat a na dortu nikde nezůstanou bílé skvrny od mouky. Těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na 60 minut. Těsta je přesně po okraj formy, takže během pečení z formy vyteče, raději pod formu dejte plech s pečicím papírem, ať vám dort troubu nezašpiní! Přebytek těsta se po upečení seřízne, a dort tak bude opravdu rovný.

Foto: Petr Makovička

Dno můžete vyrobit z pečicího papíru

Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Pokud byste jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízněte, odstraňte pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízněte z formy. Získáte tak krásně rovný a pravidelný tvar:-).

Foto: Petr Makovička

Korpus vyřízněte z formy

Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízněte a pláty těsta odkládejte před sebe, aniž byste s nimi jakkoli točili. Použijte na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budete skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou.

Foto: Petr Makovička

Dort několikrát rozřízněte

Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejte a promažte jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjte dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý.

Foto: Petr Makovička

Použijte nejlépe horkou marmeládu

Dort pomažte teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Hotový dort nechte do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude.

Foto: Petr Makovička

Poleva přichází na řadu až druhý den

Následující den dort potáhněte čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro vaše potřeby postačí, když koupíte polevu hotovou, nebo vparní lázni rozpusťte200 g hořké čokolády a přimíchejte do ní asi 30 g másla. Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout.

Foto: Petr Makovička

A máte hotovo!

Dort nakrájejte na osminky a každý kousek servírujte s kopcem šlehačky!

A jaký čokoládový dort máte nejraději vy? Diskutovat můžete pod článkem, svoje recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC