Hlavní obsah
3,4
(159)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Pařížský dort je klasika, kterou jen málokdo doma svede. Chcete znát cukrářské triky, díky kterým bude korpus nadýchaný, šlehačka pevná a  poleva ke krájení? Připravili jsme postup krok za  krokem!

45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 25 g kakaa
  • 45 g slunečnicového oleje
  • 3 lžíce studené vody
Sirup
  • 70 g cukru krupice
  • 70 ml vody
Šlehačka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
Poleva
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Pařížskou šlehačku je třeba připravit den předem. Použijte pouze směs smetany a čokolády, šlehačka je pak pevná. Šlehačku přiveďte k varu a přidejte k ní čokoládu. Pak už stačí jen metličkou míchat, dokud se čokoláda nerozpustí. Smetana musí nejprve zchladnout při pokojové teplotě, poté ji přesuňte na noc odpočívat do lednice.

Foto: Marie Bartošová

Šlehačku svařte den předemFoto: Marie Bartošová

02.

A teď už na dort! Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Celá vejce rozklepněte do kovové misky, přidejte cukr, misku položte přes větší hrnec s vodou a vejce mírně zahřejte, přibližně na teplotu o něco vyšší, než je těla. Díky tomu nebudou chladná a lépe vám půjdou vyšlehat. Neustále míchejte, aby se vejce nesrazila! Misku sundejte z lázně a vyšlehejte vše do světlé pěny – na nejvyšší otáčky, nejlépe i několik minut. Nezpomemeňte přidat vodu!

Foto: Marie Bartošová

Základ s cukrem šlehejte opravdu dlouhoFoto: Marie Bartošová

03.

Poté do základu už jen zlehka vmíchejte mouku promíchanou s kakaem (tu můžete pro jistotu přesít), olej a vytvořte jemné tmavé těsto. Dortovou formu vyložte pečicím papírem (nebo obalte cukrářský ráfek tak, jak vidíte na fotkách) a těsto do ní nalijte. Ve chvíli, kdy vložíte dort do trouby, stáhněte teplotu na 160 stupňů a korpus pečte asi 20 minut. Troubu rozhodně dříve neotevírejte, jinak vám korpus spadne.

04.

Mezitím, co bude chladnout, svařte cukr s vodou na sirup. V zásadě jde jen o to vše promíchat v kastrůlku a přivést k varu. Když bude sirup hotový, potřete jím pomocí mašlovačky upečený korpus. Nebude suchý a sirup mu naopak přidá na vláčnosti.

05.

Dort zavřete zpět do formy nebo ráfku a dokonale vychlazenou šlehačku vyšlehejte na nejvyšší otáčky. Když je tuhá, rozprostřete ji po dortu a urovnejte plochou stěrkou. Dort teď musí opět minimálně na hodinu do lednice, a poté ještě asi na 15 minut do mrazáku, aby povrch ztuhnul a dala se po něm rozetřít poleva.

06.

Tu snadno připravíte tak, že v kastrůlku ohřejete smetanu, a když se začne vařit, přelijete jí nalámanou čokoládu připravenou vedle v misce. Polevu promíchejte a nechte ji zchladnout tak, že bude tekutá, ale ne teplá. Když jste s konzistencí spokojeni, vyndejte podchlazený dort z mrazáku a polevu po něm pomocí plochého nože rozetřete. Tahle poleva sice nebude při řezu křupat, ale zato ji lze bez problému krájet. A pak honem s dortem zpátky do lednice, aby poleva ztuhla.

Foto: Marie Bartošová

Vlevo vidíte polevu, vpravo vyšlehanou smetanuFoto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Smetanu zarovnejte cukrářskou stěrkouFoto: Marie Bartošová

Reklama

Související témata:

Načítám