Hlavní obsah

Snídaňové cereálie: Které si vybrat a co by (ne)měly obsahovat?

Foto: S L, shutterstock.com

Nejsou lupínky jako lupínky. Obsahují tuky? Jsou přislazené? Zbystřete!Foto: S L, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídaně je prý nejdůležitější jídlo dne. Pokud ale snídáte misku plnou slazených lupínků, moc toho pro své zdraví bohužel neděláte.

Článek

Ideální snídaně by měla tvořit 20–25 % denního energetického příjmu. Potřebná je hned z několika důvodů. „Slouží k doplnění energetických zásob po nočním spánku, tělo je asi 8–10 hodin bez jídla a určité množství energie spotřebovává i během noci. Dále je potřebná k nastartování metabolismu a trávení, doplnění vitaminů, minerálů a vlákniny,“ vysvětluje Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours.

Většina z vás nemá ráno času na zbyt a snaží se odbavit všechny povinnosti co nejrychleji. Někdo si v ranním shonu dokonce ani čas na snídani neudělá. Jenže to je jedna z hlavních nutričních chyb. Lidé, kteří ráno nejedí, mají nedostatek energie, kterou pak doplňují rychlými cukry, nejčastěji sladkostmi.

„Vynechávání snídaně navíc vede ke zvýšenému ukládání energetických zásob – organismus v obavě, že se nachází v potravinové krizi, začne podporovat procesy utváření tukových zásob a většinu dalšího přijatého jídla tedy raději uloží na horší časy,“ varuje Markéta Brožová.

Foto: Freedom Studio, shutterstock.com

Zdánlivě zdravá snídaně může obsahovat takové množství cukru, že byste se velmi diviliFoto: Freedom Studio, shutterstock.com

Rychlé, ale ne vždy zdravé

Možná se vám nechce se snídani ztrácet čas a miska cereálií z krabice se jeví jako ideální řešení. Jenže není krabice jako krabice. „Mezi jednotlivými snídaňovými cereáliemi dokáže být velký rozdíl. Pokud si však dáte záležet při výběru, mohou být součástí každodenního jídelníčku,“ popisuje Ing. Monika Čermáková, nutriční specialistka Světa zdraví.

„Největším problémem je rozhodně vysoký obsah jednoduchých sacharidů, takzvaných cukrů a také nízký obsah vlákniny,“ vysvětluje Monika Čermáková. Vysoký podíl cukrů rychle zvyšuje hladinu inzulínu v krvi, což má za následek pocit hladu, který se dostaví krátce po snídani.

Talíř plný cukru

Bohužel, jak nedávno odhalil časopis dTest, mnoho kupovaných cereálií tvoří až ze třetiny obsahu právě cukr. „Absolutní sladkou špičkou jsou výrobky typu křupavých obilných lupínků nebo polštářků s náplní. Stogramovou porcí těchto lupínků dospělý člověk vyčerpá více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace,“ komentuje výzkum Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Foto: Rawpixel.com, shutterstock.com

Zejména na podivně barevné výrobky si dejte pozor u dětí. Kromě cukru mohou obsahovat i podezřelá barvivaFoto: Rawpixel.com, shutterstock.com

Taková porce nám dodá obrovské množství energie k okamžitému využití, kterou ale sezením v kanceláři nemáte šanci využít. Sladká chuť je navíc návyková a nutí vás konzumovat takové jídlo opakovaně. Při dlouhodobé konzumaci sladkých snídaní ale zatěžujete hormonální systém, cévy a koledujete si o obezitu a diabetes.

Domácí je nejlepší

„Určitě si můžete tyto potraviny při hubnutí dopřát, ale vybírejte směsi, které nejsou zapékané, extrudované či pufované – ty mívají vysokou energetickou hodnotu a i vysoký glykemický index. Čtěte etikety, mohou hodně prozradit,“ doporučuje Markéta Brožová. „Úplně nejlepší variantou je vyrábět si müsli doma – nejen, že si můžete rozhodnout, jak bude chutnat, ale hlavně znáte kvalitu a množství použitých surovin,“ dodává. Zkuste i domácí müsli tyčinky, třeba jako zdravou svačinu.

Ideální snídaně? Známe!

Nutričně vhodná snídaně by měla být především komplexní a vyvážená. Obsahovat by měla:

  • bílkoviny: např. jogurt s obsahem tuku do 3 %, kefír, kysané nápoje, nízkotučný tvaroh, sýr s obsahem tuku do 30 % v sušině, cottage, drůbeží šunku, ale luštěninové paštiky a další rostlinné zdroje bílkovin
  • komplexní sacharidy: např. žitné, špaldové, ovesné vločky, jáhlové, či pohankové kaše, celozrnné pečivo, nepražené müsli, knäckebrot
  • kus ovoce či zeleniny
  • nápoj: nesycenou stolní vodu, ředěný džus či neslazený čaj

Co si ke snídani dopřáváte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám