Hlavní obsah

Souboj receptů: Amur s omáčkou ze zakysanky a bylinkový jeseter

Foto: Mona Martinů

Janin amur versus Sabinin jeseter – jaká rybí variace zvítězila?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době je moderní konzumovat především mořské ryby. Ty jsou sice opravdu chutné a zdravé, ale co takhle zalovit ve sladkých vodách a připravit si večeři z amura nebo jesetera?

Článek

Ryby jsou chutné, zdraví prospěšné a plné látek důležitých pro vaše tělo. Báječně se hodí i v období diety a určitě byste je alespoň občas měli zařadit do svého jídelníčku. Jak ale ryby upravit, když nechcete smažené filé v trojobale? Vyzkoušejte dnešní tipy od Jany N. a Sabiny! Jejich recepty jsou totiž neskutečně chutné a jednoduché, tak se do nich pusťte třeba hned zítra!

Janin amur pod smetanou

Na 1 pekáč potřebujete: 5 porcí amura (já jsem rozsekala půlku ryby), 5 rajčat, 5 obyčejných zelených paprik, velký kelímek zakysané smetany, 2 hrsti nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj, máta, meduňka – co zrovna máte…), sůl, 2 lžíce másla

Foto: Mona Martinů

Amur v kombinaci se smetanovou omáčkou prostě nemá chybu!Foto: Mona Martinů

Postup: Operte rybí porce, nasolte je a vetřete do nich jemně bylinky. Pak je nechejte na talíři asi 30 minut odležet. Mezitím si omyjte rajčata a papriky, rajčata nakrájejte na kousky a očištěné papriky na tenčí proužky (asi 0,5 cm široké). V pekáči nechte rozehřát máslo, na ně položte porce ryb kůží na dno. Zasypejte zeleninou, nepodlévejte, jen posolte, přiklopte poklicí a dejte na 30 minut péct do trouby na 200 stupňů Celsia. Potom vyndejte pekáč z trouby a navrch zeleniny, která mezitím pustila opravdu velké množství šťávy, rozprostřete zakysanku, jako byste chtěli pomazat celý vršek. Dejte ještě na 10 minut zapéct a je hotovo. Nejlepší přílohou jsou k tomuto jídlu šťouchané brambory.

Sabinin bylinkový jeseter

Pro 4 osoby potřebujete: asi kilového jesetera (já si ho nechala v rybárně naporcovat na podkovičky), 5 stroužků česneku, čerstvé bylinky dle vaší oblíbenosti – já použila kopr, tymián, bazalku a rozmarýn, 4 citrony, trochu olivového oleje, alobal a jako přílohu brambory, sůl, trochu másla a malou hrst hladkolisté petržele

Foto: Mona Martinů

Jeseter je příjemně provoněn bylinkami, česnek a citron mu zase dodaly říz!Foto: Mona Martinů

Postup: Nejdříve si připravte alobal, který vložte do pekáčku tak, abyste jím mohli jesetera zabalit. Pokrájejte si citrony, které jste předtím umyli a zbavili kůry. Naporcovaného jesetera omyjte, nechte okapat, pak osolte a potřete ze všech stran propasírovaným česnekem. Plátky citronů (asi dvě třetiny z celkového množství) vystelte dno (na alobalu). Poté jesetera poklaďte na citrony a zakápněte olivovým olejem. Podkovičky „obalte" snítkami bylinek, přidejte zbylé plátky citronů a důkladně zabalte alobalem. Dejte péct na přibližně 25 minut do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Jako příloha se hodí vařené brambory, které hotové promíchejte s máslem a pokrájenou hladkolistou petrželí.

Jak doma připravujete sladkovodní ryby vy? Jedli jste někdy jesetera?

Reklama

Načítám