Hlavní obsah

Tohle jsou signály, že cvičíte až příliš! A přibírání na váze je jen jedním z nich

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Cvičte s mírou, jinak může sport přestat přinášet výsledkyFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považovat přetrénování výhradně za problém profesionálních sportovců by byla chyba. Tento stav často překvapí i ty, kteří sportují rekreačně. Jak poznat, že vaše tělo potřebuje zvolnit?

Článek

Pravidelně cvičíte a přitom vám přijde, že vaše výkonnost klesá? Ze strachu, abyste nepřišli o těžce získanou svalovou hmotu, si nakládáte ještě víc? Neumíte odpočívat a den bez sportu ve vás vyvolává výčitky svědomí? V takových případech už rčení sportem ku zdraví neplatí.

Nesrovnávejte se s ostatními

Syndrom přetrénování je stav patologické únavy, ke kterému dochází při dlouhodobém přetěžování organismu.

„Není to jednoduše vymezitelná nemoc jako třeba neštovice, ale soubor příznaků. Původně pozitivní procesy, které souvisejí se sportem, se dostanou mimo rámec prospěšnosti a začnou působit nepohodlí nebo škodit,“ popisuje MUDr. Ondřej Vojtěchovský.

Náchylnost organismu k přetrénování je ale velmi individuální. Poměřovat své sportovní výkony s někým jiným nemá na amatérské úrovni žádný smysl.

Pozor na varovné signály

Dostatečný odpočinek a regenerace svalů by měly být základním opatřením každého, kdo se pravidelně věnuje nějaké fyzické aktivitě. Pokud své sportovní úsilí takzvaně přepálíte, pravděpodobně se po nějaké době objeví některé z různorodé škály příznaků.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Přílišné vyčerpávání sil bývá naprosto kontraproduktivní a můžete se cítit mizerněFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

„Přetrénování se projevuje ve třech základních oblastech – ovlivňuje výkon, neuropsychické změny i tělesné projevy. Mezi nejčastější symptomy se řadí pokles výkonnosti, únava, nárůst nechuti k tréninku, nečekané a časté změny nálad, změny sexuálního apetitu a poruchy vnímání tepla,“ vysvětluje Ondřej Vojtěchovský.

Lékař dále dodává, že zákeřné mohou být obzvlášť tělesné projevy, protože mnohdy jde o paradoxní jevy. „Patří sem nechutenství nebo zvýšený apetit, poruchy spánku, noční pocení, opakované virózy. U žen se objevují také poruchy menstruace a přibírání na váze, což řeší ještě větším úsilím,“ doplňuje.

Roli hraje i vaše osobnost

Přetrénování sice hrozí každému, kdo často cvičí a málo odpočívá, ale určité skupiny osob jím bývají ohroženy víc než jiné. Roli totiž v tomto případě hrají charakterové rysy. Obzvlášť náchylní jsou ke stavu přetížení přehnaně ambiciózní lidé, kteří se rozhodnou co nejrychleji zhubnout nebo si vybudovat svalovou hmotu. Vysoké nároky, které kladou sami na sebe, mohou vést až k závislosti na sportu, který se stane hlavní náplní jejich života.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nejnáchylnější k přetrénování jsou lidé s vysokými ambicemiFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

„Nesmíte zapomínat, že rezervu energie máte jen jednu pro všechno. Pokud tedy vyčerpání ze zaměstnání kompenzujete usilovným večerním během, umožní vám to sice na chvíli zapomenout, ale sil vám to nepřidá,“ komentuje Ondřej Vojtěchovský.

Bez odpočinku se cvičení nevyplácí

Pro správnou regeneraci je nutné přijmout některá preventivní opatření. „Před tréninkem doporučuji dobře se rozcvičit a zahřát svaly, šlachy a klouby mírným pohybem. Samozřejmostí by mělo být i závěrečné protažení. Před tréninkem i po něm je dále nutné dbát na správné dýchání při provádění všech cviků,“ upozorňuje osobní trenér David Šín z fitness centra Mišmaš.

Jestliže se cítíte unavení nebo na sobě pozorujete další z uvedených příznaků, nenechte to dojít až k úplnému kolapsu. Neznamená to, že musíte přestat s veškerou pohybovou aktivitou, což by vám mohlo působit další stres, ale rozhodně zpomalte. Přestaňte se soustředit na výkon nebo spálené kalorie a zvolte některou z forem aktivního odpočinku.

Projeďte se na kole, zajděte si na masáž nebo do sauny a dbejte na vyvážený jídelníček. Pokud ve vás jen samotná myšlenka na mírnější tempo vyvolává strach, je na místě vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo psychoterapeuta. Pravděpodobně se u vás vytvořila určitá forma závislosti na sportu.

Dopřáváte si po sportu dostatečný odpočinek?

Reklama

Související témata:

Načítám