Hlavní obsah

Pravda o spodním prádle: Jak často ho měnit, jak prát a kdy vyhodit

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Spodnímu prádlu možná nevěnujete takovou pozornost jako svrchním částem outfitu. Mnohem víc než vzhled byste u něj měli řešit kvalitu materiálu, správnou velikost a také životnost. Jinak si koledujete o nepohodlí i celou řadu zdravotních neduhů.

Článek

Máte na sobě právě teď spodní prádlo? Pokud ano, jak ho vnímáte? Možná vás podprsenka tlačí, kalhotky se zařezávají, prádlo je místy zapařené. Máte dokonce pocit, že by vám bez něj bylo lépe? Možná by stačilo jen nevhodné kousky vyměnit za ty, které vám sednou doopravdy dobře. A nemluvíme jen o velikosti. Co byste měli vědět?

Bavlna i bambus

Spodní prádlo je v těsném kontaktu s těmi nejintimnějšími partiemi vašeho těla, a to po dlouhé hodiny. Proto by vám v první řadě nemělo být lhostejné, z jakého materiálu je vyrobeno. Krajky a satén jsou krásné v obchodě na ramínku, zejména v letních tropech ale nemusí být na nošení příjemné. Stejně tak syntetické materiály. Neumožňují pokožce dýchat a ve vlhkém prostředí se lépe daří bakteriím a kvasinkám, které způsobují gynekologické potíže nebo opruzeniny.

Prověřenou klasikou je bavlna. „Prádlo ze 100% bavlny je ideální pro každodenní nošení. Správně padnoucí střih a prodyšnost jsou pro zdraví klíčové. Výhoda kvalitní bavlny je i v její hebkosti, protože neškrábe, a pro spodní prádlo je právě komfort při nošení velmi důležitý,“ říká Adam Rožánek, zástupce české značky spodního prádla Styx. Pohodlí vám zaručí i modal či kašmír, na popularitě získává i bambusové vlákno. To je pružné, prodyšné, navíc s antibakteriálními a antistatickými vlastnostmi.

Nevhodná a zdraví nebezpečná především na spodním prádle mohou být i některá barviva nebo další příměsi. Jak se jim vyhnout?  

Foto: Kalcutta, Shutterstock.com

Výrobci diktují šetrné praní při nízkých teplotách, aby se prádlo nepoškodilo. To ale nezaručuje likvidaci choroboplodných zárodkůFoto: Kalcutta, Shutterstock.com

Tanga nejsou pro každého

Kromě materiálu se zaměřte i na střih. Během delšího nošení mohou zejména tanga kalhotky způsobit podráždění kůže v místech, kde se nejvíce zařezávají. Pohybem a třením u nich také dochází k přenosu bakterií od konečníku k intimním partiím a mohou způsobovat infekce a narušit přirozené pH.

Třicítka nestačí

Dřív bývalo spodní prádlo primárně funkční záležitostí, dnes i v jeho případě panují módní trendy. Jenže plátno nebo bavlna snesly při praní vysoké teploty, dnes oblíbená viskóza, lycra nebo spandex, krajky a jiné zdobení hygienické standardy praní snižují. Prádlo vyprané na třicet je sice na pohled čisté, mohou v něm ale přežívat bakterie nebo plísně. Většina mikrobů se zničí při praní nad 70 °C po dobu 10 minut, nebo je potřeba po vyprání prádlo přežehlit. Vybírejte proto přírodní materiály, pokud se nechcete syntetického prádla vzdát, volte takové, které má v rozkroku všitý kus bavlněné látky a k praní přidávejte antibakteriální přípravky.

Převlékání i třikrát denně

Že byste si prádlo měli měnit každý den, vás nepřekvapí. Ve skutečnosti je ale vhodné měnit ho ještě častěji. Například po cvičení je třeba ho převléknout, tření, pocení a vlhkost jsou totiž ideální podmínky pro množení bakterií. Vlhké sportovní podprsenky navíc mohou způsobovat podráždění a pupínky v oblasti zapínání i mezi prsy. Podprsenky by se měly prát po trojím nošení.

Stejně tak byste po čistém oblečení měli sáhnout, když jdete spát. Nejzdravější je spát bez oblečení, to umožňuje pokožce hlavně v intimních oblastech dýchat a omezuje to pocení. Jestliže spánek bez svršků není pro vás, pak sáhněte nejen po pohodlném materiálu, ale i širokém střihu pyžama či košilky, který neškrtí.

Foto: Sapunova Svetlana, Shutterstock.com

Při praní spodního prádla zapomeňte na dráždivou aviváž, bělidla a přehnanou parfemaciFoto: Sapunova Svetlana, Shutterstock.com

Nesedí? Vyhodit

I dobře padnoucí prádlo má ale svou životnost. Zejména podprsenky ztrácí nošením a praním pevnost a pružnost a dostatečnou oporu přestávají poskytovat již po půl roce nošení. V kalhotkách zas mohou i přes vyprání zůstávat zbytky odumřelé kůže a bakterie, výrobci proto doporučují vyhodit je po padesáti vypráních nebo po šesti až devíti měsících.

Podle lékařů jde ale o marketingový trik a podporu přehnaného kultu čistoty. „Vaše spodní prádlo se za šest měsíců jako mávnutím kouzelného proutku rozhodně nestane zdrojem nějaké infekčního katastrofy,“ tvrdí Jen Gunter, gynekoložka a autorka knihy Vagina Bible. Podle ní není třeba obávat se ani různých výtoků, které na prádle mohou ulpívat, jsou jen důkazem samočistící schopnosti vašeho lůna. A pračka si s nimi poradí.

Jakmile vám prádlo přestane sedět, nemilosrdně se ho zbavte. Malá velikost škrtí, citlivá pokožka se může i podráždit. Těsné oblečení brání pokožce dýchat a způsobuje větší pocení, což nahrává množení mikroorganismů. Pod těsným prádlem dochází i k zarůstání chloupků a může mít dokonce vliv na vznik celulitidy, protože zamezuje správné cirkulaci krve a lymfy.

Reklama

Načítám