Hlavní obsah

7 největších chyb při rekonstrukci

Foto: Thinkstock

Víte, jak rekonstrukci zvládnout?Foto: Thinkstock

Reklama

Už se nemůžete dočkat, až bude váš starý byt či dům zcela jiný, krásný, nový a moderní? Pozor však, abyste v návalu radosti nenaletěli na obvyklé triky firem a nedopustili se chyb, které by vás později mohly mrzet. Zde je seznam nejčastějších z nich!

Článek

Buďte otravní! Ptejte se, vyzvídejte, ověřujte, prověřujte, zjišťujte a - nechte si vše předložit a vypracovat písemně! Rozhodně se vyvarujte cenových nabídek typu: paní, za padesát tisíc vám to uděláme taky. Snadno se pak stane, že na faktuře objevíte částku o mnoho tisíc vyšší, ale stavbyvedoucí vám vysvětlí, že to za padesát tisíc udělal. K tomu si však musel ještě prý přičíst dopravu, odvoz suti, pomocné práce a daň z přidané hodnoty. A o těch jste se přece nebavili!

Chyba 1: Žádný nebo špatný projekt a chybějící kalkulace

Nejhorší začátek rekonstrukce je ten, kdy se domluvíte s „chlapy od vedle“, že vám to udělají za tolik a tolik peněz. Je jen otázka dnů či týdnů, kdy přijdou s tím, že už peníze prostavěli, protože nečekali, že se o tolik zdražil stavební materiál i nafta do auta. Nechte si proto na začátku udělat podrobný projekt, nebo aspoň cenovou kalkulaci, kde bude stanoven jak rozsah prací, tak použitý materiál. A trvejte na takových detailech, aby zde byl například počet dveří a jejich cena, nebo množství zásuvek či vypínačů. I když jde u nich o desetikorunové položky, do bytu jich nakonec potřebujete dohromady i několik desítek. A to už potom peněženka pozná. Všeobecně platí, že takto stanovenou cenu může firma překročit maximálně o deset procent, větší navýšení už musí projednat s majitelem a domluvit se s ním na vhodném řešení.

Foto: archiv

Ověřte si, zda máte v ceně stavebních prací započten i odvoz sutiFoto: archiv

Chyba 2: Není dlažba jako dlažba

Pokud už budete dělat podrobný seznam použitého materiálu a zařízení, trvejte u věcí na uvedení přesného typu, výrobního čísla a značky. Že jste pokladačům ukazovali jinou šedou dlažbu, než vám nakonec do chodby položili? Jestliže máte ve smlouvě uvedenou keramická dlažba šedá, nic s tím nenaděláte. Pokud zde ale budete mít správně popsaného výrobce, jméno výrobku a jeho katalogové číslo, je to jejich chyba, a vy se dožadujte nápravy.

Foto: archiv

V rozpočtu elektrorozvodů by měly být zahrnuté i zásuvky a vypínačeFoto: archiv

Chyba 3: Uspořím, co se dá!

Je to k naštvání: taková hezká dlažba nebo třeba střešní krytina a zrovna k tomu výrobce doporučuje to nejdražší lepidlo či kotvicí systémy. Ale vy na to vyzrajete a pořídíte si v jiném obchodě mnohem levnější? Časem můžete litovat. „Jednotlivé systémy jsou totiž vždy doporučované, a hlavně certifikované jako systém. Pokud tedy použijete jednu část od jiné firmy, už nemusí splňovat slibované vlastnosti. Zatímco někdy jde třeba jen o estetický problém, u střech pak může dovnitř zatékat, naruší se celá stavební konstrukce, a kvůli několika ušetřeným stokorunám musí majitel provádět další opravy i za desetitisíce,“ varuje Marek Dítě ze společnosti Lindab, která vyrábí právě lehké střešní krytiny. A připomíná, že renomované firmy nabízeji zpravidla zdarma kladečský plán, stavební dozor a dokonce i zapůjčení nářadí.

Foto: archiv

Trvejte na uvedení přesného názvu, výrobního čisla i značky obkladů či dlažeb ve smlouvěFoto: archiv

Chyba 4: Nové materiály a technologie jsou zbytečné

Klasická cihla, dřevo, cement… stavěl tak váš dědeček i otec, a tak musí být tyto materiály nejlepší i pro vás? Někdy je to naopak. Nové materiály jsou dokonalejší, práce s nimi pohodlnější a jejich údržba mnohem jednodušší. Příkladem může být dřevo v interiéru. Někteří na něm trvají, přitom ho lze nahradit kompozitovým materiálem - směsí dřeva a polymerů, pro něž se vžilo označení dřevoplast. „Na první pohled vypadá stejně jako dřevo, ale na rozdíl od něj ho není třeba natírat ani napouštět, nezničí ho hniloba ani škůdci, na sluníčku nešedne. Také se nemusíte bát, když ho použijete na terasu, že si z bosých nohou budete za nějaký čas tahat třísky,“ vyjmenovává jen některé výhody Jiří Hegr z firmy WPC-Woodplastic. Jeho instalace je přitom snadná jako u klasického dřeva. Prkna lze řezat, a dokonce i ohýbat, montovat se může i na stávající terasu, beton, dlaždice, štěrkové podlože a podobně. Tak proč trvat na dřevě?

Foto: Lindab

Opravujete-li střechu, zvolte celý systém od jedné značkyFoto: Lindab

Chyba 5: Nepozornost při předání domu či bytu

Pokud jste dodrželi všechna doporučení, nepolevujte ani v závěru. Projděte si se stavebníkem celý byt či dům, důkladně ho prohlížejte, a všechny nedodělky, závady i praskliny nechte zapsat do předávacího protokolu. Firma má pak povinnost se k nim do třiceti dnů vyjádřit a stanovit řešení. Je jasné, že špatně udělané vodovodní potrubí nebo opomenutou stavební síťku takto neobjevíte. Ale od toho se rozlišují vady viditelné a skryté. Ty první musíte odhalit při přejímce bytu, později je reklamovat nemůžete. Opravu těch druhých lze nárokovat během reklamační doby.

Foto: mojeterasa.czn

Nebraňte se moderním materiálům, dřevo v exteriéru není vždy nejlepšíFoto: mojeterasa.czn

Chyba 6: Neplaťte dopředu celou částku

I když máte udělanou podrobnou cenovou kalkulaci, určitě nedávejte firmě celou částku najednou. Doporučuje se stanovit si splátkový kalendář, který bude odpovídat postupující stavbě. Vyvarujete se tak toho, že vám firma odejde v polovině stavby, a peníze nebude chtít hned vrátit. Najednou tak zůstanete bez bydlení i potřebných financí na dokončení. Trvejte také na tom, abyste poslední splátku, většinou to bývá do pěti procent, převedli na účet stavebníka nejen po dokončení stavby, ale i po odstranění všech závad. Chráníte tak sebe. Pokud by firma odmítla něco opravit, máte peníze na to, abyste si povolali někoho jiného.

Foto: mojeterasa.cz

Poslední splátku dejte firmě až po odstranění závadFoto: mojeterasa.cz

Chyba 7: Utrácet za stavební dozor? Vyhozené peníze!

Mnozí stale považují stavební dozor za něco zbytečného, co je stojí pouze peníze navíc. Ale pokud nemáte čas být na stavbě celý den a chybí-li vám potřebné vzdělání, abyste rozuměli volbě materiálů a jednotlivým postupům, je pro vás velmi užitečný. Na stavbě bude častěji než vy a vše ohlídá. Pokud ne, s nápravou si nebudete dělat starost vy, ale on. Nezapomeňte s ním ale opět sepsat podrobnou smlouvu, ve které budou stanoveny jeho úkoly a povinnosti. A také odměna.

Máte už teoreticky nastudováno jak na rekonstrukci, a chybí vám nápad, jak si to doma udělat krásné? Inspirujte se v našich proměnách z hrůzy krásný byt za půl milionu a Rekonstrukce domu za tři miliony.

To je sedm nejčastějších chyb, kterých se lidé při rekonstrukci dopouštějí. Ale po světě koluje seznam dlouhých historek, co všechno řemeslníci dokážou, máte také nějakou? Varujte ostatní v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám