Hlavní obsah

8 největších žroutů peněz v domácnosti

Foto: thinkstock

Televize patří mezi největší žrouty energie mezi elektronikouFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli máte také občas pocit, že se vaše výplata rozplyne mezi náklady na domácnost, mohlo by se vám vyplatit znát pár největších žroutů. Samozřejmě těch, kteří vám peníze ubírají zbytečně!

Článek

Jestli dáte na naše rady a zaměříte se na to, abyste například ohřívali, chladili, mrazili a svítili úsporně, mohlo by se vám na konci roku dokutálet pár stovek až tisícovek zpátky do rodinného rozpočtu. Tady jsou největší požírači financí:

Varná konvice

Pokud porovnáte její spotřebu s klasickým elektrickým vařičem, pak rozhodně vyhrává. „Litr vody uvaří při spotřebě 0,1 kWh, kdežto elektrický vařič potřebuje 0,26 kWh,“ říká Barbora Půlpánová z tiskového oddělení ČEZ. Problém je, že většina z nás pravidelně ohřívá větší množství vody, než musí. „Pokud v rychlovarné konvici zbytečně uvaříte 1,5 litru vody, zatímco by stačil čtvrtlitr, spotřebujete čtyřikrát více elektřiny,“ dodává. A takto nehospodárně se chová skoro polovina z nás.

Žárovky

Možná jste zatím nevyměnili klasické žárovky za úsporné. Možná to uděláte – odborníci spočetli, že pokud máte v bytě šest obyčejných 100W žárovek, které svítí jen hodinu denně, prosvítí v průběhu roku bezmála tisíc korun. Jestliže je ale nahradíte 20W úspornými zářivkami, budou náklady o 80 % nižší.

V této souvislosti by vás mohlo zaujmout, že jedna silnější žárovka je lepší, než několik slabších. „Světelný tok šestice 25W žárovek je až o 60 % menší než při použití jedné 150W žárovky, i když jejich spotřeba je stejná,“ říká Barbora Půlpánová.

Foto: thinkstock

Zatím váháte s koupí úsporných zářivek - teď už asi nebudeteFoto: thinkstock

Chladnička a mraznička

„Největšími žrouty elektrické energie mezi bílou technikou jsou chladničky a mrazničky,“ říká Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie. „Moderní spotřebiče jsou, ve srovnání se staršími, schopny pracovat se spotřebou elektrické energie až o 50 % nižší,“ upozorňuje Juraj Krivošík a vypočítává: „Například za pět let provozu 15 let staré chladničky je to více než 6000 korun."

Dbejte ale také na jejich správnou údržbu – například pravidelným odmrazováním snižujete spotřebu energie. Námraza silnější než 3 milimetry zvyšuje spotřebu energie až o 30 %.

Pračka

Prát byste měli začít, až bude pračka dostatečně vytížená. Uvědomte si, že deset let stará potřebuje na prací cyklus 80–90 litrů vody, nová, úsporná asi polovinu. Energii uspoříte, když budete prát při nižších teplotách – i díky využití pracích prášků s účinností v chladnější vodě. „Snížením teploty z 90 °C na 60 °C lze ušetřit asi 25 % energie,“ vysvětluje Juraj Krivošík.

Foto: thinkstock

Jednou ze zásad hospodárného praní je dostatečně naplnit pračkuFoto: thinkstock

Myčka

Pokud jste doposud myli nádobí pod tekoucí vodou, uspoří vám myčka až 60 % energie za ohřev vody. Při používání myčky volte programy podle zašpinění nádobí a vždy ji zapínejte jen v případě, kdy je dostatečně plná.

Vaření

Nejvíc energie propálí elektrické sporáky s litinovou plotýnkou, méně sklokeramika a nejúspornější jsou indukční desky, které jsou zatím ale i nejdražší. Těsně pod nimi jsou plynové varné desky a sporáky, které koupíte podstatně levněji.

Ať máte jakýkoli sporák, můžete spotřebu snížit:

  • o 30 % použitím pokliček.
  • o 40 %, když dohlédnete, aby měly pánve a hrnce rovné dno a díky tomu přiléhaly těsně na sporák. Stejné úspory docílíte tím, když nebudete dávat hrnce na plotýnky, které jsou příliš velké, tudíž teplo nepůjde zbytečně kolem nich.

Televize

Spotřeba televize si vezme asi 10 % z nákladů domácnosti na elektřinu. Vyplatí se nakupovat ji podle energetického štítku – plazmové TV mají výrazně vyšší spotřebu než ostatní typy. Je dobré používat ekonomický režim a časovač pro případ, že u ní usnete, a při odjezdu na dovolenou ji vypnout zcela a nenechávat ve stand-by režimu.

Jaké fígle na snížení nákladů domácnosti volíte vy? Budeme rádi, když nám o tom napíšete!

Reklama

Načítám