Hlavní obsah

Více než osmkrát denně na WC? Může jít i o rakovinu!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Znají to zvláště ženy. Přestože si před odchodem z domova dojdete na toaletu, po pár minutách venku už sháníte nejbližší veřejné záchodky. Možných příčin je několik – od nadměrného pití až po cukrovku. Situaci rozhodně nepodceňujte!

Článek

Co je vlastně v normě? Odborníci považují za optimální, když člověk nechodí na malou častěji než osmkrát denně. Během této doby by se z těla měly dostat ven asi dva litry. Častější a objemnější močení může být signálem nemoci. Jaké problémy se za hojným odbíháním na malou nejčastěji skrývají?

Infekce močového ústrojí

První, co se v této souvislosti nabízí, je infekce močového ústrojí. Nejčastěji je způsobená bakteriemi – nejde tedy o problém z nachlazení. Když ovšem nastydnete, oslabený organismus bakteriím snáze podlehne. „Močová trubice u žen je kratší než u mužů a vzdálenost mezi ní a konečníkem je daleko menší. I z tohoto důvodu ženy trpí podobnými infekcemi častěji než muži. Bakterie to totiž do močové trubice nemají daleko,“ uvádí urolog Marek Krolupper.

Infekce se projevuje pocity nevyprázdněného měchýře, pálením a řezáním, zakalenou a zapáchající močí. Tyto problémy nepodceňujte. Jestliže se vracejí či trvají, zajděte k lékaři: projevuje se tak totiž i rakovina močového měchýře.

Těhotenství

Možná jedinou radostnou příčinou častého močení je těhotenství. Mohou za to hormony, zvětšující se děloha a miminko, které tlačí na měchýř. Jestli vám vynechala menstruace, po ránu vám nebývá zrovna nejlépe, máte citlivá prsa a změněné chutě, zkuste těhotenský test.

Foto: comzeal images, Shutterstock.com

Těhotenství je skutečně „jiný stav“ a častější močení k němu patříFoto: comzeal images, Shutterstock.com

Cukrovka

Časté močení doprovázené neustávající žízní ukazuje na cukrovku (diabetes mellitus). Při ní je zvýšená hladina cukru v krvi a hormon inzulin, který ji má regulovat, na to jednoduše řečeno nestačí, a organismus proto cukr vylučuje močí. Další nápovědou, že by se mohlo jednat o diabetes, je únava či přechodně rozmazané vidění.

Žíznivka

Úplavice močová (diabetes insipidus), které se trefně říká také žíznivka, je další nemoc, u níž hrají roli hormony. Jde o poruchu vylučování antidiuretického hormonu zodpovědného za vodohospodářství. Nemocný člověk vyloučí až 20 litrů denně – přirozeně ho to nutí nadměrně pít. Druh žíznivky se odvíjí od příčiny, která ji vyvolala. Může to být úraz či onemocnění mozku, popřípadě ztráta citlivosti ledvin na zmíněný hormon.

Hyperaktivní močový měchýř

Hyperaktivní nejsou jen děti, ale někdy i močové měchýře. Mozek v takovém případě nedokáže s měchýřem komunikovat tak, jak by měl. Receptory ve svalovině měchýře přehnaně reagují už na malé množství moči. Ve vážnějších případech dochází k inkontinenci a potřeba budí člověka i ze spánku. Při terapii je kromě léků důležité cvičení včetně posilování svalů pánevního dna.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Časté nutkání na močení může souviset s neurologickými i psychickými obtížemiFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Nervy a psychika

Protože nervový systém hraje u močení důležitou roli, může být opakované chození na toaletu rovněž součástí psychického onemocnění, například úzkostných poruch. K močení se pak přidává mimo jiné neustálé napětí, nespavost, stres, třes rukou.

Jde také o projev neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, kdy se zhoršuje přenos signálů mezi mozkem a močovým měchýřem, nebo o následek mrtvice.

Jídlo a pití

Zcela banální příčinou je, že prostě hodně pijete. Poznáte to například tak, že moč, která z vás vychází, je čirá. „Příjem tekutin má být racionální, tedy takový, aby člověk vymočil za 24 hodin dva litry moči. Do pitného režimu je vhodné zařadit každý den slabě a středně mineralizované vody, které přispívají k úpravě minerálového hospodářství organismu a pomáhají tak zachovávat zdravé ledviny a močové cesty,“ radí uroložka Michaela Matoušková.

Člověk, který to s pitným režimem přehání, si zadělává na problémy. Zatěžuje totiž ledviny a z těla si odplavuje velké množství důležitých minerálů – třeba vápník nezbytný pro stavbu kostí.

Revizi podrobte také jídelníček. Dost možná v něm máte nadbytek močopudných potravin, jako je meloun, kořenová zelenina (zejména celer), červená řepa či okurka. Pozor si dejte také na alkohol.

Chodíte často?

Reklama

Načítám