Hlavní obsah

8 signálů, že už je chlap zralý na vztah

Foto: Isifa

Jak poznat chlapa pro život?Foto: Isifa

Reklama

Říká se, že v každém muži je kousek malého kluka. Může to být roztomilé, zábavné, sexy, ale přece jen ta chlapská stránka musí mít vždy navrch. Jak ale poznat, že je váš partner dospělý muž, nikoli rozjívený klučina, na kterého není spolehnutí? Tohle je osm známek toho, že máte doma chlapa připraveného na dlouhodobý vztah či založení rodiny.

Článek

Je super, když je váš partner zábavný, v pravou chvíli tak akorát rozverný, umí pobavit vás i své kamarády, ale všeho moc škodí. Věčný puberťák asi není tím pravým partnerem pro život. Chcete se ujistit, jak na tom váš přítel je? Tady je osm věcí, které o muži říkají jediné: Je to muž, nikoli velké dítě!

1. Váží si volného času

Rozumný muž si sice umí občas pořádně vyhodit z kopýtka, ale víkend pro něj rozhodně není synonymem pro jeden velký dvoudenní mejdan. Pokud jsou jedinou zábavou vašeho přítele večírky plné alkoholu a následné probírání toho, kdo se tentokrát nejvíc opil, kdo co vyváděl a kdo nejvíc zvracel, není to moc dobrá vizitka. Ne že by se vyspělý muž neuměl opít, ale spíš se mu to stane omylem, a rozhodně se tím pak nechlubí. „Muž by měl být schopen také něčeho jiného. Měl by ve svém volnu dělat něco užitečného či prospěšného. Měl by si jednoduše vážit toho, že má volno nejen na sebe, ale i na své blízké,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

A kouč partnerských vztahů Aleš Kalina připomíná ještě jednu nesmírně důležitou věc: „Partneři by se alespoň v některých zálibách měli protínat. Tedy, aby on nechtěl hrát golf a ona sedět doma a plést svetr," vysvětluje.

2. Myslí na budoucnost

Opravdový muž ví, že není jen „teď“, ale existuje i budoucnost. A ta je stejně důležitá jako současnost. „Je otázkou, co z chlapa, který nevidí dál než na druhý den, vůbec vyroste," potvrzuje Aleš Kalina. Proto by si například měl vážit své práce, měl by se snažit být v ní dobrý, přemýšlet o tom, kam se jeho kariéra bude ubírat. Práce by jednoduše neměla být jen nutným zlem a zdrojem peněz na víkendové mejdany, ale něco, co mu umožní plnohodnotný život. „Dobrou známkou je i to, že třeba mluví o dětech, do budoucna si dovede sám sebe představit jako otce. Uvažuje třeba o lepším bydlení a podobně,“ říká Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Foto: Thinkstock

Muž by se neměl bát postarat o dětiFoto: Thinkstock

3. Je finančně zodpovědný

Žije od výplaty k výplatě, bezmyšlenkovitě rozhází peníze během prvního týdne, a když se mu rozbije pračka, musí si na její opravu vzít půjčku? Tak to by se rozumnému muži stávat nemělo. Jakkoli se to může zdát sobecké, a přestože mohou být ženy označovány jako zlatokopky, jistou finanční zodpovědnost je třeba od partnera očekávat. „Téměř každá ženy uvažuje o tom, že se jednou stane matkou, a dospělý chlap by se měl umět postarat o ženu i děti. Žena jednoduše potřebuje vědomí, že se o partnera může opřít a spolehnout se na něj,“ tvrdí Lenka Černá.

Navíc muž, který má své peníze pod kontrolou, je určitou zárukou toho, že podobně bude vést i rodinný rozpočet. "A to je strašně důležité. Protože oba partneři by měli mít přehled, za co se peníze utrácí a kam mizí. Tudíž je potřeba, aby byli finančně zodpovědní oba, tedy ne jen jeden z nich," dodává Aleš Kalina.

4. Umí se o sebe postarat

V partnerském vztahu sice většinou panuje rozdělení ženských a mužských rolí, takže minimálně větší díl domácích prací zastává žena, neznamená to ale, že by muž neměl být schopen se postarat sám o sebe. Uvařit, zvládnout vyprat prádlo a alespoň povrchově uklidit, by dospělý muž měl nejen umět, ale neměl by se za to stydět. Co když jeho partnerka onemocní? Nebo odjede na pracovní cestu? Pohled na muže, který se uprostřed nehorázného pořádku cpe večeří z fast foodu, moc dospěle nevypadá. „Tohle je vážně moc důležité, ale málokterý muž těchto schopností dosahuje. Tento bod vlastně znamená, že mnoho žen má doma kluky, ne chlapy,“ varuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Plánování budoucnosti by muž neměl nechat pouze na vás nebo náhoděFoto: Thinkstock

5. Za své emoce se nestydí

Umět říct „miluji tě“, „děkuji“, nebo „jsem rád, že tě mám“, není ostuda. Dospělý chlap se nestylizuje do role drsňáka, ale své partnerce umí dát najevo, jak je pro něj důležitá. „Emoční otevřenost je pro vztah velmi důležitá. Zároveň by vám muž měl umět naslouchat a neměl by házet ženy do jednoho pytle větami typu ,no jo, to jste vy ženský´,“ upřesňuje Lenka Černá.

6. Není to žádný blbec

Není tím myšleno to, že by mužovo IQ muselo dosahovat nebeských výšek, ale přece jen jakýsi všeobecný přehled je rozhodně výhodou. Je hezké, že zná data narození všech hráčů z jeho oblíbeného fotbalového klubu, ale určité povědomí o politické situaci, o kauzách, které zrovna hýbou republikou či občas nějaká ta přečtená kniha, by byly také fajn. „Rozhodně takto se pravý muž pozná a mělo by to být jakousi vstupenkou do vztahu s vámi. Nechcete mít přece muže, který nemá přehled a nebude schopen vašim dětem odpovědět na základní otázky,“ vysvětluje Lenka Černá. Ovšem neznamená to, že by musel být zrovna chodící encyklopedie. Nikdo neví vše, ale jen opravdový chlap umí přiznat chybu, nebo že něco neví.

7. Ví, co se líbí jemu i vám

Sex je ve vztahu důležitý. A vyspělý muž se vyznačuje jakousi stabilitou v sexuální oblasti. „Jednoduše ví, co má rád, nemusí dělat žádné extrémní experimenty, umí si se svou partnerkou pohrát a uspokojit nejen sebe, ale i ji,“ vysvětluje Lenka Černá. Dobu hledání svého sexuálního já by měl mít vyspělý muž za sebou!

Tip redakce:Pokud si nejste jisté, přečtěte si článek Sex: 4 věci, které dobrý milenec nikdy nedělá!.

8. Umí se postarat o druhé

To, jak se muž chová k druhým, hodně vypovídá o něm samotném. Pokud jeho maminka se zlomenou nohou jezdí na kontroly k lékaři tramvají, zatímco on městskou hromadnou dopravou jel naposled před deseti lety, není to dobře. „Muž by se měl umět postarat třeba o své staré či nemocné rodiče, protože tak, jak se chová k nim, bude se chovat nejspíš i k vám,“ dodává Lenka Černá.

Tip redakce:Nesplňuje váš nový objev snad ani jeden z předešlých bodů? Tak si přečtěte článek o tom, Jak mu dát najevo, že románek s ním byl omyl?.

Tak co? Máte doma kluka, nebo chlapa? A nebo patříte mezi ty šťastné, které našly dokonalý mix obojího?

Reklama

Související témata:

Načítám