Hlavní obsah

Jak mu dát najevo, že románek s ním byl omyl?

Foto: Thinkstock

Jak si poradit s horkou chvilkou?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl úžasný a ohromující, užili jste si spolu. Jenže nějak vám došlo, že pro vztah nebo jakékoli pokračování románku je tenhle mužský exponát absolutně nežádoucí. Jak mu sdělit, že ho nechcete? Nelžete ani neříkejte 100% pravdu!

Článek

„Já se neumím rozcházet,“ soudí šestadvacetiletá Katarína. „Před pár dny jsem měla s jedním známým krátký letní románek na dovolené, a když jsem se chtěla vymáčknout, proč se s ním nechci vídat dál, skončilo to jako vždycky – on mě uraženě označil za bestii a já byla špatná z toho, jestli jsem k němu nebyla příliš krutá. Asi nezvládl to, že je pro mě hlupákem, sobcem a špatným milencem,“ popisuje svůj problém zaměstnankyně státní správy, která uvádí, že ji po takovém výroku dotyčný za zády barvitě pomlouvá, což se není čemu divit. Proto ji zajímá, zda vůbec existuje nějaký způsob, jak druhému taktně naznačit nezájem. No, není to jednoduché. Zvlášť když se vztah ze začátku rýsoval tak slibně…

Jak si muže nepoštvat proti sobě?

„Zde neplatí nic jiného než upřímnost,“ doporučuje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz. Jak postupovat? „Ideálně nejdříve vyzdvihněte jeho pozitiva a dodejte mu pocit, že je dobrý a milý, avšak zrovna pro vás nevhodný. Ukažte mu, že by to celé nedopadlo dobře, ale rozhodně nic nevyčítejte, nesnažte se ho pošpinit, urážet ani zveličovat jeho chyby,“ popisuje Černá.

Ponechte mu jeho cenu

On výrok, že „V posteli stojíš za starou bačkoru, a proto tě už nechci vidět,“ opravdu nevyzní stejně jako: „My dva bychom si nerozuměli, i když jsem si to na začátku myslela. Časem mi ale došlo, že jsme každý úplně jiný! To, co ty miluješ, já ráda nemám a obráceně. Chci k tobě být upřímná, jelikož si to zasloužíš.“

Foto: Thinkstock

Vyhněte se scénám a urážkámFoto: Thinkstock

Nescházejte se s jinými

Na důkaz pravdivosti svých slov držte pár dní smutek. A to tak, aby se o tom popřípadě dozvěděl – sám uzná, že pro vás měl nějakou cenu, a nebude si tak připadat jako rohožka. Navíc se aspoň na chvíli straňte milostných schůzek s jinými. Jak by vypadalo, kdyby vás jeho sestřenice z Karviné viděla v náruči nového nápadníka hned druhý den? Budete za lhářku, která s ním nejednala poctivě!

Proto i když s vámi cloumá vztek či jiná emoce, snažte se zachovat si tvář. (Vám by se to v obrácené verzi taky dobře neposlouchalo.) „Každopádně jen skutečný mistr v komunikaci umí udělat to, že vám ve finále daný muž bude vděčný za to, že jej opustíte,“ usmívá se kouč.

Základní pravdy

  • Je dobré ukončit vztah jako kultivovaná a zdvořilá žena, neboť za pár dní se můžete potkat s panem Božským či někým, kdo má zrovna tohoto chlápka za nejlepšího kamaráda (a ten by vám mohl krásně uříznout větev).
  • Rozcházení s uvedením nesmyslné lži je nedůstojné. Ale naservírování pravdy, která dokáže dotyčného ponížit, na stříbrném podnose je pro něj ještě horší. Určitě by nerad slyšel třeba: „Víš, Karle, vyklubal se z tebe totální omezenec a škrt, kterému je zatěžko dát spropitné v restauraci. Než být s tebou, to si radši ukousnu ruku. Ne nadarmo se tak říká, že zlatá střední cesta vede. „Myslím si, že bychom si nevyhovovali.“
  • Jako dobrá strategie se jeví cílevědomé snažení typu: Já nic, já muzikant(ka). To okolnosti jsou proti nám!
  • Smyslem posledního rozhovoru není podávání informací, nýbrž vytváření přesvědčení, že rozdělení vás dvou je momentálně tím nejlepším nápadem.
  • Není důležité účastnit se, ale zvítězit.

Zlato, budeme přátelé?

V lepším případě můžete zůstat aspoň letmí známí, či dokonce přátelé, pokud to dotyčný unese. Není to však jednoduchá věc, jak zjistíte z článku Kamarádství mezi mužem a ženou neexistuje?!. Výhodou je, že odolnější „exempláře" si z kopaček obvykle nic nedělají. A tak předčasně nemalujte čerta na zeď a nemějte strach z jeho reakce. Mužský mozek je holt mužský mozek (o jeho myšlenkových pochodech se dočtete v článku Proč muži myslí tak, jak myslí?).

Nechce se vás pustit? Vyslechněte ho!

Na druhé straně se můžete setkat i se situací, že se váš skoro exbývalý nebude chtít vzdát bez boje a zahájí protiútok sliby a orodováním, že ho máte vzít na milost. Dát někomu druhou šanci není od věci. Chvíli si tak můžete užívat výhod, které vám snaživý „možná partner" bude nabízet, ovšem pokud sama uznáte, že byste si ještě jednu šanci oba zasloužili. Když to po pár týdnech opravdu dohromady nepůjde, nedá se nic dělat. Do ničeho se nenuťte, to nemá smysl. Vztah ukončete rázně s tím, že jste se snažila, co vám síly stačily. Ale prostě to nestačilo.

A co vy a vaše rozchody? Řekly jste jim pravdu? Jak se na ni tvářili? Podělte se o zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám