Hlavní obsah

Lymfodrenáž? Odstraní celulitidu i kila navíc!

Foto: Thinkstock

Lymfatické masáže nastartují obměnu organismuFoto: Thinkstock

Reklama

Lymfatické masáže jsou zázračné! Pomůžou proti bolestem hlavy, maminkám s kojením, zbaví vás celulitidy, obnoví čistou pleť bez pupínků, zajistí vám obličej bez nateklých víček a váčků... Ano, tohle všechno můžete mít, stačí jen uvést do chodu čističku organismu – mízní (lymfatický) systém. Čtěte, i jaké další neduhy umí odstranit!

Článek

Při klasické masáži se masér zaměřuje na svaly, šlachy, na které působí dost velkou silou. V případě lymfatické masáže je vyvíjen jemný tlak na podkoží, v kterém je lymfatický systém. Podkoží se masíruje pomalými plošnými kruhovitými a spirálovitými hmaty, čímž dochází k obnově a zvýšení oběhu lymfy.

Lymfatické uzliny (mají fazolovitý tvar) pracují jako filtry, skrze které protéká mízními cévami lymfa (čirá tekutina). V uzlinách jsou bílé krvinky, které provádějí kontrolu protékající mízy. Dospělý člověk má několik set uzlin. Do čisticích orgánů lymfatického systému patří kromě uzlin ještě krční, nosní a patrové mandle, slepé střevo, brzlík, slezina. Lymfatický systém nemá vlastní pumpu, jakou má krevní systém v podobě srdce, a proto je více náchylný k poruše transportu.

Kúry založené na aktivaci lymfatického systému zamezují hromadění vody a odpadních látek v podkoží, ale i růstu tukové tkáně. Zlepšují metabolismus a jsou i určitou prevencí proti nádorovým onemocněním.

„Nejvýznamnější pro masáže jsou vždy velké uzliny: tříselné pro dolní končetiny, spodní břicho, částečně hýždě; uzliny v podpažní jamce pro horní končetiny, hrudník a záda; velké krční pro krk, obličej a hlavu; a pro celé tělo i hlavu je to nakonec spojnice mízovodu a žilního systému v oblasti nad klíčními kostmi. Pro otoky víček může významnou roli sehrát perforátor mezi povrchovým a hlubokým systémem u vnitřního koutku oka," vysvětluje specialistka na lymfatické masáže Lenka Dudová.

Foto: Isifa

Lymfoterapeut Pavel Tichý, přední specialista na lymfodrenážFoto: Isifa

Celková masáž těla

Slouží především k detoxikaci a regeneraci těla. Povzbudí celý lymfatický systém. Ženy na rozdíl od mužů potřebují častěji povzbuzovat proudění lymfy. Je to tím, že mužské podkožní vazivo je pevnější a tvoří pevnou příčnou mřížku, zatímco ženy mají podkožní vazivo slabší podélně zakotvené; rychleji ochabuje, a tím oběh lymfy ztrácí na intenzitě. Dopřejte si masáž, když cítíte dlouhodobou únavu nebo když se chystáte snížit svou váhu. Pro úspěšnou detoxikaci těla jsou zapotřebí nejméně tři masáže v týdenních intervalech.

Masáž dolní poloviny těla

Má blahodárný vliv jako prevence proti celulitidě, odstraňuje pocit ztěžklých nohou, a především viditelně (po 3 masážích) odstraňuje otoky. Co dalšího zabírá na otoky nohou, si přečtěte ve článku Otékají vám v létě nohy? Poradíme!. Pravidelnými masážemi dosáhnete úbytku objemu stehen a hýždí. Je to také jedna z prevencí proti křečovým žilám. Pomůže vám i po úraze dolních končetin.

Zeptali jsme se specialistky na lymfatické masáže Evy Struhovské ze Studia Line Body, zda i ona skutečně zaznamenala u svých pacientek pozitivní vliv masáží na celulitidu: „Lymfatické masáže proti celulitidě skutečně pomáhají, ale záleží na tom, v jakém je stupni. Celulitida se řadí do tří. Máte-li celulitidu v počátečním stadiu, to znamená, že ještě není patrná okem, dolíčky jsou viditelné pouze při stlačení kůže, pak se lymfodrenážemi celulitidy zbavíte úplně. Při vyšších stadiích ji lze hodně zmírnit. Ale nic není hned. Masáže je potřeba opakovat. Výsledky by žena měla vidět už při páté masáži."

Foto: Thinkstock

Celulitida se dá lymfodrenáží účinně potlačitFoto: Thinkstock

Optimálního stavu dosáhnete sadou deseti masáží, časová perioda je pro každého individuální. Někdy pomůže i úprava stravy pro redukci zavodnění organismu.

Masáž horní poloviny těla

Odstraňuje otoky horních končetin, má vliv na pročištění pleti. Dopřávat by si ji měly i novopečené maminky, protože podporuje kojení, respektive tvorbu mléka. Terapeutka stanovuje četnost individuálně, dobré je masáže doplnit i správným nastavením pitného režimu.

Masáž hlavy a obličeje

Uvažujte o ní, jestli vás často bolí hlava. Odstraňuje také nateklá víčka a nitrooční tlak. Má blahodárný vliv jako podpůrný účinek při boji s akné. Četnost či pravidelnost masáží opět závisí na konkrétním stavu pleti.

„Masáže se nesmí provádět při virózách, bakteriálních onemocněních a léčbě antibiotiky, při nádorových onemocněních, vysokém krevním tlaku, trombózách a akutních žilních a kožních zánětech. Nevadí menstruace, pokud je bez bolestí a jiných komplikací, ani těhotenství, kdy se způsob drenáže samozřejmě přizpůsobí danému stavu,“ upozorňuje Eva Struhovská.

Délka jednotlivých masáží trvá od 40 do 70 minut, cena jedné kúry se pohybuje kolem 700 korun, záleží na studiu, které si vyberete. Většinou jsou v nabídce i různé zvýhodněné balíčky – sady masáží.

Manuální, nebo přístrojová masáž, čemu dát přednost?

Masážní přístroje pracují na různých principech, nejčastěji však na takzvané postupující tlakové vlně. Části těla jsou umístěny do speciálních návleků a jednotlivé jejich komory vytváří v naprogramovaných intervalech zvolna postupující tlak, který účinně nahradí svalovou pumpu. Vznikají tak lehké, pravidelné tlakové vlny, které pociťujete od špiček chodidel nebo kotníků přes lýtka, stehna a boky. Pak tlak povolí a vlna „běží“ znovu. Vnímáte to jako příjemné pocity. V opačném případě se změní intenzita vln či jiné nastavení.

Lenka Dudová vysvětluje: „Manuální lymfatická masáž je skutečnou zárukou, že dojde k detoxikaci těla a jeho celkové regeneraci. Nejviditelnější účinek nastává samozřejmě při odstranění otoků. Přístrojová masáž odvede dokonale náročnou práci na dolních končetinách – kvalitně zastoupí ruční masáž. Ale před přístrojovou drenáží je nutné napřed manuálně otevřít tříselné uzliny, ale i hlavní propojení mezi lymfatickým a žilním systémem nad klíčními kostmi, případně i velké krční uzliny. Ručně propumpovat stojící lymfu a uzliny vyprázdnit. Kdybychom to neprovedli, lymfa nebude odtékat z lymfatického systému do krevního řečiště, její objem se v lymfatickém systému nezmenší, a smysl masáže – zmenšit otoky, potažmo množství lymfy v podkoží – by vůbec nebyl naplněn: při neprůchodnosti uzlin se lymfa prakticky bezúčelně honí v podkoží tam a zpět."

Jaké máte s lymfodrenáží zkušenosti? Doporučili byste ji?

Reklama

Načítám