Hlavní obsah

Dřeváky: Super hit jara a léta!

Foto: Hasbeens

Dřeváky značky Swedish Hasbeens se objeví už v dubnu!Foto: Hasbeens

Reklama

Dřeváky – také vám to slovo zní tak tvrdě a neohrabaně? Opak je ale pravdou, ve skutečnosti jsou pohodlné a tvrdé je akorát tak to dřevo na podrážce. A protože se blíží čas, kdy odložíte kozačky a obujete něco vzdušnějšího, pořiďte si dřeváky, které budou v jarní a letní sezoně rozhodně in!

Článek

Při pomyšlení na dřeváky se vám možná vybaví vzpomínky na Holandsko. Ano, dřeváky se zvednutou koženou špicí patří neodmyslitelně k tamějším tradicím, stejně jako třeba tulipány nebo větrné mlýny. Ujišťujeme vás ale, že na rozdíl od holandské tradiční obuvi jsou ty, o kterých je řeč, mnohem více sexy.

Trendy look

Základem dřeváků je kožený vršek, který je spojený se dřevěnou podrážkou kovovými svorkami. Nic nového, řeknete si. Ale jen do chvíle, než si nějaké ty letošní hitovky prohlédnete. Pak vám bude už na první pohled jasné, jakou proměnou dřeváky prošly.

Elegantní a sexy vzhled jim dodává vysoká podrážka s pevným,a hlavně pořádně vysokým podpatkem. Svršek bývá nejčastěji šitý z měkké kvalitní kůže, přesahuje až na podešev, ke které je uchycen nápadně velkými kovovými nýty. Svršek dřeváků bývá ušitý i z hrubých tkanin nebo různých imitací kůže, což vám umožní laditboty s oblečením. Z těchto důvodů je tedy praktické pořídit si alespoň dva páry dřeváků v různém provedení a v různých barvách.

Na foto zleva: Scholl, Baťa, Asos

Na foto zleva: Asos, Baťa, Swedish Hasbeens

Na co se při výběru zaměřit

Zcela zásadní je kvalitní dřevěná podrážka a pohodlný podpatek. Obojí musí mít správné proporce, to znamená dostatečně tvarovanou klenbu a vysoký, ale stabilní podpatek. Pro ten platí pravidlo: čím vyšší, tím víc trendy. Dejte si ale pozor, aby byl bytelný a podpíral přesně vaši patu. Podpatky, které jsou úzké a začínají někde ve středu paty, se snadno vylamují.

Další pravidlo se týká platformy:čím vyšší podpatek máte, tím spíš volte vyšší platformy, sklon bude mírnější. Jen tak se při chůzi budete cítit bezpečně a nebudete vrávorat. Platforma by měla být nejmíň dva centimetry vysoká.

Svršek boty musí mít svou správnou délku. Tím je myšleno, že vám noha do boty zapadne až po nárt. Pak je jedno, jestli si koupíte dřeváky s plnou špičkou nebo páskové, bota vám z nohy padat nebude. Tento tvar dřeváků si nekupujte s páskem kolem paty. Stejně byste po několika vycházkách zjistily, že pásek je jen pouhou ozdobou, která padá z nohy a zbytečně vás při chůzi znervózňuje.

Pásek kolem paty oceníte jen u dřeváků s krátkým svrškem, kde potřebujete, aby bota na noze držela, protože jinak byste ji mohla ztratit.

Ještě zbývá prohlédnout si dřevák zespodu. Je-li dřevo pogumované, je to perfektní, nebudete klapat, a hlavně neuklouznete.

Foto: style.com

Dřeváky se objevily i v loňské kolekci ChanelFoto: style.com

Na foto zleva: Baťa, Zara, Topshop

Jak dřeváky kombinovat s oblečením

Dřeváky mají obrovskou výhodu, že se dají nosit prakticky ke všemu. Hodí se jak ke kalhotám a džínům, tak i k sukni či šatům.

Nejlepší bude, když si pořídíte alespoň jedny v neutrálním, přírodním tónu a druhé třeba v barvě, která se vám v šatníku opakuje nejčastěji. Ale pozor, nemluvíme jen o oblečení. Dřeváky můžete sladit i s doplňky, jako například s brýlemi, kabelkou, bižuterií či opaskem.

Kde a za kolik dřeváky pořídíte

Nezbývá než se porozhlédnout po obchodech, protože už teď se začínají plnit regály jarní a letní obuví. U značek, jako jsou Baťa, Humanic, Ecco, Deichmann či Mixer, určitě najdete svůj kousek, nabízejí zde dřeváky v cenové relaci od 600 do 2500 korun.

Tak kam si zajdete pro svoje dřeváky vy?

Reklama

Související témata:

Načítám