Hlavní obsah

Dům, kam architekti nesměli

Foto: Ekonomické stavby

Rodinný dům Viktorie si majitelé zařizovali samiFoto: Ekonomické stavby

Reklama

Nejmodernější materiály a supertrendové věci tady nehledejte! Mladí manželé se při zařizování svého domu vyhnuli prodejnám s nábytkem od světových návrhářů a zavrhli i plast a spoustu skla. Přednost dali tradičnímu dřevu, oblým tvarům i zdobnosti. Zařídili si úplně „obyčejný“ dům, v němž se jim dobře žije.

Článek

Typový dům Viktorie postavený klasickou zděnou metodou s dispozicemi 4+1 a garáží přišel na 3,2 milionu korun. Skoro sto čtyřicet metrů čtverečních užitné plochy ve dvou podlažích je rozděleno do „veřejné“ části – tedy obývacího pokoje a kuchyně v přízemí – a té soukromé, kterou tvoří tři ložnice v patře.

Kuchyň jako od chytré horákyně

V původním projektu byla kuchyň od obývacího pokoje zcela oddělená. Majitelé zvažovali, zda u tohoto tradičního řešení zůstat, nebo zvolit modernější propojený prostor. Zřejmě šli ale na radu k chytré horákyni a obě místnosti nechali oddělené a zároveň je spojili. Místo klasických dveří tady zvolili otevřený průchod ve tvaru oblouku, doplnili ho stolovou deskou a vedle si vytvořili originální okno ve stejném tvaru, které slouží jako domácí bar.

Kuchyň se nese v tradičním duchu – dřevěná dvířka mají příjemně zaoblené hrany. Ale i tady zvítězila praktičnost, frézování ani ozdobné lišty u nich nehledejte, paní domu se jich vzdala kvůli jednodušší údržbě. Za pracovní plochou mají majitelé klasické keramické dlaždice a hlavně věc, kterou jim může nejedna žena závidět – velkou samostatnou spíž za zavřenými dveřmi.

Foto: Ekonomické stavby

Obývací pokoj propojuje zaoblený vstupFoto: Ekonomické stavby

Obě místnosti propojili i podlahou, zvolili snadno udržovatelnou keramickou dlažbu, která ale připomíná historické dřevěné parkety. V obývací části, kde se nacházejí pohovky, ji doplňuje kusový koberec.

Protože v domě žijí dvě malé děti, zvolila rodina klasickou černou koženou sedačku. Ať si kdo chce co chce říká, kůže – samozřejmě ta s impregnovaným povrchem – je přece jen do domácnosti s dětmi praktická. Vylité pití se okamžitě nevsákne do čalounění, takže je čas ho utřít, prach a drobky se jednoduše vyluxují.

Foto: Ekonomické stavby

Koupelna v přízemí se sprchovým koutemFoto: Ekonomické stavby

Foto: Ekonomické stavbyV patře má rodina k dispozici rohovou vanuKoupelna v každém patře

Horní patro je ryze soukromou zónou, kde se nachází ložnice rodičů a jak syn, tak dcera mají svůj pokoj. K dispozici je zde i skoro desetimetrová koupelna s rohovou vanou a velkým umyvadlem. Toaletu zvolili majitelé samostatnou. A to i přesto, že se v přízemí nachází ještě jedna koupelna. V té má rodina k dispozici toaletu a sprchový kout.

K obložení obou místností si majitelé vybrali tradiční obklady se vzorem. Nejsou sice podle poslední módy, ale zato se ve vzoru dobře schovají cákance od vody, otisky dětských prstů a další nečistoty, kterou jsou na jednobarevných lesklých obkladech tolik vidět.

Pračka se vešla do jedné z komor, jež slouží jako domácí prádelna.

Foto: Ekonomické stavby

Pýchou majitelů je velká zahradaFoto: Ekonomické stavby

Foto: Ekonomické stavbyDěti mají k dispozici vlastní hrací domekZahrada, kterou se lze chlubit

Za nejkrásnější část svého bydlení však považují zahradu, kterou si navrhovali i zařizovali zcela sami. Prostoru tady měli dost, parcela měří 924 metrů čtverečních. Plochu rozdělili na odpočinkovou a užitkovou část. Při jejím navrhování a tvorbě se inspirovali v sousedním Německu a Rakousku.

Zahrada navazuje na terasu u obývacího pokoje a nechybí zde zahradní krb a posezení, velký prostor dostaly děti, mají zde vlastní hrací domek, pískoviště, klouzačku, houpačku. I tady je dominantním prvek dřevo. Horké dny tráví v bazénu. Ale ten není jedinou vodní plochou. Je tu i protékající potok, který je i u nás hitem posledních let. Kus zahrady je koncipován jako užitkový, pěstují zde vlastní zeleninu.

Majitelé měli velké štěstí, protože se jim povedlo získat rohovou parcelu, na níž navazují pole a les. Užívají si tak krásnou vyhlídku a hlavně se nemusejí skrývat před zvídavými zraky kolemjdoucích. Nezávidíte jim?

Reklama

Načítám