Hlavní obsah

Dům, kde porušili všechna pravidla

Foto: Izolační skla

Zvenku je to obyčejný řadový dům, uvnitř zajímavý designový interiérFoto: Izolační skla

Reklama

Na první pohled je to obyčejný řadový domek s výraznou fasádou. O co více barev vidíte zvenku, o to méně jich najdete uvnitř. V celém přízemí je jen jedna – oranžová na dvířkách kuchyňské linky. Interiér totiž zdobí něco jiného – originální skleněné dveře.

Článek

Dům vypadá jako obyčejná novostavba s dispozicemi 5+kk. Přízemí tvoří kuchyň propojená s obývacím pokojem, které dominuje bílá barva zkombinovaná s tmavým dřevem. V prvním patře se nacházejí čtyři samostatné pokoje. Co však rozhodně upoutá, jsou dveře. Ačkoli každá příručka o zařizování doporučuje volit do celého bytu stejné, majitelé to udělali přesně naopak. Mají každé jiné. A výsledek? Nechte se překvapit!

Foto: Izolační skla

Uprostřed obýváku majitelé nechali položit kousek dřevěné podlahy, která nahrazuje hrací koberec, kolem je dlažbaFoto: Izolační skla

Foto: Izolační sklaPosuvné dveře oddělují obývací pokoj od zimní zahradyKombinace podlah, jakou jste ještě neviděli

Při pozornějším hledání ale v domě najdete „prohřešků“ proti pravidlům více. A rozhodně nejsou na škodu, jak ukazuje třeba podlaha v přízemí. Doporučení pro propojený interiér radí volit jednu, a nejlépe takovou, která se hodí do obývací části. A majitelé? Nechali sem položit dlažbu – velkoformátové lesklé dlaždice v barvě slonové kosti – a tu ještě zkombinovali se dřevem. Uprostřed místnosti vznikl obdélník z několika parket. I když jde na první pohled o prvek estetický, tady slouží hlavně díky své praktičnosti. Vznikla zde teplejší podlaha, na které si může malý syn hrát. A na rozdíl od koberce je to vhodné pro alergiky. Dřevo na podlaze pak ladí i se schodištěm a rámy dveří.

Foto: Izolační skla

Obývací pokoj oddělují od vstupní části nenápadné skleněné dveře s rostlinným motivemFoto: Izolační skla

Druhým zajímavým prvkem jsou právě dveře. I když se z některých fotografií může zdát, že se majitelé dopustili dalšího prohřešku proti pravidlům a neoddělili nijak vstupní prostor od obývacího, opak je pravdou. Instalovali zde skleněné dveře zdobené dekorem – rostlinným motivem, který si sami navrhli. Prostředek zůstává průhledný, takže má rodina přehled o tom, co se děje za vstupními dveřmi.

Foto: Izolační skla

Díky speciální izolační fólii se v zahradě daří nejen rostlinám, ale majitel tu může hrát na klavír i v ziměFoto: Izolační skla

Foto: Izolační sklaDřevěný rám posuvných dveří ladí nejen s podlahou, ale i barovým pultem v kuchyni

V zimní zahradě se daří i klavíru

Další originální dveře oddělují obývák od zimní zahrady. Tentokrát bylo zvolené průsvitné, nikoli ovšem průhledné sklo v celodřevěném rámu. Do obýváku proudí světlo, ale soukromí majitelů není nijak narušeno. Opět jde o ideální řešení, jak se v bytě s alergikem obejít bez záclon. Zimní zahrada dostala v této rodině netradiční využití a slouží opravdu jako plnohodnotný pokoj. „Dali jsme sem piano, které využívá hlavně manžel, který sem chodí relaxovat po těžkém dnu. Nám to nevadí – jeho hudba se totiž nerozléhá uvnitř, což je dáno právě tím, že je vlastně mimo dům,“ říká majitelka, která sama využívá tentýž prostor pro pěstování exotických rostlin. A těm se zde daří báječně.

Že by vás zajímalo, jak dopadl klavír a květiny po letošní zimě, kdy teploty klesaly k minus dvaceti stupňům? Dobře. „Pokud se skleněné stěny doplní speciální folií Heat Mirror v meziskelním prostoru, vznikne zde celoroční pohoda. V zimě se odráží teplo zpět do místnosti, v létě se zase prostor nepřehřívá a nemění ve skleník,“ říká Jiří Dobrovolný ze společnosti Izolační skla, která vybírala a dodávala všechny skleněné prvky do tohoto interiéru.

Foto: Izolační skla

Černobílý interiér přízemí oživuje oranžové sklo v kuchyniFoto: Izolační skla

Foto: Izolační sklaMajitelé si nechali vyrobit kuchyň na míru, a tak si do ní mohli zakomponovat i výsuvné žehlicí prkno

Skleněná je i kuchyň

Spodní část domu je zařízena podle současných trendů – bílé stěny doplňují bílá pohovka, bílá křesla a jídelní stůl ve stejné barvě. Na nábytek rodina zvolila kombinaci bílé s tmavým dřevem. Tuto sterilitu narušuje kuchyňská linka s výraznými dvířky. Nejde však o moderně lakovaná ve vysokém lesku, ale o čiré sklo podbarvené oranžovou fólií. Prostor za pracovní deskou je pro změnu ze skla černého; sice na něm budou vidět kapky a otisky prstů, ale zase k jeho vyleštění stačí pár tahů prachovkou. Obklad je z korku, který působí jako kontrast k lesklým materiálům a zároveň ladí s barovým pultem.

Kuchyňskou linku si nechali majitelé vyrobit na zakázku. Má tvar přerušovaného písmene U, přičemž jednu stěnu rodina zcela zaplnila skřínkami a vysokými spotřebiči včetně kotle, kterým se vytápí celá nemovitost. Součástí sestavy je i barový pult. Závidět ho majitelům mohou jak muži, kteří by zde určitě rádi vysedávali, tak ženy. Majitelka v něm má integrované žehlicí prkno, a pokud potřebuje něco přežehlit, má ho během pár sekund při ruce. Odpadá přenášení do skříně či komory a jeho následné uklízení. I s tím museli majitelé předem počítat, když navrhovali umístění elektrických zásuvek.

Foto: Izolační skla

Sklo nahrazuje i zábradlí u schodů do patraFoto: Izolační skla

Dveře místo jmenovky

První patro tvoří čtyři pokoje, z nichž rodina využívá zatím tři – v jednom bydlí syn, ve druhém dcera a ve třetím mají ložnici rodiče. I když budou dveře zavřené, rozhodně je od sebe rozeznáte. Do klučičího pokoje vedou dveře modré, do rodičovského zelené. Do těchto barev je laděn i celý interiér pokojů. V ložnici se zelené sklo spolu s květinovým dekorem opakuje na dveřích velké vestavné skříně.

Foto: Izolační skla

Do synova pokoje vedou modré dveře, do ložnice zelenéFoto: Izolační skla

Foto: Izolační skla

Se zelenými dveřmi do ložnice ladí i vestavěná skřínFoto: Izolační skla

Z téhož materiálu, samozřejmě neprůhledného, jsou i dveře na toaletu a do koupelny a i ta jsou zdobena originálními vzory. Jedinečné je ale i okno koupelny, které zachovává maximální soukromí i bez použití rolet či jiného zastínění. Mezi skly je totiž opět instalovaná speciální tepelná folie Heat Mirror, tentokrát ovšem potištěná motivem vodopádu. Ten je vidět jak z interiéru, tak z exteriéru. Rozhodně to ale neznamená, že by do koupelny proudilo méně světla, jako když stáhnete žaluzie. „Skrz potištěnou folii světlo prochází, a naopak dostává i jasnější barvu. Znamená to, že i když je za oknem pošmurno, uvnitř koupelny se cítíte, jako by venku svítilo sluníčko,“ dodává Jiří Dobrovolný.

Také si užíváte v koupelně stejný komfort jako v celém bytě?

Reklama

Související témata:

Načítám