Hlavní obsah

Hlava rodiny? Většinou žena!

Foto: Thinkstock

Většinu důležitých rozhodnutí dělají ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Kdo je v manželství šéf? Muž rozhodně ne! Nejnovější britský průzkum totiž ukázal, že většinu důležitých rozhodnutí týkajících se rodiny a společného života dělají ženy. Rozhodují v podstatě o všem a naopak mužům toho moc nezbylo. V jejich moci je údajně jen výběr auta a televizního programu.

Článek

Muž je hlava rodiny a žena krkem, který tou hlavou otáčí. Tuhle větu říkají ženy i muži, ale většinou jen v žertu. Ovšem nejnovější průzkum, který zorganizovala britská potravinářská firma Ginsters, ukázal, že to není žádný vtip. V manželství skutečně vládnou ženy!

Mužům zbyla jen televize

Studie, která je založena na průzkumu mezi třemi tisíci britskými páry, ukázala, že ženy rozhodují o třech čtvrtinách důležitých věcí souvisejících s rodinou a partnerským životem. Mají poslední slovo při výběru dovolené, bydlení, vybavení domácnosti, rozhodují i o tom, za co se utratí společné peníze a kdy je ten správný čas na pořízení si dětí.

Zcela zásadní vliv mají ženy i v otázce výchovy a péče o děti, pokud je pár má. Mnohem častěji rozhodují o výběru jména, o tom, jaké oblečení se dítěti pořídí a také, do jaké školy bude chodit.

Foto: Thinkstock

Muži rozhodují, na co se budete dívat v televiziFoto: Thinkstock

Dle výše jmenovaného, mužům toho moc nezbylo. V podstatě jen auto a televize. Oni rozhodují o tom, jaký vůz si rodina pořídí a na co se večer bude koukat v televizi.

A co sex? Opět velí ženy

Bohužel pro muže, i intimní život mají pod kontrolou spíše ženy. Šest z deseti mužů se totiž přiznalo k tomu, že o tom, kdy a jak často se budou milovat, rozhoduje jejich partnerka.

A i v méně závažných věcech mají podle průzkumu ženy navrch. Zástupkyně něžného pohlaví prý určují, kdy je čas jít spát, jak moc nebo málo se bude doma topit a také, jak bude rodina trávit volný čas. „Zdá se, že muži už dávno nejsou hlavou rodiny a dobře to vědí. Byli jsme velmi překvapeni, jak otevřeně a upřímně o svém nevalném vlivu na chod domácnosti mluvili. Z jejich výpovědí navíc vyšlo, že jim tento stav nijak nevadí,“ říká mluvčí Ginsters Larry File.

Co budeme jíst? Zeptej se maminky

Další oblastí, ve které mají rozhodovací právo v podstatě jen ženy, je stravování. Ženy určují, jak, kdy a co se bude jíst. Dvě třetiny respondentů dokonce uvedly, že co se týče stravování, jsou na své partnerce zcela závislí. Navíc tím na ni přenášejí i péči o jejich styl života a zdravotní stav. Více než polovina dotazovaných mužů pak uvedla, že se svou manželkou dokonce konzultují i to, zda si dají či nedají sklenku alkoholu. A tři čtvrtiny mužů takto postupují i ve chvíli, kdy mají v plánu sníst něco vyloženě nezdravého.

Foto: Thinkstock

Ženy určují, co se bude jístFoto: Thinkstock

Každý má své triky

Většině mužů, kteří se do výzkumu zapojili, ale takový stav nevadí. Občas prý mají trochu problémy s prosazováním vlastních představ a tužeb, ale zároveň jsou rádi, že nemusí vše řešit sami. „Muži sami dost často žádají ženy o radu, a když je pak potřeba něco rozhodnout, rádi se jejich názorům podřizují,“ upřesňuje Larry File.

A navíc, ženy i muži přiznali, že každý má své triky, jak ve vztahu dosáhnout svého. Zástupkyně ženského pohlaví sází především na krátké sukně, sexy výstřihy a pohledy, které naznačují, že by se v ložnici mohly dít skutečné zázraky.

Naopak muži útočí na jinou strunu a své partnerky se snaží uchlácholit pomocí čokoládiček a jiných sladkostí.

A jak je to u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám