Hlavní obsah

Jak dostat vlasy do formy?

Foto: archiv Jána Šabíka

Účesy Jána Šabíka jsou plné fantazieFoto: archiv Jána Šabíka

Reklama

Na začátku ledna byl Ján Šabík jedním z účastníků jedenáctého ročníku prestižní soutěže Kadeřník roku. Nakonec vyhrál cenu veřejnosti Slovenské republiky. A protože vlasy chceme mít všichni krásné, vyptali jsme se na to, jak má podle něj vypadat správná péče o vlasy, jak si vybrat vhodnou barvu v kterémkoli věku a čím je po zimě vzpružit...

Článek

Ze dne na den se jeho jméno zapsalo do kadeřnických dějin. Kromě radosti mu vítězství přineslo i spoustu starostí a zodpovědnosti. Jak ho to ovlivnilo v jeho práci?

„Tento úspěch mě naplnil množstvím energie a nových nápadů. Je to pro mě velká výzva pokračovat v započaté práci."

Jako kadeřník jste povinen sledovat trendy. Které z těch součastných se vám líbí a proč?

„Nejvíc se mi líbí trendy elegance v zemitých barvách, které doplňuje jemný úlet."

Každý kadeřník má v oblibě jistý druh vlasů. Se kterým typem vlasů se vám lépe pracuje?

„Musím říci, že se všemi typy vlasů svých zákaznic, protože ať má vlasy jakékoli, vždy se snažím, aby byla s výsledným efektem spokojená a tehdy jsem spokojený i já."

Foto: archiv Jána Šabíka

Ján Šabík byl oceněn na prestižní soutěži Kadeřník rokuFoto: archiv Jána Šabíka

Źeny se v poslední době starají o své vlasy mnohem více, než tomu bylo dříve. Stále ještě ovšem dělají notorické chyby. Které jsou podle vás ty zásadní a jak je napravit?

„První a častou chybou je nesprávné umývání vlasů, které je nutné dělat dvakrát po sobě. Důležité je také jejich důkladné proplachování po nanesení šamponu, balzámu i kondicionéru. Mohou se totiž začít tvořit lupy nebo se vlasy mohou začít nadměrně mastit. Další chybou je nesprávný výběr šamponu, foukání horkým vzduchem a nadměrné lakování, které způsobuje vysoušení."

Jak by tedy podle vás měla vypadat standardní péče o vlasy? Co by rozhodně nemělo chybět, ať už máme jakýkoli typ vlasů.

„Standardní péčí je, aby vlasy byly pravidelně zastřihované, správná volba šamponu podle typu vlasů. Velmi důležité je také ošetření vlasů profesionálními přípravky od vašeho kadeřníka, který vám určitě dobře poradí, co je pro vaše vlasy vhodné. Ať máte jakýkoli typ vlasů, touto péčí docílíte, že vlasy budou vždy nejen čisté, ale i lesklé a upravené."

Foto: archiv Jána Šabíka

Nejvíc se mu líbí trendy elegance v zemitých barváchFoto: archiv Jána Šabíka

Po zimě bývají vlasy unavené. Jakou vzpruhu byste doporučil pro takové vlasy?

„První jarní vzpruhou pro vaše vlasy je zastřihnutí roztřepených konečků. Tím se zabrání samovolnému zkracování vlasu. Na trhu se nachází velký výběr ošetřujících a povzbuzujících přípravků na vlasy, které dokážou okamžitě upravit a posílit namáhané vlasy v zimním období. Avšak pokud dáváte přednost domácím přípravků, pak je účinnou alternativou olivový nebo ricinový olej, které svými blahodárnými účinky navrátí vlasům lesklý vzhled a vitalitu."

Většina žen má barvené vlasy. Co je pro ně nejlepší? Dá se nějak definovat vhodnost barvy s ohledem na věk klientky?

„Jestliže jste se už rozhodla vlasy barvit, je vhodné, aby byly barvené pravidelně, aby nedošlo k dlouhodobému vymývání barvy, čímž by vznikly nepěkné odrosty vlasů. Trvanlivost barvy stejně jako její vzhled záleží na vhodném zvolení přípravků na barevné vlasy. Mladším zákaznicím bych doporučil raději než trvalou barvu tónovací. Trvalé barvy doporučuji používat v odstínech, které jsou přirozené. To znamená s ohledem na vaši původní barvu. Pokud má zákaznice vyšší procento šedin, výběr barvy by měl být ve světlejších tónech, čímž se docílí, že při odstranění šedin tóny splynou s odrostem. Nic ovšem nepokazíte ani jemným melírováním vlasů, které krásně oživí a dodá opticky objem."

Foto: archiv Jána Šabíka

Pokud je zákaznice spokojená, je spokojený i její kadeřníkFoto: archiv Jána Šabíka

Jak se díváte na používání kulem, žehliček a fénů v každodenním životě?

„Uvedenými pomocníky dosáhnete rychlého a pěkného vzhledu vlasů, ale častým používáním mohou i tyto přístroje vlasy poškodit. Podle mě je základem správně zvolený střih."

Poslední dobou se dostalo do popředí i prodlužování vlasů. Existuje podle vás šetrná metoda?

„Prodlužování dosáhnete rychle krásných a dlouhých vlasů, pokud je to provedeno precizně a hlavně v této oblasti odborně zdatnými lidmi. Důležité je používat kartáč z přírodních štětin, šampony, balzámy určené pro tento typ vlasů, a samozřejmě důsledné posouvání odrostlých spojů vaším kadeřníkem. V případě odstranění těchto napojovaných vlasů, může v některých případech dojít i k řídnutí vlastních vlasů. V takovém případě je dobré nasadit výživové doplňky s obsahem zinku a selenu."

A jak často bychom měli obecně navštěvovat kadeřníka?

„Jednou za měsíc, pokud chodíte na pravidelné stříhání konečků vlasů. U dobarvování záleží na rychlosti růstu vlasů, ale je to zhruba po 4 až 6 týdnech. Hlavní je chodit pravidelně, jen tak budete mít vlasy vždy zdravé a upravené."

Už jste objednaní ke svému kadeřníkovi?

Reklama

Související témata:

Načítám