Hlavní obsah

Jak zabavit děti doma: Máme skvělé tipy na pohybové hry!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Dny, které trávíme nyní doma s dětmi, jsou velmi dlouhé a náročné. Pokud už máte všechny společenské hry dávno v malíku, zkuste pohybové aktivity. Máme super tipy, ze kterých budou menší děti nadšené.

Článek

Rodiče puberťáků nechť prominou, ale teenageři už se většinou zabaví sami a o nějaké pohybové aktivity doma zřejmě stejně příliš nestojí (co dělá karanténa s teenagery). Zaměřme se na menší děti zhruba do 12 let, které vyžadují hodně pohybu. Přinášíme tipy na indoorové aktivity, které zvládnete připravit a zrealizovat i v malém bytě.

Samozřejmě, že jakmile to počasí dovolí, je lepší nechat děti vylítat venku. Ovšem ne vždy je to možné, neboť rodiče potřebují přes den pracovat, nebo chtějí dát dětem prostor, aby se mezi učením odreagovaly samy (jak zvládnou práci i učení s dětmi). Pokud jste tedy, stejně jako některé naše kamarádky, vděčné za každý tip, jak zabavit v současné době doma děti, určitě některé hry vyzkoušejte. Budou se vám hodit i za špatného počasí.

1. Šipkovaná

Nemáte-li doma házecí šipky, vůbec to nevadí, ba naopak. Tahle hra bude děti bavit rozhodně víc, neboť místo šipek si musí poskládat klasickou papírovou vlaštovku. Tu si navíc mohou vybarvit a popsat dle vlastní fantazie. Pak už jen vezmete staré noviny či plakáty a slepíte z nich obdélník o rozměrech zhruba metr krát půl metru (5 dekorací ze starých novin a letáků). Vystřihněte v něm následně pět otvorů různě velkých, ale pozor, měly by jimi proletět vlaštovky. Pak už jen stačí otvory patřičně obodovat. Logicky nejmenší otvor je za nejvíce bodů (jak vyrobit terč na šipky).

Foto: Pavla Drlíková

Šipkovaná bude děti určitě bavit, chce to dobře mířitFoto: Pavla Drlíková

2. Spiderman

K téhle akční prolézačce stačí jediná pomůcka. Nějaký provázek či vlna a dobře uspořádaná chodba či pokoj, ve kterém nastražíte šikovnou síť tak, aby ji děti musely částečně podlézt či překročit. Provaz omotejte kolem klik, šuplíků či noh postelí a židlí v pokojíčku. Cílem je spletitou pavučinou projít v co nejkratším čase, a samozřejmě bez jediného dotyku. Na špagátek můžete umístit i malé rolničky či zvonečky, které při každém doteku zacinkají (tyhle otravné hry děti milují).

Foto: Pavla Drlíková

Dětem namluvte, že musí nenápadně prokličkovat sítí laserů, které znají z akčních filmůFoto: Pavla Drlíková

3. Závody s kloboučky

Pokud máte doma plastové barevné kloboučky, které najdete v obchodech pod názvem vytyčovací mety, použijte je. Lze je však nahradit i plastovými víčky nebo namalovanými a vystřiženými kolečky. Rozestavte je do jedné řady a závody mohou začít. Děti je musí na čas přeskákat po jedné noze ze strany na stranu, snožmo, přelézt po čtyřech bez dotknutí nebo je klasicky proběhnout cik cak či jako rak pozadu, můžete si vybrat.

S kloboučky lze hrát také hru Na pláž. Připravte si karimatku, která bude představovat pláž, a před ní rozestavte modré a žluté kloboučky ve dvou řadách asi metr od sebe. Stačí vám klidně pět modrých a pět žlutých kloboučků či vybarvených koleček. Pak začnete postupně říkat povely „na pláž“, „do vody“ nebo „z vody“. To znamená, že děti se podle pokynů musí co nejrychleji přemístit. Když jdou na pláž, sednou si na karimatku. Když do vody, přeběhnou za modrou řadu a když z vody, přeběhnou za žlutou řadu. Mimochodem, pamatujete si pět nejznámějších her ze svého dětství?

Foto: Stanislav Duben

Hru Na pláž můžete hrát v předsíni i obývákuFoto: Stanislav Duben

4. Foukaná

Na podlahu rozmístěte cik cak za sebou přilepené papíry ve tvaru tunelu. Pak dejte dětem brčka a pingpongové míčky, určete start a cíl, a kdo první dofouká svůj míček tunýlky na druhý konec, je jasný vítěz. Foukat ale můžete i bez brček. A zahrajte si spolu s dětmi, uvidíte, že to ocení.

Foto: Pavla Drlíková

Foukáním do míčku si děti krásně procvičí plíceFoto: Pavla Drlíková

5. Zapojte hračky

Zapojte do akce hračky, kterých mají děti plný pokojíček. Připravte jim cvičební podložku a na jeden konec dejte větší kuchyňskou mísu. Děti se natáhnou na podložku a plyšáky nebo jiné hračky, které jste jim rozmístili pod nohy, musí nohama chytit a dát je za hlavu do mísy. Další úkol procvičí i chodidla. Děti musí prsty u nohou brát malé gumové či plyšové hračky a dávat je opět do mísy.

Foto: Kristýna Ďuďová

Tuhle rozcvičku mohou děti vyzkoušet po ránu rovnou v posteliFoto: Kristýna Ďuďová

6. Ruce nohy

Rozdejte dětem 30 papírů, které mohou být klidně už z jedné strany pomalované. Na 15 z nich ať obkreslí své dlaně a na dalších 15 chodidla. Nalepte stopy na přeskáčku vždy po třech vedle sebe do tří sloupců za sebou. Aby papíry dobře držely, přilepte každý zvlášť ideálně z pravé i levé strany širokou izolepou. Děti pak musí v co nejkratším čase zvládnout po nich přejít na druhou stranu a ve všech řadách se musí dotknout správnou končetinou.

Foto: Pavla Drlíková

U téhle hry si děti procvičí jemnější motorikuFoto: Pavla Drlíková

Máte pocit, že vám doma děti přerůstají přes hlavu? Přečtěte si, jak zkrotit dítě, které terorizuje celou rodinu,  mohlo by se vám to hodit.  

Reklama

Související témata:

Načítám