Hlavní obsah

S dětmi do přírody? 8 míst, kde to bude bavit vás i je

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Reklama

Procházka po obyčejném lese může dospělého pohladit po duši a uklidnit jeho rozbouřené nervy, zato malého turistu zaručeně unudí a otráví. Zkuste ale některý z těchto osmi výletů do přírody, které jsou tak zajímavé, že si děti odpustí i jejich klasické „Mě už bolí nožičky“.

Článek

Také vám už pomalu dochází nápady, kam vyrazit s dětmi na výlet? Jestli se vám nechce mačkat u výběhů v zoologických zahradách, ani trávit čas v dětských koutcích, zkuste objevit krásy přírody na zajímavých místech. Tyto tipy se hodí nejen na výlet během prodlouženého víkendu, rozhodně stojí za to objevovat tato místa i jindy během roku. A rovnou klidně i na delší dovolenou!

Zjistěte, jaké poklady tedy máte na dohled. Říká se, že všude dobře, doma nejlíp, tak toho využijte a vyrazte na pěkný výlet. Máme pro vás několik tipů z celé České republiky.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

V okolí Prahy: Údolí Divoké Šárky

Výlet do přírody a začínáme Prahou? V Šáreckém údolí nebudete mít o existenci hlavního města ani potuchy. Tady si to užijete jak s malými dětmi, které co chvíli bolí nohy, na kolech, když si chcete dát do těla, i pokud máte chuť na turistiku pro náročnější. Smočte si nohy v přírodním koupališti Džbán, vystoupejte na Kozákovu buližníkovou skálu nebo dojděte po turistické trase do Nebušic.

Foto: yegorovnick, Shutterstock.com

V údolí Divoké Šárky najdete jak cesty pro kočárky a kola, tak i pro horaly, kteří to mají rádi adrenalinovéFoto: yegorovnick, Shutterstock.com

Jih Moravy: Projděte se Lednicí

Že jsou hrady a zámky ještě zavřené? Tím se nenechte odradit a vyrazte do Lednice, to nám doporučil táta Honza (děti 4 a 7 let). Najdete tu jeden z nejkrásnějších parků. Až se pokocháte francouzskou zahradou, vezměte to kolem rybníků k minaretu. Cestu si zpříjemníte Skrytým příběhem. Stáhněte si mobilní aplikaci s geolokační hrou – ta zdejší se jmenuje podle stavitele Hardtmuthova nemoc. Pomozte mu dokončit projekt a vynalézt tužku!

Foto: Alexander Uhrin, Shutterstock.com

Ač se do zámku zatím nedostanete, v přilehlých zahradách se pokocháte víc než dostFoto: Alexander Uhrin, Shutterstock.com

Kokořínsko: Cinibulkova stezka

Chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko vede zajímavých tras několik, vyzkoušejte třeba Cinibulkovu naučnou stezku, kterou prošla Katka (38). Zajímavá stezka vás protáhne lesem i polem, je plná pískovcových útvarů, bludišť a roklí a byla pojmenována podle místního propagátora turistiky. Trasa začíná u Městských lázní ve Mšeně a po devíti kilometrech se do Mšena vrátíte. Najdete jeskyni Máří Magdalény, skalní útvar Tutanchamon nebo Žábu?

Foto: Koutas, Shutterstock.com

Jedna z nejkrásnějších oblastí Česka je příroda kolem hradu KokořínFoto: Koutas, Shutterstock.com

Harrachov: Liščí stezkou k vodopádu

Chystáte se občerstvit horským vzduchem a vaší ambicí nejsou nejvyšší hory? Zkuste Harrachov a projděte se k Mumlavskému vodopádu. Trojnásobná maminka Míša radí vzít to kolem Expozice Šindelka: po chvíli narazíte na naučnou Liščí stezku, která dětem zpříjemní cestu. Odměnou pak bude pohled na Mumlavu, vodopád a čertova oka, které proud řeky vymlel v žulových stupních.

Foto: mkos83, Shutterstock.com

Po cestě se dozvíte mnohé o liškách a pak se vám naskytne nádherný výhled na divokou voduFoto: mkos83, Shutterstock.com

Českosaské Švýcarsko: Tiské stěny

Místo, kde budou nadšení velcí i malí, jsou skály u Tisé. Blogerka z webu S dětmi v báglu doporučuje s menšími zvolit okruh Malé stěny – užijte si obří skalní bludiště a dětská fantazie bude pracovat při procházení okolo skalních útvarů. Pokud jste zdatnější turisté, nebojte se Velkých stěn a najděte všechny útvary ve skalách – je jich 54 a nechybí Hlava krokodýla, Ořech a Napoleonova bota.

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Děti si ani nevzpomenou na pohádky nebo městská hřištěFoto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Beskydsko: Na Lysou horu za zbojníkem

Máte v plánu pořádný výšlap a uvažujete nad Lysou horou? Díky Lence (39) víme, jak si udělat výlet zajímavý! Jděte Naučnou stezkou Lysá hora  z Malenovic nebo Ostravice. Pokud chcete stezku zvládnout komplet (16,5 km), je třeba si cestu naplánovat tak, že z jedné obce vyjdete a z vrcholu sejdete do druhé. Pak potkáte 15 zastávek a zjistíte víc o zbojníkovi Ondrášovi, jeskyních a pokladech i nelehkém životě na horách.

Foto: stockfoto, Shutterstock.com

Můžete si stokrát během výšlapu zazpívat Beskyde, beskyde nebo se zabavit naučnou stezkouFoto: stockfoto, Shutterstock.com

Plzeňsko: Kozel, Lopata a Mariina skála

Od Terezy a jejího šestiletého syna máme tip z okolí Plzně. Páni hradu Lopata patřili k loupeživým rytířům, a i když se z jejich sídla mnoho nedochovalo, má zřícenina romantické kouzlo. Působivá je i lesní cesta, kterou se odtud dostanete na zámek Kozel  – místní rozlehlý park se podobá vídeňskému Schönbrunnu. V okolí najdete naučné stezky i dřevěný altán na Mariině skále, tedy repliku původní stavby, kterou zničila vichřice.

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Místo, které byste v západních Čechách měli určitě navštívit, je zámek Kozel. Ačkoli zatím si můžete prohlédnout pouze zahradu. Na vnitřní prostory si musíte ještě pár týdnů počkatFoto: Peteri, Shutterstock.com

Jizerky: Mravenčí stezkou na Královku

Máte-li chuť na kratší procházku, zkuste Jizerské hory a rozhlednu Královka  – tip jsme dostali od maminky dvouletého caparta, Kamily. Zaparkujte v Bedřichově a vydejte se sem Mravenčí naučnou stezkou. Potkáte 15 dřevěných soch, které zobrazují zvířátka žijící v tamní oblasti, a spoustu se toho o nich dozvíte.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Krátká procházka s cílem v podobě rozhledny bude bavit celou rodinuFoto: Pyty, Shutterstock.com

Užijte si třídenní volno a načerpejte energii na květen! Víte, že příroda léčí?

Reklama

Načítám