Hlavní obsah

Jak zabavit malé dítě, když pracujete doma

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce v domácnosti si žádá plné soustředění. Děti ale také. Chvilku nepostojí, chtějí neustálou pozornost. Jak je ale zabavit, aby se necítily odstrčené, byly v bezpečí, a přitom mít uklizený byt, umyté nádobí a uvařenou večeři?

Článek

Taková hezká hra je to: řezat maso ostrým nožem, loupat brambory špičatou škrabkou, sypat koření do vroucí polévky. Tak takhle vaše dítě přemýšlí. Co je pro vás povinnost, to bere jako hru na uklízení, vaření, mytí nádobí. A chce se do ní zapojit. To ale není vhodná hra, že? Tak co s prckem, když musíte doma něco udělat? A dejte si pozor, aby se přitom nezranilo!

Slovní fotbal

Ano, je nutné dítko zabavit... Co třeba slovní fotbal? Vy řeknete balon a protihráč musí rychle odpovědět slovem, které začíná na poslední písmeno, tedy N: například nohavice. Další hráč pak vymýšlí slovo na E, třeba elektrika. U této hry se dá dělat ledajaká manuální práce: žehlení, mytí nádobí nebo třeba podlahy či schodů.

Rychlá změna pozornosti

Horší situace nastává, když volá šéf a požaduje po vás okamžité informace. V takové chvíli si dítě zcela určitě vymyslí tu nejhlučnější činnost: troubí na trubku, bouchá do všeho, co mu přijde pod ruku, křičí a vyžaduje pozornost. Právě teď potřebuje asistenci při mytí rukou nebo dalších každodenních rituálech. V tomto případě mám jednu prostou radu: změňte cíl jeho pozornosti. Stačí zavolat: pozor, podívej, co je venku. Pak ale musí následovat další krok: vidíš ta auta na parkovišti? Namaluj to, které se ti nejvíc líbí, spočítej, kolik je tam žlutých nebo červených. Ke změně pozornosti stačí maličkost. Třeba jen dotaz, jakou barvu má váš kabát, a vyšlete ho na průzkum do předsíně. Co s tím, když vaše dítě špatně kreslí a píše?

Pohádky zachrání (skoro) všechno

Pro další krizové situace se vyplatí naučit se nazpaměť několik pohádek, které pak dítěti vyprávíte. A mezi vyprávěním se ptáte, jak to vlastně bylo dál, nebo o čem pohádka byla. Jak to dopadlo se šípkovou Růženkou nebo Červenou karkulkou. Chtějte po dítěti příběh nakreslit. To ho zabaví na dalších pár desítek minut. A pastelky? Ty může srovnávat podle toho, jak barvy ladí k sobě.

Došla vám inspirace? Nevadí, máme pro vás několik tipů...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Fixy či pastelky dítě spolehlivě zabavíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Výroba loutek

Použijte ruličky od toaletního papíru a pastelky. Nechte děti na ruličky nakreslit postavičky z pohádek podle jejich vlastní fantazie. Až skončíte práci, zahrajte si s nimi divadlo. Použít mohou i houbičky, vařečky nebo kartony od vajíček.

Lepení tvarů z látek

Ze zbytků látek nebo starého oblečení předem vystříhejte různé tvary: trojúhelníky, kolečka, čtverečky, obdélníky (nemáte-li čas dítě sledovat, nikdy mu nedávejte do rukou nůžky ani jiné ostré předměty). Tvary pak děti mohou lepit na bílý papír tak, aby z nich vznikaly postavičky, domečky, hrady nebo další zajímavé výtvory. Dáte tak prostor jejich fantazii, učíte je znát jednotlivé tvary a přitom si procvičují jemnou motoriku. Lepit se dají i listy ze stromů!

Svícínek jako ikebana

Stačí kousek modelíny, na procházce posbírané větvičky, listy, žaludy, kaštany a malá svíčka. Poproste dítě, aby vytvořilo pro slavnostní večeři svícen. Jenom pak nezapomeňte na to, že – byť neumělé dílko – musí na stole opravdu stát. Svícínek mohou vyrobit i ze šišky, skleničky či z papírků.

Koláže z novin a letáků

Děti milují destrukci. Nechte je roztrhat staré časopisy, noviny nebo letáky. Kousky pak mohou lepit na čistý bílý papír. Budete překvapeni, jakého výtvarníka doma máte. A když obrázek zarámujete, může být i dárkem babičce k narozeninám.

A jaké hry hrajete se svými dětmi vy? Naučte je krvavé koleno nebo Honzo, vstávej.

Reklama

Související témata:

Načítám