Hlavní obsah

Jak zařídit minikuchyň?

Foto: shutterstock.com

Mnoho bytů u nás má malou kuchyňFoto: shutterstock.com

Reklama

Krásné a velké – takové jsou skoro všechny kuchyně, které vidíme v obchodech a katalozích. Jenže co dělat, když nám doma zbývají u stěny zhruba tři nebo čtyři metry místa? I sem lze umístit pěknou a účelnou kuchyň, chce to jen trochu víc přemýšlet a znát zajímavé vychytávky.

Článek

Malé kuchyně jsou u nás více než běžnou záležitostí a počítají s tím i výrobci kuchyňského zařízení a spotřebičů. Na trhu pak lze najít spoustu zařízení ve zmenšené velikosti a s menší kapacitou. Předpokládá se totiž, že malé kuchyně se nacházejí v malých bytech, v nichž žije jeden či dva lidé, maximálně mladá rodina s malým dítětem.

Pohodlí šidit nemusíme

Zásada číslo jedna zní: přizpůsobit kapacitu spotřebičů počtu členů domácnosti. Je sice krásné mít velkou dvoudveřovou chladničku, ovšem zabírá velkou část kuchyně. Uvádí se, že pro jednu osobu stačí v lednici prostor o velikosti 50 až 70 litrů. Proto je lepší sáhnout po malé chladničce, která se vejde pod pracovní desku. Navíc je dobré zvážit, zda také potřebujeme mrazák. Jestliže doma skladujeme pečivo na rozpečení, pizzu a led do koktejlu, zcela si vystačíme s mrazicím boxem, který bývá součástí těchto malých chladniček.

Podobně je to s vařením. Asi dlouho budeme pátrat v paměti, kdy jsme naposledy zapnuly všechny čtyři plotýnky sporáku. Přitom běžně dnes dostaneme i dvouplotýnkové vařiče, které jsou čím dál dokonalejší a v této velikosti lze sehnat jak klasickou elektrickou či plynovou desku, tak i tu indukční, ty se dokonce vyrábějí i jako jednoplotýnky.

Myčky nádobí se šířkou 45 centimetrů už jsou poměrně známé. Ušetří místo a pojmou osm sad nádobí. Ale v mnohých rodinách je i tohle moc. Pro ně jsou pak připraveny takzvané kompaktní myčky. Ty mají velikost zhruba jako mikrovlnná trouba, pojmou čtyři až pět sad a na mytí nádobí spotřebují jen sedm litrů vody. Přitom mohou stát jak volně na pracovní desce, tak je lze uklidit třeba do spodní skřínky.

Foto: IKEA

Trojúhelníkový stůl se dá rozložit na čtvercovýFoto: IKEA

Ergonometrie platí i v malém

Zapomínat bychom rozhodně neměly také na dodržování základních ergonometrických pravidel. Začneme tedy odkládacím prostorem a dřezem o průměru 45 až 50 cm (dohromady se vejdou nad klasickou skříňku „šedesátku“), pak si dopřejeme aspoň šedesát centimetrů volné pracovní plochy a třiceticentimetrovou varnou desku. Vedle ní by opět měl být nějaký odkládací prostor. Když tato čísla sečteme, dostáváme se zhruba na dva metry.

Na zbylý metr je pak vhodné umístit uzavřené skříňky až do stropu a získat tak dostatek úložného prostoru. Sem lze také umístit troubu. Pokud na ni nezbude místo, zvolíme menší typ – ideálně kombinaci klasického pečení a mikrovln - a zavěsíme ho pod horní skřínky.

Pokud ani tolik místa v kuchyni nemáme, může pomoci přístroj trio - ten má velikost jako klasický sporák, ale jsou zde vyskládané odspoda kompaktní myčka, trouba a varná deska - plynová nebo elektrická.

Stolečku, vysuň se

V malých bytech jen těžko najdeme samostatnou jídelnu a zpravidla se nevejde ani jídelní stůl do obývacího pokoje. A tak je musíme vtěsnat opět do kuchyně.

Při nedostatku místa pomohou vysouvací jídelní desky nebo skládací stolky. Pokud je momentálně nepotřebujeme, visí souběžně se zdí. Vyhneme se tak tomu, že při práci do nich budeme narážet. Pokud se chystáme jíst, desku zaaretujemeve vodorovné poloze a máme stůl. Stejně tak místo ušetří stohovatelné židle, které snadno naskládáme na sebe.

Pořád si myslíte, že jste ošizení, když máte malou kuchyň? Pak nezapomeňte, že co je malé, to je hezké!

Reklama

Související témata:

Načítám