Hlavní obsah

Jaro v bytě? Pohrajte si s květinovým vzorem!

Foto: THINKSTOCK

Kvést můžou nejen rostliny na balkoně, ale celý bytFoto: THINKSTOCK

Reklama

Hledáte něco, co se hodí do každého interiéru a současně nabízí nepřebernou škálu možností? Pořiďte si bytové doplňky s květinovým vzorem! Jaro k tomu přímo vybízí...

Článek

Ať moderní nebo tradiční interiér, každému bude slušet květinový dekor. Stačí se jen porozhlédnout v obchodech a podle svého vkusu si vybrat „kytici“, která vám stoprocentně neuvadne a ještě může přinést do bytu svěží jarní vánek.

Blíž k přírodě

„Květiny i jiné rostliny jsou podvědomě vnímáme jako přírodu, a proto je rádi do interiéru umisťujeme. Zvlášť květy si totiž můžete nahradit živé kvetoucí rostliny,“ říká interiérová designérka Věra Tomíčková z Toto studia. A dodává, že chcete-li motiv květů kombinovat s dalšími vzory, volte spíše jednoduché tvary, a pokud možno jednobarevné. Zatímco do klasicky laděných interiérů se více hodí doplňky s menšími vzory, modernímu interiéru budou spíše slušet vzory velké až abstraktní.

Foto: Optimal interier design

Květinové bavlněné závěsy Bridge z kolekce Poetry značky Kobe, 140 x 1 m za 1523 KčFoto: Optimal interier design

Foto: kika

Na foto (zleva): stojan na časopisy Lancy za 1890 Kč, sada dvou skleněných stolků Basel za 3190 KčFoto: kika

Do kuchyně a jídelny

Mezi jarní barvy patří světle zelená, žlutá a oranžová, které osvěží prostírání, set nových hrnků nebo soupravu talířů. Nemáte-li však rádi příliš výrazné barvy, vybírejte si ze široké škály decentnějších růžových a fialových odstínů.

Foto: IKEA

Skleněné talíře Ideell: dezertní za 49 Kč/kus, hluboký nebo mělký za 79 Kč/kusFoto: IKEA

Foto: Apropos-shop CZ

Kolekce Belvedere značky IHR: hrnek za 203 Kč, dóza za 423 Kč (oboje tenkostěnný porcelán bone china), podnos z melaminu za 264 KčFoto: Apropos-shop CZ

Do obýváku

Na trhu je mnoho doplňků, které dokážou přinést jarní náladu do bytu po celý rok, bez ohledu na roční období. Osvěžit se pak nabízí stěny pokoje – pomůže tapeta, obraz nebo jednotlivé drobné dekorace na zeď, oknům je vhodné pořídit slušivé záclony nebo závěsy.

Foto: Optimal interier design

Papírová květinová tapeta z kolekce Villasiena značky Wallquest se prodává v rolích 0,53 x 10,05 m, cena k doptání v obchoděFoto: Optimal interier design

Foto: Ifantazie CZ

Plastové dekorace na zeď: růžová Wallflower, set 25 kusů za 655 Kč, bílá Blooma, set 6 kusů za 329 Kč, oboje značka UmbraFoto: Ifantazie CZ

Do ložnice i dětského pokoje

Pokud se nebojíte výrazných barev, volte žluto-oranžové, žluto-červené nebo žluto-zelené dekory na kusových kobercích, které vám dodají energii. Kusové koberce se hodí i do pokoje vašich dětí (pro teenagery zkuste například tvar připomínající snowboardové prkno). Ovšem „rozkvést“ mohou i lampičky na nočním stolku, případně té staré kupte či ušijte nové stínítko.

Foto: Alax

Kusové koberce Arte Espina, akrylové vlákno, cena na vyžádáníFoto: Alax

Foto: Apropos-shop CZ + IKEA

Lampa značky Green Gate: textilní stínidlo Vera Grey za 699 Kč, noha ze dřeva za 1398 Kč, látkové stínidlo Alvine Pärla za 299 KčFoto: Apropos-shop CZ + IKEA

Do chodby

V mnoha bytech je vstupní hala nebo chodba tmavá, bez přirozeného zdroje světla. Jednoduše ji rozzáříte veselejšími barvami, případně i tvary svítidel. A tam, kde „chybí“ dveře, může „rozkvést“ třeba i provázkový závěs, který funguje jako dekorativní dělicí prvek. Další tipy nejen pro chodbu najdete v článku Vykouzlete si jaro v bytě. 10 tipů, jak na to!.

Foto: Magnet 3Pagen

Provázkový závěs z polyesteru s plastovými růžičkami za 549 KčFoto: Magnet 3Pagen

Foto: alax

Stropní svítidlo Riccy, různé barvy, od 3702 KčFoto: alax

Do koupelny

Tady pomůžou maličkosti, a nemusí to být vždy jen nové ručníky. Půvabně vypadá mýdlenka s dekorem růží, malé zrcátko ve stejném designu nebo třeba vonná stébla – samozřejmě s květy.

Foto: yankee candle

Vonná stébla s dekorativními květy, různé vůně, od 639 KčFoto: yankee candle

Tady i tam

Dekorativní polštářky nebo sedáky se hodí skoro všude a výměnou nových povlaků nebo nákupem několika svěžích kousků si přineste domů jaro raz dva. Vybírat můžete jednak z jednobarevných doplňků s dekorem opět v jedné barvě, nebo s motivem květin v kombinacích jarních tónů. Co je sympatické? Chcete-li motivy opakovat nebo spojovat na více bytových doplňcích, výrobci vám k tomu dávají dostatek příležitostí, tak vybírejte!

Foto: kika

Polštáře Funky: potah z bavlny, výplň z polyesteru, obdélníkový za 499 Kč, kulatý za 449 KčFoto: kika

Foto: Ifantazice CZ

Bavlněný povlak na polštář Poppy značky Broste, různé velikosti, za 469 KčFoto: Ifantazice CZ

Také považujete květinový dekor za stálici svého domova? A vpustili jste ho už i do svého šatníku? Napište nám, které vzory jsou vám nejmilejší!

Reklama

Načítám