Hlavní obsah

Jsou vaše zuby citlivé? Může to signalizovat vážnější zdravotní problém!

Foto: IAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Pobolívají vás občas zuby? Příčinou může být jejich zvýšená citlivostFoto: IAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Pití horkého čaje nebo ledové limonády se u vás neobejde bez bolesti zubů? Nepodceňujte signály a hledejte příčinu. Můžete předejít vážnějším problémům, a citlivosti se dokonce zbavit!

Článek

Zvýšená citlivost zubů trápí podle odhadů víc než třetinu dospělých. Zajímavé je, že u dětí se s ní stomatologové nesetkávají. Důvodem bývá nejčastěji špatně prováděná dentální hygiena, nepodceňujte ani vážnější příčiny, jako je zubní kaz či nadměrné opotřebení zubů.

Co by vás mělo varovat?

Zvýšená citlivost zubů se projevuje bolestí v reakci na určitý podnět. Nejčastěji na studené a teplé nápoje či jídlo, ale i na sladké či kyselé. Bolest zpravidla trvá krátce, o to je však nepříjemnější. „Máme i pacienty, kteří si stěžují na citlivost zubů při běhání, kdy vdechují studený vzduch,“ přibližuje vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

Většinou jde o špatnou hygienu

Pokud vás citlivé zuby trápí, nechte se u stomatologa vyšetřit, mnohé odhalí například skusové rentgenové snímky. S nedostatečnou ústní hygienou vám zase pomůže návštěva dentální hygienistky.

Kvůli špatné technice čištění a používání nevhodných, především příliš tvrdých kartáčků dochází k ústupu dásní a odhalování krčků. „V důsledku obnažení zuboviny na krčcích zubů dochází ke dráždění kanálků, a to způsobuje bolest,“ vysvětluje dentální hygienistka Tereza Svobodová.

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Chrup si čistěte až minimálně 15 minut po konzumaci agresivního jídla nebo pitíFoto: 2M media, Shutterstock.com

Skřípání zubů vám bere sklovinu

Příčinou zvýšené citlivosti zubů může být i jejich nadměrné opotřebení, kdy na kousacích ploškách zubů chybí sklovina. Stomatologové se s tím nejčastěji setkávají u lidí, kteří v noci skřípou zuby, což se odborně nazývá bruxismus. Pokud si sklovinu nevědomky ničíte tímto způsobem, je řešením noční chránič. „Ten má ale smysl, jen pokud je pacient disciplinovaný a na noc si ho pravidelně nasazuje,“ dodává lékař.

Eroze z nevhodných nápojů

Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle, neodolá ale kyselému prostředí. Kvůli častému pití limonád, obsahujících kyseliny a cukry, ale i ovocných džusů, postihují problémy se sklovinou bohužel i čím dál více dětí a teenagerů. „Obsažené kyseliny naleptávají povrch zubní skloviny, a ta je potom mnohem náchylnější k poškození a úbytku,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Nikdy byste proto po konzumaci kyselých potravin a nápojů neměli hned sáhnout po kartáčku. „S čistěním kartáčkem je vhodné vyčkat, protože naleptaný povrch zubu je méně odolný a mohlo by dojít k jeho poškození. Zpravidla během 5 až 15 minut se účinkem slin pH částečně zvýší, a tím se i zlepší odolnost povrchu zubů,“ upozorňuje stomatolog MUDr. David Kadlec z Kadlec Dent. Kyselé prostředí vám pomůže rychleji neutralizovat vypláchnutí úst čistou vodou.

Foto: conrado, Shutterstock.com

Často pomůže neutralizace obyčejnou vodouFoto: conrado, Shutterstock.com

Erozi zubní skloviny může signalizovat zvýšená citlivost zubů, ale i změna jejich zabarvení, praskliny i chybějící části skloviny. Pokud lékař odhalí výraznější defekt, je možné chybějící zubní tkáň doplnit bílou fotokompozitní výplní. „Ta doplní zub do původního tvaru a zabrání jak citlivosti, tak dalšímu úbytku zubní tkáně v daném místě. V případě velkých defektů můžeme uvažovat i o keramických fazetách,“ nabízí možná řešení Robert Vondruška.

Babské rady berte s rezervou

Opotřebení skloviny si můžete způsobit i snahou o vybělení zubů pomocí nevhodných prostředků. „Setkali jsme se s pacienty, kteří k tomu používali jemný písek, popílek z cigaret nebo citronovou šťávu. Takové experimenty rozhodně nedoporučujeme,“ varuje stomatolog Robert Vondruška. Citlivost mohou vyvolat i bělicí zubní pudry a abrazivní pasty.

Trápí vás také citlivé zuby? Na co reagují nejhůře?

Reklama

Související témata:

Načítám