Hlavní obsah

Máte doma málo světla? Pomůžou světlovody!

Foto: Velux

Sestava čtyř světlovodů do ploché střechy TCF 014 o průměru tubusu 35 cm přináší do místnosti přirozené denní světlo o intenzitě až 13x větší než u 60 W žárovky (jeden světlovod za 8390 Kč bez DPH)Foto: Velux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přivést si přirozené denní světlo do interiéru je nejlevnější způsob, jak osvětlit svůj domov. Nestačí vám to, které přichází okny? Bydlíte v podkroví? Pak zkuste uvažovat o světlovodu.

Článek

Už samotný název „světlovod“ napovídá, oč tu běží – „přinese“ venkovní světlo k vám domů. „Světlovod doporučujeme umístit například na temnou chodbu, kde jinak chybí dostatek denního světla. Otvor světlovodu lze také vybavit osvětlením, takže, až se setmí, není nutné další svítidlo,“ uvádí designérka Věra Tomíčková z Toto studia. Kromě chodeb rozsvítí i další tmavé prostory, jako jsou třeba koupelny, šatny a podobně.

„Přírodní lampa“ se představuje

Světlovod se skládá ze tří základních dílů. Při pohledu z venku vidíte na střeše jeho zpravidla vypouklou část, kopuli, která je osazená v takzvané manžetě. Na ni navazuje tubus (vyrábějí se buď pevné neboli fixní, nebo flexibilní) a kdybyste se na světlovod podívali už u vás doma, uviděli byste na stropě takzvaný rozptylovač neboli difuzér.

Foto: Allux

Grafika znázorňuje příklad, kudy v domě můžou vést světlovodyFoto: Allux

Světlovody se nabízejí v různých průměrech, pro domácnosti se často používá 25, 35 či 55 centimetrů s různými odchylkami. Délka tubusu se počítá na metry – můžete si pořídit miniaturní světlovod už o délce několika desítek centimetrů nebo větší varianty. Pro soukromé bydlení se udává jako doporučená maximální délka šest metrů, přestože existují i modely delší.

Foto: Velux

Světlovod do šikmé střechy TWR 014 o průměru tubusu 35 cm s designovým doplňkem – ozdobným stropním prstencem a reflexní kapkou (cena světlovodu 11 180 Kč, cena doplňku 12 990 Kč, oboje bez DPH)Foto: Velux

Může se světlo „ztratit“ cestou?

Do jisté míry ano. Zkusme si to uvést na příkladu. Pro místnost o velikosti do 10 m2 by měl stačit jeden světlovod o průměru 35 centimetrů s délkou tubusu 1,5 metru. S každým jedním metrem délky tubusu však dochází k redukci světelného toku o šest procent. Velmi podstatná je i takzvaná reflexní (odrazná) vnitřní vrstva v tubusu i způsob její aplikace na kostru tubusu.

Ovšem množství přivedeného světla k vám domů záleží i na mnoha dalších faktorech: orientaci na světovou stranu (nelepší je jih, případně západ, nejproblematičtější sever), sklonu střechy, roční době, na počasí...

Foto: Solatube

Světlovod si lze pořídit například i s ventilací pro odsávání vlhkého vzduchu třeba z koupelny, jak dokládá model 160DS-250 mm délky do 60 cm (bez ventilace za 6552 Kč, s ventilací za 12 996 Kč, oboje bez DPH)Foto: Solatube

Vždycky ušetříte

I přes prvotní investici do světlovodu (za minimum se označuje částka asi od 9–10 000 korun výše, přestože například e-shopy tyto produkty nabízejí i za nižší cenu), nakonec ušetříte. Když totiž osvětlíte třeba zmiňovanou temnou chodbu uprostřed svého domova, pak už nespotřebujete (téměř) žádnou elektrickou energii potřebnou k jejímu osvětlení. Uvádí se, že dokonce i v zimě, přestože je venku zataženo, může světlovod dopravit do interiéru tolik přirozeného světla, které by odpovídalo 60W žárovce.

Foto: allux

Model 350 Flexi použitý v ploché tašce (za 7450 Kč bez DPH, montáž za 4000 Kč)Foto: allux

Jak koupit a neprohloupit

Jak už jsme zmínili, pořídit světlovod lze například i přes e-shopy, prodávají se i jako skládačka a můžete si je sami instalovat. Ovšem nabízejí je a realizují také třeba pokrývači, a stejně tak existují firmy, které se specializují výhradně či téměř výhradně právě jen na světlovody. Sami si porovnejte, které řešení pro vás bude nejvýhodnější. Je třeba ovšem počítat s tím, že instalace světlovodu také něco stojí, pohybuje se v řádech několika tisíců korun.

Foto: dafe-plast

Světlovody lze instalovat nejen při stavbě domu, ale také dodatečněFoto: dafe-plast

Nejlepší rozhodnutí? Jděte si prohlédnout už hotové realizace, poptejte se lidí, kteří mají doma světlovody delší čas, porovnejte si parametry jednotlivých značek, hledejte odpovědi na další otázky: Jaké (ne)výhody slibují použité materiály? Jak se zamezí úniku tepla? Jak se zajistí, aby domů světlovodem nezatékalo? Kam odchází kondenzát…? Zkrátka nespěchejte. Správný výběr světlovodu stejně jako správný výběr instalační firmy si skutečně žádá určitý čas.

Řešili jste problém s tmavými prostorami právě pomocí světlovodů? Poraďte ostatním, jakých chyb se mají vyvarovat, v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám