Hlavní obsah

Mouchy, mravenci, komáři: Doma už vás nebudou obtěžovat!

Foto: thinkstock

Obtížnému hmyzu se můžete ubránit. Aspoň většinou...Foto: thinkstock

Reklama

Konečně jsou tady krásné až letní dny. Rozkvetly květiny a stromy, kolem nich poletují včely a s nimi se vyrojil i ostatní hmyz. Jak ho nevpustit do bytu, ale bez chemie? Vyzkoušejte staré české triky.

Článek

Pomohou květiny, bylinky i koření. Pro některé pomocníky zajdete do spíže, jiní rostou v zahradě, nebo ještě lépe za oknem. Už tady jejich vůně některý hmyz donutí obrátit se čelem vzad a zabydlet se u sousedů. Máme pro vás léty osvědčené rady, tak se konečně té havěti zbavte.

Mocná síla rostlin

Bylinky odnepaměti slouží k léčení, v kosmetice i jako pomocníci pro úklid a praní. Pomohou i s hmyzem.

Čerstvé rostliny. Na okně či na balkoně pěstujte například mátu, eukalyptus, bazalku, pažitku, mařinku vonnou, muškáty, levanduli nebo molici. Pod oknem v zahradě vysaďte levanduli, řebříček, vratič nebo cibuli či česnek. Jejich aroma hmyz odpuzuje.

Foto: thinkstock

Zázračná levandule – její vůně odhání moly. Když ji nemáte sušenou, dočasně stačí i provoněná koupelová sůlFoto: thinkstock

Hřebíčková voda. Na mouchy a další hmyz včetně vos v místnosti i na mravence venku působí hřebíčková voda. Do mističky dejte asi 15 ks hřebíčku, zalijte je asi 1 dcl vody a nechte louhovat. Misku uložte tam, kde necháváte přes den otevřená okna nebo dveře. Hřebíčky musí být stále ponořené pod vodou.

Esenciální oleje. Kupte je hotové. Nakapejte je třeba na vatový tampon, který dáte na mističku. Levandulovou vůni proti molům vložte do šatníku, dejte pozor, aby se olejem nepotřísnil oděv. Proti mravencům potřete rám oken nebo dveří olejem hřebíčkovým.

Foto: thinkstock

Na hřebíčkový olejíček nedaly babičky dopustitFoto: thinkstock

Koření. Vůně hřebíčku, badyánu, rozmarýnu, pepře, bobkového listu, skořice, máty, chilli papriky pomohou proti létavému i lezoucímu hmyzu. Jak se zbavit dalších druhů, jako třeba rybenek? Přečtěte si tento článek!

Sušené rostliny. Nasušte listy ořešáku, mátu, levanduli, chmel, černý bez, květy šeříku, kůru z citrusů. Dejte na misky nebo si ušijte hezké sáčky a bylinky zavěste do šatníků, do spíže, kuchyně... Působí hlavně proti molům stejně jako jalovcové nebo cedrové dřevo. Jejich kousky koupíte v drogerii a v domácích potřebách. Osvědčené tipy proti mouchám zase najdete zde.

Víte, že...

Průmyslově vyráběné repelenty a insekticidy také mají účinné látky, získané z rostlin? „Vůni levandule, která není hmyzu příjemná, nebo ho dokonce odpuzuje, využíváme i v přípravcích proti molům. Například v Biolitu M, v gelu s vůní levandule v háčcích proti molům a roztočům a podobně," říká Vlasta Kašparcová ze společnosti HomeBrands. Podobné prostředky najdete i u firmy SC Johnson, u vybraných výrobků Raid.

Vyzkoušeli jste některý z přírodních prostředků? Podělte se se čtenáři, který se vám doma nejlépe osvědčil.

Reklama

Související témata:

Načítám