Hlavní obsah

Nová barva koupelen. Líbí se vám?

Foto: Grohe

Klasickou bílou barvu doplňuje v koupelně šedá, na výrazné odstíny zapomeňte!Foto: Grohe

Reklama

Modrá, červená, žlutá, fialová. To byly barvy, které vládly bydlení – a to od koupelen přes kuchyně až po obývací pokoje – posledních několik let. Prý proto, že lidé potřebovali v době krize něco veselého. S napětím se tedy čekalo, jaké odstíny ovládnou největší světový veletrh koupelen v letošním roce. Jenže tam firmy šokovaly! Barvy jsou totiž zcela out!

Článek

Šedá a bílá – to jsou prakticky jediné dvě barvy, které vládnou současnému koupelnovému nábytku. Aspoň podle trendů, které předvedli designéři i firmy na největším světovém veletrhu koupelen ISH v německém Frankfurtu nad Mohanem. Že už máte v životě dost šedosti a nechcete se touto barvou obklopovat ještě doma? Moc si nevyberete. Další variantou jsou černá, hnědá a jiné takzvané zemité odstíny. Stále nejste spokojeni? Snad vás potěší, že přibývá i nábytku ze dřeva.

Foto: Duravit

Druhým znakem módních koupelen je jednoduchý design, který zdobí maximálně úchytkyFoto: Duravit

Proč takové nezáživné barvy?

Bílá zůstává a zřejmě zůstane dominantní barvou v koupelně z několika důvodů: Mnozí ji stále spojují s čistotou, o kterou tady především jde. Hodí se do velkých i malých koupelen a snadno se kombinuje s dalšími materiály. Ale proč šedá? Tuto otázku si zřejmě položí každý, kdo ji nemá jako svou nejoblíbenější barvu. Důvod je ale prostý – v interiéru se chová prakticky stejně jako bílá. Ve vysokém lesku – v matu ji uvidíte jen výjimečně – působí jako zrcadlo a díky odrazům dokáže prostor opticky zvětšit.

„Na oblíbenosti jí přidává i to, že patří mezi neutrální barvy, které lze velmi snadno kombinovat s jinými,“ říká Ivana Zahrádková z firmy Ideal Standard a pokračuje: „Šedý nábytek se dá doplnit nejen bílou, ale i černou sanitární keramikou, totéž platí i pro různé výrazné barvy. Jen málokdo asi doma vydrží mít koupelnu v základním šedobílém provedení, a většina ji dozdobí například barevnou malbou stěn, doplňky či textilem. A k šedé se hodí cokoli.“

Foto: Keramag

Vnitřní prostor zásuvek je dokonale rozdělený, každá věc zde má své místoFoto: Keramag

Jenže podobným způsobem se chová třeba i vanilková nebo krémová, kterou spolu s dalšími zemitými odstíny v módních trendech najdete také, ale ne tolik. Inspiraci je třeba hledat ve světě módy, ale i mezi barvami roku. Pro letošek byla stanovena citronově žlutá, a to hlavně v kombinaci s bílou nebo šedou.

Foto: Keramag

Nová kolekce nábytku myDay má dvířka - jak jinak - než v šedém leskuFoto: Keramag

Koupelna, nebo kuchyň: kdo pozná rozdíl?

Kdo neobdivoval u koupelnového nábytku barvu, možná ho zaujala jeho technická dokonalost. Pokud byly skříňky vystavovány samostatně, tedy bez umyvadel a toalet, mohli jste hádat, zda jde vůbec o koupelnu, nebo jste v kuchyni či obýváku. Rozdíl nepoznáte. Na pohled vypadá nábytek stejně. Zdobí ho jednoduché tvary, skřínky jsou buď bez madel a reagují pouze na dotek ruky nebo kolena. Pokud úchytky objevíte, jsou jednoduché stříbrné a tvarově ladí například s bateriemi, držáky na ručníky či jinými doplňky.

Samozřejmostí se pak stávají tlumiče, díky nimž se nábytek zavírá sám a bez bouchnutí. Nejedna žena pak strávila dlouhé minuty u zásuvek, kde obdivovala vnitřní organizéry zásuvek, kde každá rtěnka a tužka na oči měly svou přihrádku.

Foto: Ideal Standard

Kolekce Strada se vyrábí ve dvou barvách, jedna z nich je šedáFoto: Ideal Standard

Také u koupelnového nábytku tvůrci dbají na maximální pohodlí, a to doslova. Příkladem jsou praktické taburety, nejlépe na kolečkách, na které si můžete při líčení nebo koupání sednout a zároveň dutý vnitřek slouží jako úložný prostor. Zatímco většina novinek vynikla hlavně ve velkých koupelnách, tento kousek ocení především majitelé těch malých, kteří se snaží prakticky využít každý centimetr místa.

Foto: Ideal Standard

Zřejmě oblíbenější bude nábytek Strada v bílém leskuFoto: Ideal Standard

Varianta pro milovníky přírody

Tato pravidla platila jak pro supermoderní nábytek ve vysokém lesku, tak pro ten dřevěný. Dřevo se totiž v koupelně prosazuje stále více, a to hlavně díky dokonalejším výrobním technologiím, které zvyšují jeho odolnost ve vlhkém prostředí. Najdete ho jak na nábytku, doplňcích, sedátkách a poklopech toalet, tak se z něj vyrábějí vany a umyvadla. Zastoupeno je hlavně dřevo ve své přírodní „zlatavé“ barvě, mořená do světlých až bílých nebo naopak tmavých odstínů jste na veletrhu neviděli. Výjimkou byla přírodní tmavá dřeva jako wenge či zebrano, nejvíce jste však potkali ořech a dub.

Foto: Ideal Standard

I koupelnové skřínky velmi často objevíte vybavené dotykovým ovládáním, u nějž jsou madla zbytečnáFoto: Ideal Standard

„Základem dobrého dřevěného nábytku stále zůstává kvalitní, a především precizně provedená ochrana dřevěných povrchů. Také materiály, ze kterých jsou vyrobeny, jsou stále odolnější a nábytku poskytují lepší ochranu,“ říká Veronika Menšíková z firmy Sanitec.

Výrobci koupelnového nábytku zpravidla nahrazují masivní dřevo kvalitní dřevěnou dýhou, která je tvarově stálejší a lépe odolává vlhkosti než masiv. Výsledek na pohled i dotyk ale zůstává stejný. A mají ještě jeden trik, jak zajistit skříňkám dlouhou životnost. I když si ho nikdo nevšimne. „Nábytek je konstruován tak, že má u zadní stěny malý sokl, který ho nedovolí přisunout až ke stěně. Díky tomu zde může stále proudit vzduch, takže za ním může proudit vzduch a dřevo tolik netrpí vlhkostí.“

Foto: Ideal Standard

Šedá barva a dřevo – pokud je v koupelně, budete mít jistotu, že jste zcela inFoto: Ideal Standard

Kterému stylu byste dali přednost vy: lesklé šedé, nebo přírodnímu dřevu?

Reklama

Související témata:

Načítám