Hlavní obsah

Překvapivé potraviny, které nesvědčí mozku a mohou vést k alzheimerovi: sůl, alkohol, ryby i quinoa

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Alzheimerova choroba a další onemocnění vedoucí k demenci mozku jsou na vzestupu. Pokud se i ve stáří chcete těšit dobrému mentálnímu zdraví, je třeba hlavu nejen zdravě namáhat, ale myslet i na jídelníček, který jí dělá dobře. Na jaké potraviny si dát po šedesátce pozor?

Článek

Pokles duševních schopností je daní za to, že vás moderní doba nutí stále méně namáhat mozek. Nejlepší prevencí je duševně nezahálet - číst, luštit křížovky, učit se cizí jazyky nebo hře na hudební nástroj, udržovat společenské kontakty. Důležitý je také pravidelný spánek, schopnost zvládat všudypřítomný stres, denně se aktivně hýbat a dbát na zdravý jídelníček. Neznamená to, že byste měli následující potraviny ze svého talíře úplně vyřadit, jen to s nimi nepřehánějte.

Sůl

Riziko demence narůstá u pacientů s cukrovkou, vysokým krevním tlakemkardiovaskulárními chorobami. Pozor si dejte především na přemíru soli, která k chorobám srdce a cév vede. Napomáhá také zhoršenému prokrvování mozku, paměti a schopnosti koncentrace a zvyšuje apatii.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Při vaření solte minimálně, dosolujte, rovněž co nejméně, až na talířiFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Smažené

Zajít čas od času do fast foodu a dopřát si něco smaženého vám neublíží, pokud se tak ale stravujete většinu času, nesvědčí to vaší postavě, cévám ani mozku. Smažené a vysoce průmyslově zpracované jídlo přispívá k zánětlivým procesům v mozku.

Nepleťte si ovšem jídlo smažené s tučným. Některé tučné potraviny jsou naopak pro zdraví mozku nezbytné. „Na správný vývoj a zdraví mozku působí pozitivně zejména pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin. Mezi jejich nejdůležitější zdroje patří rostlinné oleje, vlašské ořechy nebo lněné semínko,“ prozrazuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. „Omega-3 kyseliny pomáhají také snižovat riziko srdečně-cévních onemocnění, která bývají příčinou degenerativních onemocnění mozku,“ dodává.

Alkohol

Časté popíjení alkoholických nápojů snižuje schopnost učit se novým věcem a může způsobovat potíže s pamětí. Mozku nesvědčí nadměrná konzumace alkoholu zejména v kombinaci s kouřením. Dochází totiž ke stahování cév a nedostatečnému okysličování mozku. Kromě toho alkohol narušuje normální funkci mozkových buněk. V úplném extrému se dokonce můžete propracovat až k alkoholové demenci, kdy se vlivem alkoholismu vaše duševní schopnosti sníží natolik, že o sebe nebudete schopni samostatně pečovat.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Alkohol ve vyšším množství poškozuje mozekFoto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Ostré

Pokles kognitivních schopností by mohl souviset i se zálibou v pálivém jídle. „Konzumace chilli je sice prospěšná pro tělesnou hmotnost a krevní tlak, v naší studii jsme však odhalili nepříznivé účinky na paměť a schopnost poznávání u starších lidí,“ prozradil profesor Zumin Shi z University of South Australia.

Ryby

Mozku mohou škodit i některé na první pohled prospěšné potraviny, například mořské ryby. Mohou se v nich totiž kumulovat nebezpečné těžké kovy, včetně rtuti. Ta by mohla mít vliv na urychlení nemoci, ale i její vyvolání u mladších ročníků, byť je Alzheimerova choroba především nemocí lidí z kategorie 65+.

Pokud tedy na některém jídle nešetřit na úkor kvality, jsou to právě ryby. Rozhodně se jich nevzdávejte, jejich pozitivní dopad na zdraví i prevenci demence je značný zejména díky obsaženým omega-3 kyselinám. Volte ale maso z prověřených zdrojů a střídejte druhy ryb. Více těžkých kovů v sobě mívají ryby tučné a dravci, jako mečoun, tuňák nebo makrely, lepší volbou budou sledě nebo pstruh.

Foto: from my point of view, Shutterstock.com

Ryby jsou zdravé, ale i mezi nimi je potřeba vybíratFoto: from my point of view, Shutterstock.com

Lektiny

Dáváte před pšenicí přednost žitu, quinoe, ovsu nebo kukuřici? Pestrost v jídle je prospěšná, stejně jako nižší podíl lepku, který je pro řadu lidí dráždivý. Obiloviny, ale i luštěniny, soja a mnohé ořechy ale bohužel obsahují jednu látku, která zdraví mozku nesvědčí.

Jde o bílkovinu lektin. Pro lidské trávení je hůře stravitelný, v těle se může hromadit a funguje jako toxin, který zpomaluje růst nervových buněk a vede k zánětům mozku. Může vyvolat i kožní potíže, poruchy imunity a onemocnění trávicí soustavy. S lektinem je to ale podobné jako s lepkem - zdravému člověku s pestrým jídelníčkem a dostatkem aktivního pohybu by škodit neměl. Jeho množství v potravinách navíc klesá klíčením, macerováním, fermentováním a dlouhým vařením.

Reklama

Načítám