Hlavní obsah

Nuda v manželství? Zatočte s ní!

Foto: Thinkstock

Když je nuda ve vztahu, je i nuda v posteliFoto: Thinkstock

Reklama

Mělo to být navždy krásné. V dobrém i zlém, ve zdraví i v nemoci. Alespoň tak jste si to s manželem navzájem slíbili. Jenže co když vás manželský život přestal bavit? A co když i sex je už jen stereotyp?! Chcete vědět, jak s nudou zatočit a z manželství opět udělat super jízdu plnou zábavy, radosti a lásky?

Článek

To nadšení, které vás zaplavovalo, když jste svému muži říkala „Ano“, jednou odezní. Je to nevyhnutelné, má to tak každý. Ale pokud je vše správně a váš vztah dobře funguje, je to spíš ku prospěchu věci. „První nadšení bude vždy zanikat jako housenka, která se zakukluje, aby se přeměnila v něco mnohem lepšího,“ vysvětluje psycholog Aleš Kalina. Z počáteční euforie, horlivosti a náruživosti by se vztah měl přesunout do stability, zázemí, budování společných zážitků a hrdostí na toho druhého, na to, že jste se našli a vytvořili pár.

Nikdy byste se neměly cítit nabažené

To ale neznamená, že byste měly pociťovat jakousi „nabaženost“. Rozhodně nesmí nastat stav, kdy vám manželství nepřináší nic nového, zábavného a hodnotného. Správně by vám měl mozek neustále servírovat to, že s manželem vám je a bude nejlíp. I když vás tedy občas napadne, že například s vaším kolegou v práci by byl vztah barvitější, mozek vyšle signál, že tomu tak není. „Prostě vám mozek řekne, že máte doma klenot, který si šlechtíte pro jeho nekonečnou cenu. A nic vám nestojí za to, abyste tento vztah rozdrtily,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Pokud ale tyto signály váš mozek nevysílá, je třeba začít jednat! Krásy společného života vám přestal vyjevovat nejspíš kvůli tomu, že je zahlcen hádkami, stresem, nevyřešenými problémy a střety. Výsledkem je nuda, nespokojenost a nechuť cokoli se svým partnerem podnikat!

Stereotyp neřešte únikem

Bohužel většina lidí, žen i mužů, reaguje na nespokojenost a nudu v manželství zcela špatně. Místo aby problém začali řešit, volí takzvanou „únikovou strategii“. Najdou si milence či milenku, nacházejí vzrušení na anonymních internetových chatech, zbrkle volí rozvod, nebo se uzavírají do sebe.

„Je to tak. Z funkce mozku plyne, že se snaží vyhnout bolesti, tedy smutku, nelásce, samotě či blbému sexu a všemožnými způsoby navádí jednotlivce k úlevě,“ potvrzuje Aleš Kalina. Mnohem lepší je ale zkusit problém vyřešit, tedy o něm mluvit. Opět se potvrzuje fakt, že základem všeho je komunikace!

Najděte příčinu

Musíte zjistit, proč se v manželství nudíte. „Nuda je způsobena vyschnutím zájmu a k tomu může dojít jen tehdy, když došlo k převýšení nepříjemných myšlenek. Je potřeba zjistit, co jste ve vztahu ztratili, kdy vám bylo naposled dobře a proč se to vytratilo,“ vysvětluje Aleš Kalina. S tím vám může pomoci například křivka vztahu a sexuální barometr, který najdete ve článku Spočítejte si křivku svého vztahu!.

Zároveň je ale nutné zjistit, jak je na tom váš partner. Manželství je totiž o dvou lidech, funguje jako spojené nádoby. Promluvte si o tom, zda i váš muž se nudí, kdy naposled se cítil dobře a měl pocit, že manželství je vážně fajn a kdy došlo ke změně. „Pokud se příčina problémů objeví včas, dá se manželství velmi často zachránit. Jestliže ale ti dva raději zakopou problémy pod postel a jdou spát, je to špatné,“ dodává Aleš Kalina.

Jakmile budete vědět, proč vás manželství přestalo bavit, můžete začít hledat řešení. Skvělé je například vytvořit si domácí ústavu a dodržovat pravidlo 3x a dost. Jak to udělat, se dočtete zde.

Pokud se tedy v manželství nudíte, i když jen trochu, raději to řešte hned. A jedinou cestou k záchraně vztahu je komunikace! Proto mluvte a k tomu samému donuťte i partnera. Připomeňte mu, co jste si slíbili a že by bylo vážně hezké to dodržet. Podle odborníků lze zachránit v podstatě každý vztah, jen se do toho musí oběma chtít!

Reklama

Související témata:

Načítám