Hlavní obsah

Móda vám může i ublížit! Nevěříte?

Foto: mcqueen-heels-outside-rodarte

Móda nám někdy vnucuje vyložené nesmyslyFoto: mcqueen-heels-outside-rodarte

Reklama

Jakou cenu jste ochotná zaplatit za to, že budete dobře vypadat? Každá z nás se chce líbit, ale jsou případy, kdy by měla jít móda stranou. Nebo snad dáte přednost bolestem zad, zdeformovaným prstům u nohou a zánětům močových cest?

Článek

Také nechápete, jak se mohly ženy kdysi nechat masochisticky sešněrovat do korzetu až do té míry, že omdlévaly? Dnešní doba není o moc milosrdnější. Boty na neúnosně vysokých podpatcích, vražedné špičky, krátké bundičky, tašky přes rameno – tohle všechno si vybírá svou daň na našem zdraví.

Móda škodí, když…

…nesundáte podpatky z nohou

...nosíte nevhodnou podprsenku

Problémy plynoucí z nošení nesprávné podprsenky pociťují především majitelky většího poprsí. Podle Dany Jiráskové z Bra Expertu musí podprsenka poskytovat dostatečnou podporu, aby vás prsa „netáhla" k zemi. V opačném případě je přetažená krční páteř i šíje, s čímž často souvisejí bolesti hlavy ale také poruchy zraku. V extrémních případech může nevhodná podprsenka způsobovat i mírné hrbení, kdy hrudní koš tlačí na vnitřní orgány. Žena má potom pocity podobné astmatu, kdy se nemůže nadechnout nebo jí může být na omdlení. A jak vybrat správnou podprsenku? To se dozvíte v článku Aby podprsenka seděla: Tajné tipy!

…dáváte přednost krátkým délkám

Také vás až zamrazí, když vidíte na ulici slečnu s bundičkou tak krátkou, že se jí při sebemenším pohybu odhalí holá záda? Patříte-li k nim, můžete se kromě „obyčejného“ nachlazení těšit i na možné záněty močových cest. „Z ofouknutí navíc můžete dostat i svalovou křeč,“ dodává doktor Uhlář. Problémům přitom zabráníte snadno, pokud si chcete vzít kratší bundičku, oblékněte si pod ní alespoň delší tílko, které si nechte zastrčené v kalhotách a přidejte delší teplý svetr. Ideální je se ale takovýmto délkám na podzim a v zimě vyhnout úplně.

…nosíte bokovky

Na kalhoty s pasem jste si tak odvykla, že se v ničem jiném než bokovkách necítíte dobře? Pak byste měla vědět, že si můžete kromě prostydnutí zad poškodit také nervové provazce bederních svalů. I když o ní stále mnoho žen neví, parestézie, jak se tomuto onemocnění říká, se projevuje nepříjemnými pocity, jako je brnění, svědění či píchání. Nezpůsobují ho ale jen bokovky, ale jakékoli příliš těsné oblečení. Jak vybrat zdravotně „nezávadné“ kalhoty se dočtete v článku Džíny: Víme, které škodí zdraví!.

…máte pocit, že vám čepice nesluší

…nosíte denně těžkou tašku

A co tanga?

Hledali jste na tomto seznamu tanga? Pověru o jejich škodlivosti nám vyvrátil známý gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor! „Tradičně omílané klišé, že tanga způsobují vaginální infekce a kdovíco ještě, mi připadá nesmyslné. Patří do kategorie výkřiků, které se všude říkají, píší a tak to bude určitě pravda. Vnímavost k infekcím je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech. Není mi známa žádná seriózní studie, která by dokazovala souvislost mezi typem ženského prádla a výskytem gynekologického onemocnění. Zdravá žena dodržující adekvátní intimní hygienu, nechť si nosí prádlo, jaké chce.“

Takže zdraví, nebo slepá krása?

Reklama

Související témata:

Načítám