Hlavní obsah

Rostliny, které vypadají k nakousnutí. Jedlé ale nejsou, někdy i jedovaté!

Foto: Kazakov Maksim, Shutterstock.com

Foto: Kazakov Maksim, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda i zahrada jsou – obzvlášť na podzim – plné krásných barevných plodů. Ne každý je ale ve skutečnosti tak lahodný, jak na první pohled vypadá. Na co si dát pozor a co dělat při případné otravě?

Článek

V zahradě i ve volné přírodě se mnohokrát setkáte s bobulkami, které jsou přímo k nakousnutí. Bohužel často nejde o jedlé rostliny. Přestože se většinou jedná o nezávadné, jen ne příliš chutné plody, i u nás roste několik jedovatých druhů, na které je lepší dát si pozor, především když máte děti. Co není k jídlu, i když to tak vypadá, a co dělat, když potomek pozře část jedovaté rostliny?

Okrasné papričky (Capsicum)

Pěstování chilli papriček zažívá v posledních letech opravdový boom. Velmi oblíbené jsou různé okrasné odrůdy, které se ale ke konzumaci nehodí. Jsou totiž méně chutné a mnohem pálivější než klasické odrůdy. Navíc je třeba brát v potaz, že okrasné papričky, které koupíte třeba v supermarketech nebo hobby marketech, nejsou určeny pro potravinový trh. Proto jim není přizpůsobeno ani jejich pěstování – například používání vhodných hnojiv.

Okrasný lilek (Solanum pseudocapsicium)

Okrasný lilek, známý také jako lilek višňový, je malý keřík s velkými oranžovočervenými bobulemi. Trochu připomínají cherry rajčátka a občas se zaměňují i s okrasnými papričkami. Zazimování této trvalky je v našich podmínkách vcelku obtížné, proto se pěstuje spíše jako jednoletá rostlina. Přestože se mohou leckomu sbíhat sliny, je lepší si rychle nechat zajít chuť. Okrasný lilek je totiž jedovatý. Zato jeho bílé květy, které keřík hojně obsypou koncem května, působí velmi půvabně a dekorativně.

Foto: Gustova Svetlana, Shutterstock.com

Plody okrasného lilku vypadají jako malá cherry rajčátkaFoto: Gustova Svetlana, Shutterstock.com

Jahodka indická (Duchesnea indica)

Plody i listy jahodky matou. Silně připomínají lesní jahody, jejich chuť je ale nepříjemná a jsou mírně jedovaté. Vzhledem k jejich nedobré chuti je otrava nepravděpodobná, sníst byste museli opravdu velké množství (20 a více kusů). Dříve byla tato rostlina velmi oblíbená a pěstovala se jako obruba záhonů, nebo dokonce v truhlících a závěsných nádobách. V dnešní době se využívá především její půdopokryvná vlastnost a vysazuje se pod stromy a keře. Na rozdíl od jahod má jahodka žluté květy a její stonky se pod plody neprohýbají.

Hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea)

Díky své nenáročnosti a velmi dekorativnímu vzhledu patří hlohyně šarlatová mezi oblíbené stálezelené keře v parcích i zahradách. Její plody vypadají jako bobule, ovšem ve skutečnosti jde o malé malvice a najdete je v různých odstínech žluté, oranžové a červené. Dávejte pozor především na záměnu s hlohem, z něhož se vyrábí džem. Na rozdíl od jeho plodů jsou totiž malvice hlohyně jedovaté a mohou vyvolat nevolnost.

Okrasné jabloně (Malus)

Okrasné jabloně mají nádherné květy a na jaře obsypou celý strom. Malá jablíčka, která z nich posléze vzniknout, bývají menší a velmi dekorativní. Mohou mít až tmavě fialovou barvu, a přestože přímo vybízejí k nakousnutí, jejich chuť nebývá nijak valná. Zato je oceníte například v podzimních dekoracích a vazbách a v nádobě krásně ozdobí balkon nebo terasu. V poslední době jsou populární také v parcích a ulicích. Přestože vyniknou spíše jako solitéry, existují i jako součást nádherných alejí.

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus)

S oblíbenými bílými kuličkami si v dětství hrál snad každý. Přestože nevypadají na první pohled lákavě a nejčastěji končí pod botou, kde s oblíbeným lupnutím prasknou, jsou velmi jedovaté! Pokud tedy dítě chytá kuličky do rukou a vyteče mu na ně šťáva, dejte dobrý pozor na to, aby si je co nejdříve umylo a nedotýkalo se jimi jídla. I malé množství šťávy totiž může způsobit zažívací potíže. Pokud je dítě vystaveno větší dávce, může to vést až k bezvědomí.

Dítě snědlo neznámou bobuli

Co dělat, když potomek (ale i dospělý) rozkousal či spolkl část rostliny, o níž nevíte, zda není jedovatá? „V první řadě je potřeba zachovat klid, odstranit zbytky bobulí z dutiny ústní, a pokud je to možné, schovat vzorek k případné analýze, zvláště pokud si nejste jistí, co přesně dítě snědlo. Poté je vhodné ústa vypláchnout vodou a v rámci první pomoci podat několik tablet černého uhlí. Nikdy nevyvolávejte zvracení bez konzultace s lékařem! Mohlo by dojít k vdechnutí žaludečního obsahu a tím ke zhoršení stavu,“ upozorňuje MUDr. Tereza Frýdlová a doporučuje obrátit se ihned telefonicky na toxikologické informační středisko, kde odborníci poradí, jak postupovat. Připravte si rodné číslo postiženého, je dobré znát jeho hmotnost a také vědět, kdy, jakou rostlinu a v jakém množství požil.

Co dělat při otravě rostlinami a bobulemi

Zkonzumovalo dítě část rostliny (listy, bobule) a nejste si jistí, zda nejde o jedovatý druh? Odstraňte zbytky z úst, ústa vypláchněte vodou, umyjte dítěti ruce a dejte mu aktivní uhlí. Snažte se zjistit, o jakou rostlinu se jedná, případně kus utrhněte a uchovejte pro odborníky. Kontaktujte Toxikologické informační středisko na číslech 224 91 92 93 a 224 91 54 02, kde je nepřetržitá lékařská informační služba. Jestliže je postiženému zle, volejte nejdřív záchranku. Tento postup se samozřejmě týká i dospělých.

Související témata:
Jedovaté rostliny

Načítám